Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Βατερλό το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ – Ο πρώτος ξένος ηγέτης χωρίς κοινή συνέντευξη τύπου με Τραμπ


Καθόλου καλά δεν εξελίσσονται τα πράγματα από το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Αυτό μόνο μπορεί να συμπεράνει κανείς, όταν βλέπει ότι μετά από το φιάσκο του Σεπτεμβρίου, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός είδε τον Αμερικανό Πρόεδρο για 2 μόλις λεπτά -προκειμένου να βγάλουν αναμνηστικές φωτογραφίες-, τώρα έρχεται και ο διεθνής διασυρμός, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος ηγέτης που θα φύγει από τον Λευκό Οίκο χωρίς να έχει υπάρξει κοινή συνέντευξη Τύπου!

Γράφει ο Πάρις Κουρτζίδης

Πιο συγκεκριμένα, παρά τις ακούραστες προσπάθειες του πρωθυπουργικού γραφείου και του ελληνικού ΥΠΕΞ, ο Τραμπ αρνήθηκε να παραχωρήσει την καθιερωμένη θεσμική συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Κι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά!
Στη συνέχεια της πρωθυπουργικής επίσκεψης, ο Ντόναλτ Τραμπ, μετά την περίπου «αναγκαστική» -όπως δείχνει η συμπεριφορά του- συνάντηση που θα έχει με τον Έλληνα πρωθυπουργό, παραπέμπει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε δείπνο με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και τον υπουργό των Εξωτερικών, που ακόμη κι αυτό δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί στον Λευκό Οίκο, αλλά στο State Department.

Πολύ κακή η σημειολογία των κινήσεων για την Ελλάδα

Όλα αυτά σημαίνουν πως ο Τραμπ δεν έχει την Ελλάδα, πλέον, τόσο πολύ όσο θέλει η κυβέρνηση να παρουσιάζει μέσα στους σχεδιασμούς του. Την ίδια ώρα, που το αμερικανικό ενδιαφέρον έχει επιστρέψει προς την Τουρκία, η οποία δείχνει να έχει δέσει στο άρμα της Ρωσίας.
Με λίγα λόγια, όπως όλα δείχνουν, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να γυρίσει με «άδειο καλάθι» από την Αμερική, καθώς δεν θα έχει εξασφαλίσει καμία αμερικανική δέσμευση για τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν την ελληνοτουρκική κρίση, όπως είναι οι γνωστές απειλές Ερντογάν, η ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, η ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας, το Κυπριακό, η ελληνική ΑΟΖ κοκ.
Ως προς το θέμα των επενδύσεων, κι εκεί τα πράγματα δεν είναι διθυραμβικά όπως παρουσιάζονται από το Μαξίμου και τον υπουργό Ανάπτυξη Άδωνη Γεωργιάδη. Χώρες όπως η Ελλάδα, που έχει υποφέρει από την οικονομική κρίση των τελευταίων δέκα ετών και μάλιστα με το χειρότερο -απ’ όλες τις άλλες- τρόπο, αλλά και με τα προβλήματα που υπάρχουν στο ελληνικό νομοθετικό καθεστώς, δεν παρουσιάζουν κανένα επενδυτικό ενδιαφέρον, όχι μόνο για την Αμερική αλλά και για κάθε άλλη χώρα, παρά μόνο όταν έχουν κάτι μεγάλο να δώσουν σε τιμή ευκαιρίας…
Ο Τραμπ, φυσικά, ως επιχειρηματίας, όλα αυτά τα γνωρίζει, κι αναλόγως θα πράξει… Το κυριότερο είναι ότι στη συνάντηση του με τον Μητσοτάκη, η ατζέντα θα  περιλαμβάνει το Ιράν (να δούμε τι θα τολμήσει να πει ο υποτίθεται Ευρωπαίος Μητσοτάκης) και την πώληση εξοπλισμών στην Ελλάδα.
Το συμπέρασμα είναι ότι ο πρωθυπουργός «πήγε για μαλλί και θα γυρίσει κουρεμένος» από τις ΗΠΑ!