Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Μαδεμλής στη «Νέα Σελίδα»: Στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει κυβερνητική λύση


«Η ΝΔ μιλά για διπλές κάλπες, διότι γνωρίζει ότι η πολιτική της είναι συνώνυμο της αστάθειας» - «Χωρίς αναπτυξιακή στρατηγική πορεύεται η κυβέρνηση» - «Γεμάτος ανακρίβειες ο προϋπολογισμός»



18 Ιανουαρίου 2020 ·
«Απαιτούνται γρήγορα βήματα για να ανακτήσουμε το χαμένο διπλωματικό έδαφος και να επαναφέρουμε το πολιτικό εκτόπισμα της χώρας», απαντά στη «Νέα Σελίδα» ο Νίκος Μαδεμλής, μέλος του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με αφορμή την τουρκική επιθετικότητα.
Συνέντευξη στη ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΔΑΝΑ
gsadana@neaselida.news
Ο ίδιος περιγράφει την απλή αναλογική ως «στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι θεμελιωμένη στη δημοκρατική του κουλτούρα» και προσθέτει με νόημα ότι «η ΝΔ μιλά για διπλές κάλπες, διότι γνωρίζει ότι η πολιτική της είναι συνώνυμο της αστάθειας».
Αναφορικά με την εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μαδεμλής επισημαίνει ότι «η ατζέντα που έχει το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ατζέντα ενός κόμματος που έχει κυβερνήσει και θα ξανακυβερνήσει», ενώ σχετικά με τη σύγκριση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι «δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση ούτε αναγωγή μεταξύ των δύο πολιτικών κομμάτων. Τελείως διαφορετικές εποχές, τελείως διαφορετικά προτάγματα και τελείως διαφορετικοί ρόλοι για τα πρόσωπα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε «επικοινωνιακές φούσκες» στην κυβέρνηση στα εθνικά θέματα. Θεωρείτε ανεπαρκείς τους κυβερνητικούς χειρισμούς και γιατί; Εκτιμάτε ότι θα ενταθεί η τουρκική παραβατικότητα;
Θεωρώ ότι η συγκριτική διαφορά άσκησης αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας και ΝΔ στα εθνικά θέματα είναι ολοφάνερη στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας. Αρκεί να θυμηθεί κανείς με ποιες ανιστόρητες ακροδεξιές δυνάμεις ταυτιζόταν η ΝΔ πριν από τις εκλογές στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, φτάνοντας, μάλιστα, για ψηφοθηρικούς λόγους να την καταγγείλει. Σήμερα, βέβαια, εμφανίζεται ως εγγυήτρια πολιτική δύναμη για την εφαρμογή της, διότι αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι αντικειμενικά η συμφωνία ήταν μια διεθνής επιτυχία της Ελλάδας και ότι τελικά ήταν προς όφελος των συμφερόντων της χώρας.
Τις πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις σε βάρος της Ελλάδας -το σύμφωνο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, η μη ουσιαστική στήριξη από Τραμπ, η απουσία της χώρας από τη διάσκεψη του Βερολίνου- δεν τις αντιλαμβανόμαστε ως ευκαιρία πολιτικής εκμετάλλευσης. Φυσικά, η αξιωματική αντιπολίτευση διατυπώνει τη διαφωνία της στους χειρισμούς που οδήγησαν σε αυτά τα αποτελέσματα και εκφράζει τον προβληματισμό της για την ουσία αλλά και την αποτελεσματικότητα της άσκησης εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετικά με το πού μας οδηγεί ως χώρα. Ομως ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, που άσκησε μια επιτυχημένη, πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, καλεί την κυβέρνηση της ΝΔ να αξιοποιήσει οποιοδήποτε διπλωματικό και οικονομικό όπλο έχει στη διάθεσή της η χώρα για να ξανακερδίσουμε το διπλωματικό εκτόπισμα που της εξασφάλισε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Δυστυχώς, βρισκόμαστε σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης και κλιμάκωσης των προκλήσεων από πλευράς Τουρκίας και παρακολουθώντας τις σχετικές αναλύσεις φαίνεται ότι αυτή η προκλητικότητα θα ενταθεί. Είναι δε σαφές ότι η συμπεριφορά της εδράζεται στον σχεδιασμό της να υποστηρίξει τις επιδιώξεις της σε βάρος της Ελλάδας, κόντρα στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Απέναντι στις προκλήσεις αυτές η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να εκτεθούν στα διεθνή fora η προκλητική συμπεριφορά των γειτόνων και οι επιπτώσεις συνολικότερα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Θεωρείτε ότι τα εθνικά θέματα απαιτούν ευρύτερη πολιτική συναίνεση; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται αρνητικός σε κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία, όπως ο εκλογικός νόμος και η προεδρική εκλογή;
Τους τελευταίους μήνες η άσκηση εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη επέστρεψε τη χώρα στην τροχιά της πολιτικής της αδράνειας κι αυτό δεν παρήγαγε θετικά αποτελέσματα. Σε αντίθεση με την πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα, που ήταν ενεργητική και πολυδιάστατη και όλες οι δυνάμεις διεθνώς είχαν εμπεδώσει ότι η χώρα δεν ήταν δεδομένη για κανέναν και πως θα έπρεπε να διαπραγματεύονται μαζί της. Πλέον απαιτούνται γρήγορα βήματα για να ανακτήσουμε το χαμένο διπλωματικό έδαφος και να επαναφέρουμε το πολιτικό εκτόπισμα της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν επιδιώκει να κερδοσκοπήσει πολιτικά σε ενδεχόμενες ή πραγματικές απώλειες διπλωματικού εδάφους. Επιδιώκει να συμβάλει και από τη θέση της αντιπολίτευσης, στο μέγεθος που του αναλογεί, στην υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση, δεν τοποθετείται με σκοπιμότητα αρνητικά, με μόνο κίνητρο τη διαφοροποίηση σε κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία. Εχει τις πολιτικές του θέσεις, τις οποίες, μάλιστα, έχει επιλέξει στην κάλπη ένα πολύ μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, που σύντομα θα έχει γίνει νέα κοινωνική πλειοψηφία. Φυσικά, οι δομικές διαφορές με τη δεξιά παράταξη τόσο ιδεολογικά όσο και πολιτικά είναι κορυφαίες σε σύνολο θεμάτων.
Κίνητρο της προοδευτικής παράταξης ήταν και παραμένει το συμφέρον του λαού και της χώρας. Οπου προκύπτουν συνθήκες συμφωνίας με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την ενότητα του λαού η πορεία είναι, νομίζω, ξεκάθαρη. Η στάση αναφορικά με την επιλογή της νέας ΠτΔ είναι χαρακτηριστικό δείγμα γραφής. Η απλή αναλογική είναι στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι θεμελιωμένη στη δημοκρατική του κουλτούρα, είναι απολύτως εφαρμόσιμη για να κυβερνηθεί ο τόπος και χρήσιμη για την ανανέωση της εμπιστοσύνης του πολιτικού συστήματος, ανοίγει έναν νέο κύκλο στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος στη χώρα και, κυρίως, θα οδηγήσει σε κυβερνήσεις πλειοψηφίας στην κοινωνία είτε το θέλει είτε όχι η ΝΔ, διότι πολύ απλά το θέλει το εκλογικό σώμα κι αυτό θα επιβεβαιωθεί στις επόμενες εθνικές εκλογές. Η ΝΔ μιλά για διπλές κάλπες, διότι γνωρίζει ότι η πολιτική της είναι συνώνυμο της αστάθειας, ενώ παράλληλα αποτελεί έμμεσα ομολογία της ότι δεν θα συμπεριλαμβάνεται στην επόμενη κυβερνητική λύση. Ολοι γνωρίζουν από τώρα ότι η ΝΔ δεν θα έχει το μπόνους των 50 εδρών, τόσο λόγω εκλογικού νόμου όσο, βέβαια, και εξαιτίας της πολιτικής ήττας που θα υποστεί στις επόμενες εκλογές, και, φυσικά, ο κ. Μητσοτάκης θα απολέσει την πρωθυπουργία. Επιπλέον, οι εκλογές δεν θα είναι διπλές, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα δώσει κυβερνητική λύση.
Η κυβέρνηση έθεσε ως πρόκριμα την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Αντιλαμβάνεστε από μέρους σας αυτή την επιστροφή;
Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ έχει μειωθεί στο μισό, η βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο του 2019 έπεσε συγκριτικά με τον ίδιο μήνα έναν χρόνο πριν περίπου στο 8%. Οχι μόνο δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας, αλλά, αντίθετα, χάνονται. Το πλαίσιο της προστασίας της πρώτης κατοικίας καταργείται από την 1η Μαΐου. Αν τελικά η ΝΔ με την επιστροφή στην κανονικότητα εννοεί επιστροφή στο 2014, τότε καταλαβαίνουμε τι εννοεί. Είναι εντυπωσιακό πώς μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να μας επαναφέρει σε σκηνές από τη φρίκη που έζησε ο λαός μας. Ο δε προϋπολογισμός είναι γεμάτος ανακρίβειες. Αφαίρεσαν από τη φρασεολογία τους το 4% ανάπτυξης της προεκλογικής περιόδου και πλέον διακηρύσσουν την πρόβλεψη για 2,8%, αλλά, όπως τα έχουν καταφέρει, κι αυτή είναι υπεραισιόδοξη εκτίμηση. Επενδύουν στην είσπραξη 2,5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις και 600 εκατ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Η ΝΔ πορεύεται χωρίς αναπτυξιακή στρατηγική και επιπλέον ό,τι δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση το αποδόμησε και το ακύρωσε. Ψήφισε αναπτυξιακό νόμο και το σχέδιο «Ηρακλής» χωρίς να έχει προσανατολισμό. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει καθαρή πολιτική ποιους κλάδους θα ενισχύσει. Δεν γνωρίζει ποιοι τομείς έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία ούτε συμπεριλαμβάνει στη στρατηγική της απαντήσεις για το πώς η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και βιωσιμότητας. Το Ελληνικό δεν προχωράει, το ΕΣΠΑ υποεκτελείται, ο αρμόδιος υπουργός «καμαρώνει» για έργα που είχαν δρομολογηθεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Στα δε εργασιακά ζητήματα έχουν επιστρέψει σε πολιτικές του δεύτερου μνημονίου, εφαρμόζουν πολιτικές ΔΝΤ και ουσιαστικά κλείνουν το μάτι και ενισχύουν την αποθράσυνση συγκεκριμένων εταιρειών και εργοδοτών σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπάτησε τον λαό με ψευδείς προεκλογικές εξαγγελίες. Οπως έχει τονίσει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι σήμερα στα θέματα της οικονομίας οι επαγγελματίες δεν θα εξασφαλίσουν μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, ενώ θα πρέπει να αναμένεται αύξηση ασφαλιστικών εισφορών κατά 500 ευρώ ετησίως για το 80% των επαγγελματιών. Οι εργαζόμενοι, πάλι, δεν θα λάβουν αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος μειώθηκαν κατά 75%, όπως και το συνολικό ποσό του μερίσματος. Πρόκειται για απώλεια εισοδήματος που αφορά άμεσα στην αγορά και την πραγματική οικονομία.
Τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περιχαρακώνεται αντιπολιτευτικά στην «ατζέντα του 3%»; Νιώθετε ότι έχετε αντιστοιχηθεί πλήρως με την προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία;
Η διακυβέρνηση Μητσοτάκη ήδη καλείται να απολογηθεί για τον λαϊκισμό και τις ψευδείς υποσχέσεις της. Επεσαν οι μάσκες σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, το Προσφυγικό και την οικονομία, αφού μέσα σε έξι μήνες διέψευσαν τις προσδοκίες της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερων στρωμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με εγγυητή τον πρόεδρό του, Αλέξη Τσίπρα, έχει ήδη την εμπειρία της διακυβέρνησης της χώρας σε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, έχει δώσει λύσεις για τον λαό και τη χώρα, διαθέτει πλέον ένα μεγάλο αριθμητικά αλλά και ποιοτικά έμπειρο πολιτικό προσωπικό, ενώ έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει έργο κατά τη διακυβέρνησή του. Το κυριότερο όμως είναι ότι τον στηρίζει ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, που μέρα με τη μέρα μεγαλώνει. Εχει πρόγραμμα, το οποίο εμπλουτίζει μέσα από κοινωνικό διάλογο, αλλά και προτάσεις που απαντούν στο αίτημα της κοινωνίας για εκσυγχρονισμό της οικονομίας ώστε να επενδύσει στη Δ΄ Βιομηχανική Επανάσταση, που θα αυξήσουν το εισόδημα και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Η ατζέντα που έχει το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ατζέντα ενός κόμματος που έχει κυβερνήσει και θα ξανακυβερνήσει, γιατί το έχουν ανάγκη ο λαός και ο τόπος, συσπειρώνοντας τις προοδευτικές δυνάμεις.
Στην προσωπική σας διαδρομή, έχοντας υπάρξει στις γραμμές του ΠΑΣΟΚ, έχετε αναλάβει πλέον τον τομέα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείτε ότι το ένα κόμμα έχει πλήρως υποκαταστήσει το άλλο;
Είμαι περήφανος για τη διαδρομή μου και παραμένω συνεπής στις αρχές και την ιδεολογία μου. Η Νεολαία ενός κόμματος είναι το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι του. Πίστευα πάντα -και το έκανα πράξη στο παρελθόν- ότι η νεολαία θα πρέπει να είναι ένα βήμα μπροστά από το κόμμα και δύο μπροστά από την κυβέρνησή του. Η ζωντάνια και η θέληση των νέων πολιτικοποιημένων ανθρώπων να παλέψουν για τα όνειρά τους και η πίστη τους να υπερασπίζονται τις πιο όμορφες αξίες και παραδόσεις της Αριστεράς και του Σοσιαλισμού στη χώρα μας είναι ανεκτίμητες αξίες. Βέβαια, δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση ούτε αναγωγή μεταξύ των δύο πολιτικών κομμάτων. Τελείως διαφορετικές εποχές, τελείως διαφορετικά προτάγματα και τελείως διαφορετικοί ρόλοι για τα πρόσωπα. Η κρίση της προηγουμένης δεκαετίας μάς έκανε όλους σοφότερους.
Η διακηρυγμένη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και η καμπάνια εγγραφής νέων μελών εξελίσσονται με αργούς ρυθμούς, ενώ τα ποσοστά του κόμματός σας μειώνονται σημαντικά στις δημοσκοπήσεις. Πιστεύετε ότι η αυτοκριτική θα έλυνε το πρόβλημα;
Η εγγραφή νέων μελών συνεχίζεται και θα κορυφωθεί. Η διαδικασία διεύρυνσης είναι, άλλωστε, δρόμος αντοχής και όχι ταχύτητας. Επιζητούμε τη συμμετοχή των ανθρώπων που στήριξαν τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, κόντρα στην, όπως αποδεικνύεται σήμερα, πολιτική απάτη Μητσοτάκη και την προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης που βρίσκονται σε σχέση αλληλοεπιρροής με τη ΝΔ. Κυρίως όμως απευθυνόμαστε σε όσους μπορεί να διαφώνησαν μέχρι τώρα, αλλά πλέον κατανοούν την αναγκαιότητα πολιτικής συστράτευσης για να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.
Ο μετασχηματισμός του κόμματος στη μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη της Αριστεράς θα πρέπει να προχωρήσει με βάση τη διακήρυξη και, κυρίως, χωρίς αποκλεισμούς. Η κριτική και η αυτοκριτική είναι απαραίτητες και πρέπει να γίνονται στα προβλεπόμενα θεσμικά όργανα. Αλλά δεν πρέπει κάνεις να ξεχνάει ότι η έκφραση της πολιτικής ενότητας στον δημόσιο λόγο των στελεχών του κόμματος είναι προϋπόθεση πολιτικής νίκης στην κοινωνία. Η διαπλοκή, με τα εργαλεία που χρησιμοποίει για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και τον αποπροσανατολισμό της από τα μεγάλα ζητήματα, θα αναζητήσει και θα μεγαλοποιήσει την οποιαδήποτε διαφωνία, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Νομίζω ότι έχουμε τους όρους αλλά και την εμπειρία για να υπερβούμε και αυτή την κατάσταση.
Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο «πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ; Τι θα διαλέγατε μεταξύ κόμματος και παράταξης για την αξιωματική αντιπολίτευση;
Είναι προφανές ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Αλλωστε, αποτελεί κοινό τόπο ότι τελικά ήταν οι ηγεσίες που «έφυγαν» από το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ, όταν συστοιχήθηκαν με τις πιο ακραίες συντηρητικές επιλογές, όταν απέπεμψαν τον σοσιαλιστικό προσανατολισμό του κόμματος, όταν στρατεύτηκαν με τη Σοσιαλδημοκρατία. Δική τους είναι, εξάλλου, η καινοφανής και χωρίς ιδεολογικό περιεχόμενο θεσμοθέτηση του όρου «Κεντροαριστερά», που δεν απηχεί τίποτε άλλο παρά την παραδοχή της ιδεολογικής τους μετατόπισης στον συντηρητικό χώρο. Η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου του ιστορικού ΠΑΣΟΚ διατηρεί την ιστορική συλλογική μνήμη και κρίνει. Παραμένει πιστή στις αρχές και τα ιδανικά του Σοσιαλισμού και έχει επενδύσει πλέον την ταξική και πολιτισμική της εκπροσώπηση στον Αλέξη Τσίπρα και τη νέα προοδευτική διακυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα. Οι ψηφοφόροι έχουν αποδώσει στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία την ύψιστη ευθύνη. Είναι το κόμμα που διαδραματίζει πρωτοπόρο ρόλο στην αναγκαία σύγκλιση της Αριστεράς, των Πρασίνων, των Σοσιαλιστών και όλων των προοδευτικών πολιτών με ένα πρόγραμμα ανάταξης της κοινωνίας και της οικονομίας.
Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 137 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 19 Ιανουαρίου.
Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Νέα εκδοτική προσφορά στη «Νέα Σελίδα» την Κυριακή