Υπογράφεται σήμερα το απόγευμα, στις 18:30, στο Ζάππειο η Διακυβερνητική Συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, μεταξύ της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ. Η συμφωνία είχε κλείσει από τον Δεκέμβριο του 2018 στη συνάντηση του τότε πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον πρόεδρο της Κύπρου, στην 5η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας- Ισραήλ-Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ. Μάλιστα οι σημερινοί κυβερνώντες παραλείπουν τις αναφορές στο παρελθόν, επιδιώκοντας να εμφανίσουν επικοινωνιακά τη συμφωνία ως “δικό τους έργο”, με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις του τελευταίου διαστήματος! Να σημειώσουμε, για την Ιστορία, ότι οι πρώτες ενέργειες είχαν γίνει το 2014, επί υπουργίας Μανιάτη.
“Όσοι συνεργαστούμε για την κατασκευή αυτού του δρόμου ενέργειας, ανοίγουμε και τον δρόμο για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχής μας”, ανέφερε ο τότε πρωθυπουργός από το Ισραήλ
Ο κ. Τσίπρας σημείωνε ότι η επόμενη συνάντηση θα γινόταν στην Κνωσό, στην Κρήτη (τελικά είχε μετατεθεί για αργότερα η σύνοδος της Κρήτης). Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί ότι το νησί της Κρήτης είναι ένα νησί συνεργασίας και συνανάπτυξης, καθώς από εκεί θα περνά ο αγωγός East Med, συμπλήρωνε.
Η συμφωνία του 2018 για το έργο
Λίγο πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας, τον Δεκέμβριο του 2018 στο Ισραήλ, παρουσιάζαμε το έργο, με αφορμή και την πρώτη προκήρυξη, τον Νοέμβριο του 2018:
Το γιγάντιο έργο του East Med, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω της Κρήτης από τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης, φαίνεται ότι πλέον αρχίζει να “μπαίνει μπροστά”. Ήδη δόθηκε το πράσινο φως από την ΕΕ προκειμένου να γίνει με τη χρηματοδότησή της η μελέτη σκοπιμότητας, που θα κοστίσει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια, ενώ από την Κομισιόν δημοσιεύτηκε ήδη στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων η προκήρυξη του διαχειριστή του έργου (που είναι η θυγατρική της ΔΕΠΑ «ΥΑΦΑ – ΠΟΣΕΙΔΩΝ», στην οποία συμμετέχει ισομερώς η ιταλική Edison) για τη μελέτη έρευνας του βυθού και όλης της διαδρομής, από τη Λεβαντίνη, στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου, μέχρι την Ιταλία, όπου θα καταλήγει ο East Med.
Δείτε την ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΔΩ
Η τοποθέτηση του μακρύτερου και βαθύτερου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο, έργο στο οποίο έχουν συμφωνήσει η Ελλάδα, η Ιταλία η Κύπρος και το Ισραήλ εκτιμάται ότι θα κοστίσει πάνω από 7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με την τηλεόραση του Ισραήλ Hadashot, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε μια μελέτη σκοπιμότητας για το έργο πριν επιτευχθεί η οριστική συμφωνία.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ και η Κύπρος θα προτιμηθούν έναντι άλλων χωρών κατά την εξαγωγή φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, σύμφωνα με την έκθεση.
Ο αγωγός EastMed θα ξεκινήσει περίπου 170 χιλιόμετρα από τη νότια ακτή της Κύπρου και θα εκτείνεται για 2.200 χιλιόμετρα μέχρι να φτάσει στο Οτράντο της Ιταλίας μέσω της Κρήτης και της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μέχρι 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Οι ανάγκες εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν ετησίως κατά 100 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως έως το 2030.
Σύμφωνα με την προκήρυξη για την “Λεπτομερή θαλάσσια έρευνα υπεράκτιου αγωγού για το έργο EastMed Pipeline”, το θαλάσσιο σύστημα περιλαμβάνει τέσσερα υποβρύχια τμήματα:
(i) από τη Λεβαντίνη μέχρι την Κύπρο
(ii) από την Κύπρο στην Κρήτη ·
(iii) από την Κρήτη στην ηπειρωτική Ελλάδα.
(iv) Πέρασμα του κόλπου της Πάτρας.
Η διασύνδεση αυτών των τεσσάρων υποθαλάσσιων τμημάτων περιλαμβάνει 5 θέσεις ξηράς (Κύπρος, Κρήτη και 3 στην ηπειρωτική Ελλάδα).
Η μελέτη θα περιλαμβάνει εργασίες ερευνών και στους τέσσερις υπεράκτιους τομείς, καθώς και τις σχετικές έρευνες στη στεριά και την ξηρά στις 5 αντίστοιχες εκτάσεις.
Το συνολικό μήκος της υπεράκτιας οδού είναι μήκους περίπου 1400 χιλιομέτρων, με βάθος νερού κατά μήκος της διαδρομής που φτάνει τα 3.000 μέτρα περίπου στις περιοχές που βρίσκονται ανατολικά της Κρήτης.
Οι σημερινές υπογραφές
Η Συμφωνία θα υπογραφεί παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ Κυριάκου Μητσοτάκη και Μπενιαμίν Νετανιάχου, και του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, από τους υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη.
Μισή ώρα νωρίτερα, στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση του πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Η τριμερής θα ακολουθήσει τη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Αναστασιάδη, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, κ.Νετανιάχου, που θα πραγματοποιηθεί στις 17:00 στο Ζάππειο Μέγαρο.
Παράλληλα, στο περιθώριο της υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας, στον χώρο του Ζαππείου, στις 15:45, θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, Yuval Steinitz και Γιώργου Λακκοτρύπη, ενώ θα προηγηθεί στις 12 το μεσημέρι η υπογραφή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Προσυμφώνου Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas, για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού. «Με το Προσύμφωνο Συνεργασίας γίνεται ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο βήμα για την εμπορική βιωσιμότητα του αγωγού φυσικού αερίου, EastMEd, καθώς η ΔΕΠΑ θα μπορεί να δεσμεύει και να προμηθεύεται ποσότητες φ.α. από την Energean. Το αμοιβαίο ενδιαφέρον των δύο εταιριών, ΔΕΠΑ και Energean αφορά στην εμπορική συνεργασία προμηθευτή και αγοραστή με τη διακίνηση και εμπορία ισραηλινού φυσικού αερίου που ήδη υφίσταται, όπως και αυτού που θα εξορυχθεί μεταγενέστερα στην Ισραηλινή ΑΟΖ» επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ο αγωγός EastMed παρουσιάζει ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον και πλεονεκτήματα για τη χώρα μας σε σχέση με τις εναλλακτικές λύσεις για τη διοχέτευση του αερίου της ΝΑ Μεσογείου (αγωγός μέσω Τουρκίας, υγροποίηση φυσικού αερίου σε εγκαταστάσεις της Αιγύπτου), καθότι:
– Συμβάλλει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό διαμετακομιστικό κόμβο.
– Αναμένεται να δημιουργήσει άμεσες, έμμεσες και προκαλούμενες οικονομικές επιδράσεις, κατά τη φάση ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας του έργου.
– Ανοίγει ουσιαστικά έναν νέο ενεργειακό διάδρομο ο οποίος θα καλύψει μελλοντικά και τα κοιτάσματα του Ελλαδικού χώρου.
– Διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και την αύξηση του ανταγωνισμού στην τελική αγορά φυσικού αερίου.
– Διασφαλίζει την παροχή φυσικού αερίου σε περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Δίκτυο, όπως η Κρήτη η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα. Συνεπώς, διευκολύνει την αντικατάσταση του πετρελαίου με φυσικό αέριο, με ισχυρό, θετικό αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις προαναφερθείσες περιοχές.
– Ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα.
– Πληροί όλα τα κριτήρια διαφοροποίησης των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (πηγή, παραγωγός, όδευση).
– Εξασφαλίζει την επένδυση μέσω της σύναψης μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας αερίου πριν τη λήψη της επενδυτικής απόφασης, στα πρότυπα των συμβάσεων αερίου από το Αζερμπαϊτζάν (κοίτασμα Shah Deniz II).
Πρόσκληση προς τους πρώην υπουργούς Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη και Πάνο Σκουρλέτη από τον ΣΥΡΙΖΑ και Γιάννη Μανιάτη από το Κίνημα Αλλαγής να παραστούν στην τελετή υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, έχει απευθύνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ύστερα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ