Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Ο Ερντογάν παίζει με την ζωή των πολιτών μήπως και αποφύγει την πτώχευση


Του Μιχάλη Ψύλου

 Ο Μουσταφά Ουλασλί είναι ο πιό διάσημος λοιμωξιολόγος στηνΤουρκία. Εχοντας ασχοληθεί τουλάχιστον για 10 χρόνια με την έρευνα των ιών και αφού πέρασε από πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ολλανδίας ,επέστρεψε το 2011 στην πατρίδα του και διορίστηκε καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο Γκαζίαντεπ της Κωνσταντινούπολης.«Είχα την ευκαιρία να μείνω στην Ολλανδία ή την Αμερική, να υποβάλω αίτηση για υπηκοότητα, αλλά επέστρεψα για να βοηθήσω τη χώρα μου», λέει ο καθηγητής Ουλασλί. Δυστυχώς για αυτόν όμως ήταν ανάμεσα στους χιλιάδες ακαδημαϊκούς που έχασαν τη  δουλειά τους μετά από το  αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016 ,με την κατηγορία ότι ήταν οπαδός του ιεροκήρυκα Γκιουλέν. Αν και στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι ουδεμία σχέση είχε με
τους στασιαστές, ο καθηγητής Ουλασλί παραμένει στη «μαύρη λίστα» του Ερντογάν.
Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του προς το Υπουργείο Υγείας, ο δρ Ουλασλί παραμένει εκτός εργασίας και αδυνατεί να χρησιμοποιήσει την εμπειρία του για να βοηθήσει την Τουρκία στην κρίση του κορονοϊού,καθώς η χώρα μετράει ήδη 2.900 νεκρούς!  «Έχω χρόνια ερευνών σε αυτόν τον τομέα και είμαι έτοιμος για κάθε είδους συνεισφορά. Δεν θέλω να κάνω πολιτική. Το επείγον ζήτημα είναι η πανδημία. Το σημαντικό είναι ότι πρέπει να δράσουμε και θέλω απλώς να συνεισφέρω» δήλωσε στο αμερικανικό περιοδικό “National".Και έτσι ,η μόνη συνεισφορά του καθηγητή Ουλασλί είναι  να δημοσιεύσει συμβουλές και πληροφορίες προς τους τους 46.000 ακόλουθούς του στο Twitter! «Αν κρατήσω αυτές τις πληροφορίες στον εαυτό μου, δεν θα ήταν έντιμο» λέει .«Θέλω να μοιραστώ τις γνώσεις μου προς όφελος της Τουρκίας και όλου του κόσμου».
Τον  Ερντογάν δεν φαίνεται να τον απασχολεί η επιστημονική κραυγή αγωνίας του καθηγητή. Αλλωστε η ρητορική και οι πράξεις του μέχρι τώρα δείχνουν ότι αυτό που τον απασχολεί κυρίως είναι το πώς θα διατηρήσει και θα ενισχύσει την πολιτική του θέση -που βάλλεται πλέον και στο ίδιο του το κόμμα-παρά να σώσει ζωές.
Πως να εξηγήσει κανείς ότι μόλις στις 11 Μαρτίου, η Τουρκία ανέφερε τελικά το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού. Στα αγωνιώδη ερωτήματα τπυ κόσμου ,ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτσά  διαβεβαίωνε τους Τούρκους  πολίτες ότι : «Εάν υπάρχει λοίμωξη στη χώρα, είναι πολύ περιορισμένη. Ο κορονοϊός δεν είναι ισχυρότερος από τα μέτρα που θα λάβουμε. "
Μέσα σε ένα μήνα από το πρώτο κρούσμα ,η  Τουρκία εμφανίστηκε ως η χώρα με τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο ρυθμό μόλυνσης στον κόσμο.

Μέχρι τις 28 Απριλίου, η Τουρκία είχε περισσότερες από 112.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, 2.900 θανάτους και 33.791 άτομα που είχαν αναρρώσει από το COVID-19, σύμφωνα με στοιχεία του Worldometer.

Η Τουρκία ξεπέρασε ακόμη και την Κίνα και το Ιράν στον συνολικό αριθμό μολύνσεων, δίνοντας στη χώρα των 82 εκατομμυρίων ανθρώπων το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης στη Μέση Ανατολή και το έβδομο υψηλότερο στον κόσμο.

Πολλοί αναρωτήθηκαν πώς ο ιός εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα στην Τουρκία; Στις αρχές Μαρτίου, καθώς το γειτονικό  Ιράν και οι χώρες της Ευρώπης επέβαλαν αυστηρά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, η Τουρκία συνέχισε με υπερηφάνεια να ανακοινώνει ότι δεν είχε ούτε ένα κρούσμα του ιού.
Οι επιχειρήσεις συνέχισαν να λειτουργούν ως συνήθως, οι τουρίστες ενθαρρύνθηκαν να συνεχίσουν να επισκέπτονται τη χώρα, στα ,τους   πεζόδρομους και τους εμπορικούς δρόμους επικρατούσε το αδιαχώρητο... ι
Στην πρώτη του δημόσια συνεδρίαση για την κρίση του κοροναϊού στις 18 Μαρτίου, ο Ερντογάν είχε  μαζί του μέλη της Τουρκικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, αλλά ούτε έναν εμπειρογνώμονα από την Τουρκική Ιατρική Ένωση. Οπως είπε μάλιστα στους πολίτες «εναπόκειται σε εμάς να συμπεριφερόμαστε σύμφωνα με το Ισλάμ, να λαμβάνουμε προφυλάξεις και να αφήνουμε την κρίση στον Αλλάχ. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε σε αυτήν την περίοδο με υπομονή και προσευχές»!!!

Η δραματική  εξάπλωση της πανδημίας οφείλεται φυσικά στην αποτυχία εφαρμογής πολιτικών κοινωνικής απόστασης και στον μη έγκαιρο αποκλεισμό των  δημοσίων  χώρων και στην πολύ αργοπορημένη εντολή «παραμονής στο σπίτι». Χωρίς σημαντικές δοκιμές πριν από τα μέσα Μαρτίου και με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μην μπορούν  να αμφισβητήσουν τη ρητορική της κυβέρνησης, οι Τούρκοι πολίτες δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα για την κρισιμότητα της κατάστασης .Αλλωστε είναι  σχεδόν βέβαιο ότι η Τουρκία είχε ήδη έναν σημαντικό αριθμό μολύνσεων πολύ πριν από τις 11 Μαρτίου.Η κυβέρνηση του Ερντογάν συνέλαβε τον Μάρτιο περίπου 400 άτομα για δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το θέμα, κατηγορώντας τους ότι προσπαθούν να «προκαλέσουν πανικό» και «να σπείρουν κοινωνική αναταραχή» Η κυβέρνηση Ερντογάν εξέδωσε επίσης εγκύκλιο που απαγόρευσε στα κόμματα της αντιπολίτευσης και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να συγκροτήσουν ομάδες αρωγής για άτομα που αντιμετώπιζαν δυσκολίες λόγω των περιοριστικών μέτρων τον Απρίλιο.

Χωρίς ελεύθερη ροή πληροφοριών σχετικά με την πανδημία και με τους ειδικούς να μην μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα, τα επίσημα στοιχεία  αμφισβητούνται . Οι Times του Λονδίνου «συγκρίνοντας τα ποσοστά θνησιμότητας στην Κωνσταντινούπολη στο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018 και του 2019 ,κατέγραψαν  2.100 περισσότερους θανάτους, γεγονός που υποδηλώνει ότι κρύβεται ο πραγματικός αριθμός».
Η απάντηση στο πελώριο «Γιατί;» είναι απλή: Με την οικονομία της Τουρκίας να οδεύει σε μαθηματική ακρίβεια σε πτώχευση, ο Ερντογάν επέμεινε με κυνικό τρόπο ότι «η  παραγωγή πρέπει να συνεχιστεί και τα γρανάζια πρέπει να συνεχίζουν να στρέφονται κάτω από οποιαδήποτε  περίσταση και κατάσταση» όπως είχε πει στις 30 Μαρτίου.
Με την τουρκική λίρα να υποχωρεί συνεχώς εδώ και εβδομάδες-η ισοτιμία της ξεπέρασε ήδη τις επτά λίρες στο δολάριο από έξι που ήταν τον Μάρτιο-και τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας να έχουν σχεδόν εξαντληθεί, ο Ερντογάν δεν διστάζει να παίζει με τη ζωή των πολιτών για να κρατηθεί στην εξουσία. Οπως γράφει η γερμανική Die Welt « τώρα με την κρίση ,  τα διαρθρωτικά προβλήματα της τουρκικής οικονομίας, τα οποία είναι γνωστά εδώ και χρόνια, αλλά δεν έχουν αντιμετωπιστεί ποτέ ,εκδικούνται τώρα  την κυβέρνηση Ερντογάν. Αυτό θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε πτώχευση σε εθνικό επίπεδο».
Το 53% του δημόσιου χρέους είναι  σε ξένα νομίσματα και μόνο οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ήταν 123 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2019, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Οταν τα συναλλαγματικά αποθέματα είναι  μόλις 88 δισεκατομμύρια δολάρια ...
Η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι «τα τελευταία χρόνια, η αποτυχία της κυβέρνησης Ερντογάν να θέσει την οικονομία σε σταθερή βάση είναι πολύ πιο σοβαρή. Αυτό αποδεικνύεται σαφώς από μια έρευνα από τον οργανισμό αξιολόγησης Scope,που συνέκρινε τις οικονομίες  63 χωρών  για να δει πόσο ανθεκτικές είναι σε εξωτερικούς κραδασμούς. Η Τουρκία ήρθε στη δεύτερη από το τέλος, πιο  πίσω και από την Αργεντινή. Μόνο η Γεωργία είναι σε χειρότερη κατάσταση»..

Εφημερίδα Δημοκρατία