Κάτσε σπούδασε εσύ, αφού δεν πήγες κολέγιο καλά να πάθεις!!!!!!!!
Της Χρύσας Βαϊνανίδη
Μόνο με τις ψήφους της ΝΔ πέρασε η επίμαχη ρύθμιση που προβλέπει το διορισμό αποφοίτων κολεγίων στη δημόσια εκπαίδευση χωρίς τα πτυχία τους να έχουν ακαδημαϊκή αναγνώριση. Η ονομαστική ψηφοφορία έγινε μετά από αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ειδικότερα, επί των 289 παρόντων βουλευτών υπέρ του άρθρου 50 για τα πτυχία των κολεγίων, τάχθηκαν 153 βουλευτές έναντι 136 που καταψήφισαν.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, με αφορμή την επιστολή του ΔΟΑΤΑΠ που ήρθε χθες στο φως της δημοσιότητας, κατηγόρησαν την υπουργό Παιδείας ότι απέκρυψε από την εθνική αντιπροσωπεία την προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν αλλά και όλα τα σχετικά έγγραφα για το θέμα των κολεγίων, υπογραμμίζοντας πως αυτό συνιστά παραπλάνηση της Βουλής.
Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η επιστολή του ΔΟΑΤΑΠ προς τα υπουργεία Εξωτερικών καιΠαιδείας τον περασμένο Σεπτέμβριο, περιλαμβάνει σημαντικά νομικά εργαλεία και επιχειρήματα απέναντι στις απαιτήσεις της Κομισιόν. Η υπουργός Παιδείας όμως την αγνόησε και δεν έλαβε υπόψη τα σοβαρά επιχειρήματα με τα οποία θα μπορούσε να αντικρούσει την προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Η υπουργός Παιδείας παραπλάνησε σκόπιμα τη Βουλή αποκρύπτοντας από την εθνική αντιπροσωπεία τα απαραίτητα έγγραφα και την προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν» τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Σχολιάζοντας την άρνηση της Νίκη Κεραμέως να δημοσιοποιήσει τα σχετικά έγγραφα, τα οποία δεν ήταν διαβαθμισμένα, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αναφέρθηκε στο έγγραφο – κόλαφο του ΔΟΑΤΑΠ που είναι ο αρμόδιος οργανισμός αναγνώρισης της ακαδημαϊκής ισοτιμίας και αντιστοιχίας των πτυχίων από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού.
«Το έγγραφο αυτό αποδεικνύει μια αλληλογραφία που έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα και αποδεικνύει ότι η κυρία Κεραμέως είχε όλα τα νομικά επιχειρήματα για να αντικρούσει την προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
«Καταγγέλλουμε την απόκρυψη όλων αυτών των στοιχείων» είπε, προσθέτοντας πως η Βουλή ψήφισε χωρίς να έχει πλήρη γνώση του θέματος και προειδοποίησε πως όλη αυτή η επιχειρηματολογία που απέκρυψε η υπουργός «θα βρει το δρόμο των δικαστηρίων».
Για παρελκυστική τακτική εκ μέρους της υπουργού να αποκρύψει τα βασικά έγγραφα και την αλληλογραφία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για το ζήτημα των ακαδημαϊκών τίτλων και των επαγγελματικών προσόντων έκανε λόγο εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, η Χαρά Κεφαλίδου, κατηγορώντας την Νίκη Κεραμέως ότι δεν έθεσε στην κρίση των βουλευτών ένα αδιαβάθμητο δημόσιο έγγραφο.
«Δεν έχει σημασία αν αυτό το έγγραφο θα άλλαζε την κρίση των βουλευτών, αλλά είναι η πρώτη φορά κοινοβουλευτικά που αποκρύπτεται ένα στοιχείο καθοριστικής σημασίας για το πώς θα τοποθετηθούμε» ανέφερε κα κάλεσε την υπουργό έστω και την ύστατη στιγμή να συμμορφωθεί με τη δημοκρατική επιλογή και να καταθέσει το σύνολο της αλληλογραφίας για να «μην γίνουν τέτοιες πρακτικές επιδημία εδώ μέσα» είπε. «Ως Κίνημα Αλλαγής δεν θα περιοριστούμε στην καταγγελία. Θα προβούμε σε όποια κοινοβουλευτική διαδικασία έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να αναδείξουμε αυτήν την απαράδεκτη κοινοβουλευτική πρακτική»
«Μένει τώρα αυτό το εκτρωματικό άρθρο να ακυρωθεί στην πράξη από το κίνημα και τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής, ενώ ο βουλευτής του ΜΕΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης κατηγόρησε την υπουργό ότι είχε όλα τα νομικά εργαλεία και τα νομικά επιχειρήματα για να αντικρούσει τις επιταγές της Κομισιόν.
«Η υπουργός Παιδείας δεν απέκλεισε την Ολομέλεια από την ενημέρωση. Η υπουργός έκρινε ότι το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείται μέσα από τη διαδικασία που ακολούθησε» απάντησε εκ μέρους της ΝΔ ο Παναγιώτης Λίβανος, επιμένοντας πως η ρύθμιση είναι σύμφωνη με το Ενωσιακό δίκαιο. «Επί τέσσερα χρόνια οι προκηρύξεις του ΑΣΕΠ αναγνώριζαν την επαγγελματική ισοδυναμία» είπε κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί τέσσερα χρόνια εφάρμοζε το νόμο, πριν τον καταργήσει το 2019.