Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, της Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Κοινοβουλευτικής Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ

Δεν αρκούν οι ευχαριστίες, τα χειροκροτήματα και η ευγνωμοσύνη στο προσωπικό του ΕΣΥ, οι ρητορικές διαβεβαιώσεις και οι αόριστες εξαγγελίες. Απαιτούνται άμεσα συγκεκριμένες αποφάσεις και πράξεις που θα ενισχύουν και θωρακίζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το προσωπικό του!

Η κρίση της πανδημίας του Covid-19 διέψευσε με δραματικό τρόπο την νεοφιλελεύθερη αντίληψη της συρρίκνωσης και αποδυνάμωσης του Εθνικού Συστήματος Υγειας και του Κοινωνικού Κρατους συνολικά. Αυτήν τη δύσκολη περίοδο αναδεικνύεται περισσότερο από ποτέ η σημασία του ΕΣΥ, η υπευθυνότητα και αυτοθυσία του προσωπικου του και, κυρίως, η επιτακτική ανάγκη άμεσης ενίσχυσης και θωράκισής του. 
Aπό την πρώτη στιγμή της μεγάλης αυτής δοκιμασίας στηρίζoυμε τις προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας για την καταπολέμηση του κορονοϊού και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Δίνουμε τη δύσκολη μάχη όλοι και όλες μαζί, με γνώμονα την προστασία των ευάλωτων συνανθρώπων μας και με όπλο μας την κοινωνική αλληλεγγύη
Πέραν, όμως, από την απαραίτητη ατομική ευθύνη, τον πρώτο λόγο έχει η οργανωμένη Πολιτεία και η κυβέρνηση που οφείλει, δίχως καμία άλλη ολιγωρία, να στηρίξει αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα υγείας και τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης του κορονοϊού. Δεν αρκούν οι ευχαριστίες, τα χειροκροτήματα και η ρητορική ευγνωμοσύνη στο προσωπικό του ΕΣΥ. Δεν χωρούν ρητορικές διαβεβαιώσεις και αόριστες εξαγγελίες. Απαιτούνται συγκεκριμένες αποφάσεις και πράξεις που θα θωρακίσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Υπάρχουν μεγάλες ανεπάρκειες σε κρίσιμα πεδία, ιδίως στα μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων
στα νοσοκομεία και στις υπόλοιπες δομές Υγείας, κυρίως σε ειδικές μάσκες, γυαλιά, ασπίδες προσώπου, μέσα δηλαδή απαραίτητα για όσους φροντίζουν τους ασθενείς. Προκαλεί ανησυχία ο αριθμός των υγειονομικών που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.
 Είναι επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση  των μέτρων προστασίας της υγείας του προσωπικού των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, προκειμένου να ανταπεξέλθει το ΕΣΥ στις αυξημένες απαιτήσεις της πανδημίας. 
Επιβάλλεται η επιτάχυνση των προσλήψεων στο ΕΣΥ. Οι 4.000 μόνιμες θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για το 2019 και το 2020 που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακυρώθηκαν και δεν επαναδρομολογήθηκαν μετά την εκδήλωση της κρίσης.
 Οι 2.000 νοσηλευτές που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση δεν έχουν ακόμη αναλάβει υπηρεσία. Για την εξασφάλιση των αναγκαίων κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι επιβεβλημένη η απόφαση επίταξης από τώρα όλων των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ώστε να θέσουν τη δυναμικότητά τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. 
Οι δημόσιες δομές Υγείας, τα Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, τα περιφερειακά ιατρεία και οι ΤΟΜΥ χρειάζεται άμεσα να ενσωματωθούν στον συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας. Ταυτόχρονα, χρειάζεται να ληφθούν μέτρα ειδικής μέριμνας για τις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι πρόσφυγες, οι Ρομά, οι τοξικοεξαρτημένοι, οι φυλακισμένοι και οι άστεγοι.
Η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στην ατομική ευθύνη των πολιτών και στον εθελοντισμό. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα και έμπρακτα να αναλάβει τις ευθύνες της υλοποιώντας όλα τα μέτρα στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του προσωπικού του για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας και τη συνολικη θωράκιση και προστασία της κοινωνίας!
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β1’ Βόρειου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ , 24-3-2020