Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

8 Μαρτίου: Οι γυναίκες απεργούν και διεκδικούν: Ισότητα, Ελευθερία, Συμμετοχή, Εξάλειψη της βίας


Οι γυναίκες βγαίνουν στους δρόμους, ενώνουν τις φωνές τους με εκατομμύρια άλλες στην Ευρώπη και τον κόσμο ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης και κοινωνικής υποτίμησης με βάση το φύλο, ενάντια στις έμφυλες ανισότητες στο σεξισμό, τον ρατσισμό, την βία κατά των γυναικών και την ομοφοβία - Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση της πατριαρχίας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου.
Η Κέιτ Μάλενι και το πρώτο γυναικείο συνδικάτο στις ΗΠΑ. Η μετανάστρια - εργάτρια από την Ιρλανδία κατάφερε να οργανώσει εκατοντάδες εργαζόμενες στα καθαριστήρια ρούχων και να πετύχουν όλες μαζί μεγάλες απεργιακές νίκες από το 1864 που ιδρύθηκε το συνδικάτο.  Το γυναικείο συνδικάτο έδειξε τον δρόμο για την αυτοοργάνωση και τα συνεταιριστικά σχήματα αψηφώντας τον ανηλεή πόλεμο των εργοδοτών που εκβίαζαν τις εργαζόμενες ότι αν ήθελαν να επιστρέψουν στις δουλειές τους, έπρεπε να αποσυρθούν από τον συνδικαλισμό
Στο δεύτερο συνέδριο του γυναικείου τμήματος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (2η Διεθνής), που έγινε στην Κοπεγχάγη (26-27 Αυγούστου 1910). Οι 100 σύνεδροι από 17 χώρες υιοθέτησαν την πρόταση τριών γερμανίδων (Λουίζ Τσιτς, Κλάρα Τσέτκιν και Κέτε Ντούνκερ) να γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με καθολικό αίτημα το εκλογικό δικαίωμα για όλες τις γυναίκες και την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων.
Στις 19 Μαρτίου 2011 γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Αυστρία, την Γερμανία, την Ελβετία και την Δανία με αίτημα το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες και την ανάδειξη τους σε δημόσια αξιώματα. Το 1914, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στην Γερμανία στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση της απεργίας του 1857 στην Νέα Υόρκη.  Από την πρώτη μεγάλη φεμινιστική διαδήλωση στις 8 Μαρτίου του 1857, που οι εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη πλημμύρισαν τους δρόμους ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας μέχρι και σήμερα, ο αγώνας των γυναικών για ισότητα είναι διαρκής.
Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία (1917), η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Στην Κίνα καθιερώθηκε από τον Μάο Τσε Τούνγκ ως αργία μόνο για τις γυναίκες.
Στην πορεία του χρόνου η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εμπορευματοποιήθηκε και εξέπεσε ως άλλη μια γιορτή αφορμή για κατανάλωση και έκφραση συμπάθειας προς τις γυναίκες.
Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1977 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.
Νέα διάσταση λαμβάνει τα τελευταία χρόνια που ανακτήθηκε ο διεκδικητικός χαρακτήρας της από το γυναικείο φεμινιστικό κίνημα καθώς το αίτημα της Ισότητας παραμένει ζητούμενο. Ήδη από πέρσι καθιερώθηκε η διοργάνωση «Φεμινιστικής Απεργίας» ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.
Με φόντο τις γυναικοκτονίες που αυξάνονται, την απουσία από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, την ανισότητα στους μισθούς και την αμφισβήτηση ακόμα και του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος από παραθρησκευτικές οργανώσεις και αναχρονιστικές στερεοτυπικές αντιλήψεις που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην κυβέρνηση της Ν.Δ. οι γυναίκες διεκδικούν όπως σημειώνει το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ:
-Ίση συμμετοχή γυναικών και ανδρών στα κέντρα λήψης αποφάσεων (50-50)
-Εξάλειψη βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών. Όχι άλλες γυναικοκτονίες.
-Δημόσιες πολιτικές και ισχυρό συμπεριληπτικό κράτος πρόνοιας για όλες τις γυναίκες χωρίς διακρίσεις.
Πλήρη εργασία και ίση αμοιβή, με ασφάλιση και ίσα εργασιακά δικαιώματα.
-Δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα και περίθαλψη.
-Προστασία της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.
Ένταξη της σεξουαλικής αγωγής στη μαθησιακή ύλη όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.
Δικαίωμα στην αντισύλληψη, την άμβλωση και τη γέννα.
Εξάλειψη του σεξισμού και των διακρίσεων με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.
Συμμετοχή των γυναικών στο σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στις εφαρμογές των προγραμμάτων της τεχνητής νοημοσύνης.
Ενσωμάτωση του φύλου στις περιβαλλοντικές και κλιματικές αλλαγές.
-Υποδοχή στην Ευρώπη όλων των προσφυγισσών-μεταναστριών.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕτο 2018 87.000 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τον σύντροφό τους ή από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους.
Με σύνθημα «απεργία στο σπίτι, απεργία στη δουλειά», γυναίκες, εργαζόμενες και άνεργες, φοιτήτριες και μαθήτριες, μέλη φεμινιστικών και ΛΟΑΤΚΙΑ+ συλλογικοτήτων, συνδικάτων και σωματείων, πολιτικών οργανώσεων, δημοτικών σχημάτων, μετανάστριες και προσφύγισσες, αλλά και άντρες αλληλέγγυοι, καλούνται την Κυριακή 8 Μαρτίου να συμμετάσχουν για δεύτερη χρονιά στη χώρα μας, στην Παγκόσμια Φεμινιστική Απεργία 2020 στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος από τη «Συνέλευση 8 Μάρτη» και την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη στο Άγαλμα Βενιζέλου.
Οι φεμινιστικές και γυναικείες οργανώσεις έχουν ανακοινώσει περισσότερες από 700 κινητοποιήσεις την Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για τις γυναίκες σε τουλάχιστον 100 ισπανικές πόλεις.
Φεμινιστική Απεργία από Παραγωγική και Αναπαραγωγική Εργασία!
Στις 10:30 ξεκινάμε από την Καπνικαρέα και μοιράζουμε τρικάκια στις σερβιτόρες των Κυριακάτικων καφέ
Με τις Σερβιτόρες είμαστε μαζί!
Και
Λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία τρώμε συλλογικά με τις κουζίνες Mano Aperta και ο Άλλος Άνθρωπος
Απεργία στην Κουζίνα!
Συνέλευση φεμινιστικών και εργατικών συλλογικοτήτων
Συμμετέχει η Καμία Ανοχή