Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Οι «ιδιοκτήτες» του κράτους αντιδρούν στο διορισμό της Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δυσφορία προκάλεσε σε ΝΔ και ΔΗΣΥ η πρόταση της κυβέρνησης για διορισμό της Β. Θάνου στην -κατά κοινή ομολογία- ράθυμη Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού απαντά η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ ο Β. Βενιζέλος ζήτησε προκαταβολικά την… παραίτηση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου πριν καν διοριστεί.
Ο Μ. Βορίδης, από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για πολιτική μεροληψία της κας Θάνου λόγω της επιλογής της να προσφέρει τις υπηρεσίες της αμισθί στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού, γεγονός που προσκρούει -κατά τον βουλευτή της ΝΔ- στο ανεξάρτητο πνεύμα της εν λόγω Αρχής.
Σε αυτό το σημείο, ίσως ο κ. Βορίδης θα μπορούσε να συμπεριλάβει στην κριτική του και την απορρόφηση πρώην ενεργού εισαγγελικού λειτουργού στην κεντρική πολιτική σκηνή από το ίδιο του το κόμμα.
Ο τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε και την απάντηση της κας Θάνου στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, στην οποία κριτίκαρε τα μέλη του προεδρείου της Ένωσης που μετά τη συνταξιοδότησή τους επιζητούσαν -επισκεπτόμενοι κομματικά και άλλα γραφεία κατά την ίδια- άλλες θέσεις καλά αμειβόμενες, όπως παραδείγματος χάριν του προέδρου ανεξαρτήτου αρχής. «Να υποθέσω ότι μετέβαλε άποψη, απλώς δεν ξέρω το γιατί...» συμπλήρωσε δηκτικά.
Επέκρινε, επίσης, ότι στο βιογραφικό της η Β. Θάνου δεν αναγράφει την αμισθί θητεία της στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού και συμπλήρωσε για να συμψηφίσει βολικά τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων της ΝΔ πως υπάρχουν Ανεξάρτητες Αρχές με λιγότερο συγκρουσιακό περιεχόμενο και άλλες με έντονες αντιθέσεις. «Το δίκαιο του ανταγωνισμού έχει εξ ορισμού -επειδή είναι ανταγωνισμός- τέτοιου είδους αντιθέσεις» πρόσθεσε.
«Για τη ΝΔ, η συγκεκριμένη πρόταση είναι προκλητική, είναι απαράδεκτη. Ήδη, ο πρόεδρος ΝΔ έχει με επιστολή του μεταφέρει το ζήτημα αυτό την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και λέμε ξεκάθαρα ότι η συγκεκριμένη τοποθέτηση για μας υπονομεύει την ανεξαρτησία της Αρχής, γεννά ζήτημα λειτουργίας της ίδιας της Αρχής και λέμε από τώρα ότι ως τέτοιο θα το αντιμετωπίσουμε αν η κυβέρνηση επιμείνει στην πρόταση τη συγκεκριμένη» κατέληξε.
«Ανακαλέστε γιατί θα εκτεθείτε»
Ο Γ. Δραγασάκης εξέφρασε την έκπληξή ως προς το ότι στην επιστολή της η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται να κάνει κριτική στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Υπογράμμισε ότι στην επιστολή γίνεται λόγος περί πλήγματος του ανταγωνισμού, καθώς η Επιτροπή δεν μπορούσε να φέρει εις πέρας το έργο και την αποστολή της, ρητορική αντίθετη με τις πρόσφατες τοποθετήσεις των εκπροσώπων της ΝΔ κατά την ακρόαση του Δ. Κυριτσάκη στην ίδια Επιτροπή της Βουλής.
«Ανακαλέστε γιατί θα εκτεθείτε» είπε ο κ. Δραγασάκης απευθυνόμενος στον Μ. Βορίδη, με τον τελευταίο να απαντά ότι δεν προτίθεται το κόμμα του να ανακαλέσει και πως θα επιμείνει σε αυτήν τη γραμμή.
«Θα θέσετε την παραίτησή σας στην επόμενη κυβέρνηση;»
Ένα πρωτοφανή ερώτημα διατύπωσε κατά την τοποθέτησή του ο Β. Βενιζέλος, καταρρίπτοντας κάθε έννοια της λεγόμενης συνέχειας του κράτους. Συγκεκριμένα, ζήτησε εκ των προτέρων από την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου να γνωστοποιήσει την πρόθεση παραίτησής της σε περίπτωση ανατροπής του υπάρχοντος πολιτικού συσχετισμού από τις επικείμενες εκλογές.
«Θα θέσετε την παραίτηση σας στη διάθεση της επόμενης κυβέρνησης ή επιδιώκετε να μείνετε και μετά τις επόμενες εκλογές ενώ υπάρχει τέτοια αντίθεση με την κυβέρνηση;» είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζοντας -κατά τα φαινόμενα- προκαταβολικά ότι η κα Θάνου δεν θα φανεί αντάξια των προσδοκιών.
Απάντηση στον κ. Βενιζέλο έδωσε ο υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, θυμίζοντας το πότε και το πώς έγινε η επιλογή του προηγούμενου προέδρου. «Η έκθεση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έχει ημερομηνία 2/9/2009 και την ίδια ημέρα εκδόθηκε πράξη διορισμού» υπενθύμισε, συμπληρώνοντας ότι την επόμενη ημέρα η πράξη δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. «Καταπληκτική ταχύτητα» σχολίασε σκωπτικά και επισήμανε ότι στις 7/9 του ίδιου έτους έγιναν εκλογές.
«Να κρίνετε τη διαχείρισή μου κ. Βενιζέλε»
Η κα Θάνου απάντησε ολιστικά στα ερωτήματα που ετέθησαν, υποστηρίζοντας ότι περίμενε τις μομφές που ακούστηκαν από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα εναντίον της.
Η πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η αμισθί θέση του προϊσταμένου του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού δεν είναι ούτε πολιτική ούτε κομματική, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο επιχείρημα εναντίον της νομικά και πολιτικά αβάσιμο. Όσον αφορά το γιατί συναίνεσε στην ανάληψη αυτής της θέσης, απάντησε πως το έκανε «για να βγει ο ελληνικός λαός από την κρίση».
Σχετικά με τις προτεραιότητές της για τη διαχείριση της Ανεξάρτητης Αρχής, σημείωσε πως θα επιδιώξει την πλήρη αξιοποίηση του προσωπικού, αποβλέποντας στην επιτάχυνση του έργου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Διαβεβαίωσε δε ρητά ότι δεν προτίθεται να επηρεαστεί υπέρ ή κατά οποιουδήποτε επιχειρηματία ή εμπόρου.
Τέλος, όσον αφορά το ερώτημα του Β. Βενιζέλου για το τι θα κάνει αν η αντιπολίτευση αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, απάντησε: «Θα έλεγα να περιμένετε να δείτε πώς θα συμπεριφερθώ και ευχαρίστως να είμαι σύντομα κοντά σας να λογοδοτήσω για τη διαχείριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού».