Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

«Αγία Βαρβάρα» και «Παμμακάριστος»: Από τα «λουκέτα» του 2013, σήμερα στην πρώτη γραμμή κατά του κορωνοϊού

Μπροστά στην απειλή για τη δημόσια υγεία που προβάλλει ο νέος κορωνοϊος θα πρέπει να απομονωθούν όλες εκείνες οι νεοφιλελεύθερες απόψεις και να τονιστεί ότι η δημόσια Υγεία χρειάζεται ενίσχυση
Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Αντωνογιαννάκης

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την παγκόσμια υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, η κυβέρνηση όρισε ως νοσοκομεία πρώτης γραμμής για νοσηλείες ασθενών με τον νέο ιό τα νοσοκομεία «Σωτηρία», «Αγία Βαρβάρα» και «Παμμακάριστος». Η εξέλιξη αυτή μας φέρνει στη μνήμη τις παρεμβάσεις του τότε υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη με τις διαθεσιμότητες και τις συγχωνεύσεις που είχαν ως αποτέλεσμα, παρά τις αντιδράσεις κατοίκων, κομμάτων και φορέων, τόσο το «Αγία Βαρβάρα», πρώην Λοιμωδών Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής, όσο και το «Παμμακάριστος» καθώς και άλλα πέντε νοσοκομεία τον Οκτώβριο του 2013 να σταματήσουν να λειτουργούν ως τριτοβάθμια νοσοκομεία. Μάλιστα, ο τότε υπουργός επαιρόταν για τις απολύσεις των υπεράριθμων και τεμπέληδων υγειονομικών ότι είναι δικό του έργο και όχι της τρόικας και μιλούσε για αχρείαστα και περιττά νοσοκομεία.

Ήθελαν να το κατεδαφίσουν!
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι το «Αγία Βαρβάρα», μετά το λουκέτο του Άδωνι, μπήκε στο στόχαστρο και από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, ο οποίος επιχείρησε με μπουλντόζες να το κατεδαφίσει για να το μετατρέψει σε κέντρο κράτησης μεταναστών. Την εξέλιξη αυτή απέτρεψαν, ευτυχώς, αντιρατσιστικές οργανώσεις, κάτοικοι και φορείς που ζητούσαν την επαναλειτουργία του «Λοιμωδών».

Κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το «Λοιμωδών» δεν ετέθη σε πλήρη λειτουργία, όμως έγιναν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση που διασφάλισαν την πρόσβαση σε όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, τη λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής και της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού.

Άλλωστε, η κορυφαία πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν να διασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την αποτροπή του λειτουργικού blackout στο ΕΣΥ και την αναδιοργάνωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, πράγμα που σε μεγάλο βαθμό πέτυχε τηρουμένων και των μνημονιακών δεσμεύσεων και περιορισμών.

Η πρόσβαση των ανασφάλιστων από τον ΣΥΡΙΖΑ
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2008 έως και το 2015 οι δημόσιες δαπάνες Υγείας συνεχώς μειώνονταν, ενώ από το 2015 και μετά σταμάτησαν οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες Υγείας. Επίσης, από το 2016 το ισοζύγιο προσλήψεων / αποχωρήσεων στο ΕΣΥ είναι θετικό, ενώ μετά τον Ν. 4368/2016 οι πάνω από 2 εκατ. ανασφάλιστοι πολίτες έχουν εγγυημένη και δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες δομές Υγείας, στις εξετάσεις, στα φάρμακα και στη νοσηλευτική φροντίδα που έχουν ανάγκη. Φανταστείτε τι θα γινόταν σήμερα αν μαζί με την επιδημία υπήρχε το ζήτημα της πρόσβασης των ανασφάλιστων ή να υπήρχαν οι 2.500 γιατροί της Πρωτοβάθμιας που εκδιώχθηκαν από το σύστημα Υγείας.

Σήμερα, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, τα νοσοκομείο «Σωτηρία», «Παμμακάριστος» και «Αγία Βαρβάρα» αξιοποιούνται για να μπορούν να νοσηλευτούν ασθενείς με κορωνοϊό, αναδεικνύοντας πόσο σημαντική είναι η λειτουργία τους και πόσο λάθος ήταν οι λογικές που ήθελαν το λουκέτο, την απαξίωση και την υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας. Μπροστά στην απειλή για την υγεία των ανθρώπων που προβάλλει ο νέος κορωνοϊός θα πρέπει να απομονωθούν όλες εκείνες οι νεοφιλελεύθερες απόψεις και να τονιστεί ότι η δημόσια Υγεία χρειάζεται ενίσχυση.

Αν χθες έπρεπε να προσεγγίσει η χώρα μας τον μέσο όρο δαπανών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανέρχεται στο 7% του ΑΕΠ, σήμερα είναι επιβεβλημένη ανάγκη, λόγω και της πανδημικής έξαρσης, να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός για την Υγεία, που βρίσκεται μόλις στο 5%, να γίνουν μαζικές μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών και κυρίως να αναδειχθεί ότι μόνο μέσα από ένα δημόσιο σύστημα Υγείας, προσβάσιμο, δωρεάν και αξιόπιστο για όλους μπορεί ουσιαστικά να θωρακιστεί η χώρα απέναντι στην απειλή του συγκεκριμένου ιού και να καλύψει τις ανάγκες υγείας όλων των ανθρώπων.

Να τηρηθούν τα μέτρα και στα εξοχικά ζήτησε ο Σ. Τσιόδρας

Νέες απαγορεύσεις φέρνουν οι εκδρομείς στα χωριά και τα νησιά
Από χθες επιτρέπεται η μετάβαση στα νησιά μόνο των μόνιμων κατοίκων, απαγορεύεται ο απόπλους ιδιωτικών σκαφών αναψυχής, ενώ από αύριο οι λαϊκές αγορές μειώνονται κατά 50% και ορίζεται απόσταση πέντε μέτρων μεταξύ των πάγκων

Την έκκληση να τηρηθούν τα μέτρα και οι περιορισμοί ώστε να μην υποβαθμιστεί η προσπάθεια περιορισμού μετάδοσης του ιού από φαινόμενα εκδρομέων σε νησιά, χωριά και εξοχικά έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Κάλεσε τους πολίτες που έχουν ήδη, παρά τις αντίθετες οδηγίες, μεταβεί, να μείνουν στο σπίτι τους και να μην αυξήσουν τις πιθανότητες του κινδύνου μετάδοσης του ιού στους τοπικούς πληθυσμούς.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου από χθες επιτρέπεται η μετάβαση στα νησιά μόνο των μόνιμων κατοίκων, απαγορεύεται ο απόπλους ιδιωτικών σκαφών αναψυχής, ενώ από αύριο οι λαϊκές αγορές μειώνονται κατά 50% και ορίζεται απόσταση πέντε μέτρων μεταξύ των πάγκων. Επίσης, για την είσοδο στα σούπερ μάρκετ ορίζεται η απόσταση 15 τετραγωνικών μέτρων ανά εισερχόμενο.

Σχετικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα της νόσου, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς παγκοσμίως, με αποτέλεσμα ήδη να καταγράφονται 256.000 κρούσματα σε 184 χώρες, έχοντας προκαλέσει περισσότερους από 10.500 θανάτους. Σημειώνεται ότι μόλις το 15% των κρουσμάτων καταγράφεται, σύμφωνα με τον καθηγητή, την ίδια ώρα που η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της επιδημίας, καθώς, όπως είπε, το 45% του συνολικού αριθμού περιπτώσεων της νόσου και το 50% του συνολικού αριθμού των θανάτων έχουν καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα.

Τέσσερις νεκροί σε ένα 24ωρο
Για την Ελλάδα ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι οι θάνατοι λόγω των επιπλοκών του ιού έχουν ανέλθει στους 10, ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται στα 495. Από αυτά νοσηλεύονται 90 άνθρωποι σε νοσοκομεία, από τους οποίους 20 σε ΜΕΘ, ενώ υπάρχουν και 84 κρούσματα απροσδιόριστης πηγής μετάδοσης.

Επίσης, ανέφερε ότι 19 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο και ότι όλοι οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι λαμβάνουν αντιική θεραπεία και ο μέσος όρος της ηλικίας τους είναι τα 72 έτη.

Ο Σ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στο θέμα του εργαστηριακού ελέγχου, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να διενεργούνται εργαστηριακοί έλεγχοι σε νέους και υγιείς, καθώς η καταγραφή των σοβαρών κρουσμάτων είναι εξαντλητική και γίνεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και όχι δειγματοληπτικά. Υπογράμμισε ότι υπάρχει πλήρης γνώση και πολύ καλή εικόνα της εξέλιξης της επιδημίας από τα σοβαρά περιστατικά που νοσηλεύονται και αυτά στις ΜΕΘ.

Tρεις κατηγορίες ελέγχου
Όπως εξήγησε, υπάρχουν τρεις κατηγορίες ελέγχου οι οποίες δίνουν σαφείς πληροφορίες για την εξέλιξη της νόσου και την παρακολούθηση της επιδημίας. Η πρώτη αφορά τον έλεγχο μοριακής τεχνολογίας που γίνεται η διάγνωση στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Αναφοράς, όπου δίνεται η εικόνα κορυφής παγόβουνου όσων νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, τους εργαζόμενους και τα άτομα υψηλού κινδύνου.

Υπάρχει ο έλεγχος με δειγματοληπτικό αντιπροσωπευτικό δείγμα ασθενών που ενεργοποιείται τις επόμενες ημέρες από τον ΕΟΔΥ, που θα αφορά ελέγχους σε επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων όσο και κρουσμάτων με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού στην κοινότητα, ενώ θα υλοποιηθεί, όπως είπε, τις επόμενες ημέρες έλεγχος από τη μελέτη αντισωμάτων, όπου θα λαμβάνεται αίμα από τους ασθενείς για να διαπιστώσουν οι επιστήμονες ποιος έχει περάσει τη νόσο.

Επάρκεια με λελογισμένη χρήση!
Στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας παρίστατο και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος, αναφερόμενος στο θέμα της επάρκειας των υλικών για την προστασία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, σημείωσε ότι υπάρχει επάρκεια, αλλά γίνεται λελογισμένη χρήση για να διασφαλιστεί η επάρκεια και στο μέλλον.

Σχετικά με τα αντιδραστήρια και τις εξετάσεις για τον ιό, ο Β. Κοντοζαμάνης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει την επάρκεια προκειμένου απρόσκοπτα να υπάρχουν στην αγορά, ενώ έκανε λόγο για σχέδιο που είναι σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση τον κορωνοϊό.

Υπογράμμισε ότι υπάρχουν 2.156 κλίνες που έχουν δεσμευτεί αποκλειστικά για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό, καθώς και 180 κλίνες ΜΕΘ, ενώ ανέφερε ότι θα ανοίξουν νέες κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών τόσο ΜΕΘ όσο και απλών κλινών.

"Σωτηρία", "Παμμακάριστος" και "Αγία Βαρβάρα"
Ήδη σημείωσε ότι τα νοσοκομεία «Σωτηρία», «Παμμακάριστος» και «Αγία Βαρβάρα» μπορούν να νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ προανήγγειλε αλλαγή στο σύστημα εφημέρευσης.


Επίσης, τα έξι Κέντρα υγείας στην Αττική εντάσσονται στις δομές που οι πολίτες με ελαφρά συμπτώματα από τον νέο ιό μπορούν να απευθύνονται έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία..