Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Συνέντευξη της Μ. Ξενογιαννακοπούλου στην εκπομπή «10» της ΕΡΤ1



Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑΒουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών

Μένουμε Speedy
#menoumespeedy

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: « Aνάγκη ενός προοδευτικού εναλλακτικού σχεδίου οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης για την επόμενη ημέρα». Συνέντευξη στην εκπομπή «10» της ΕΡΤ1

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, έδωσε η Βουλευτής και εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στην εκπομπή «10» της ΕΡΤ1.

Ανάμεσα σε άλλα η κ. Ξενογιαννακοπούλου άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση για την μη αξιοποίηση του δάνειου χρόνου, αλλά και για την μη αξιοποίηση του υπάρχοντος συστήματος υγείας. Συγκεκριμένα δήλωσε πως «ακόμα και οι υπερωρίες των εργαζομένων στο Ε.Σ.Υ., δεν έχουν καν πληρωθεί» ενώ συμπλήρωσε πως «δεν αρκούν αποσπασματικά μέτρα όπως τα μέτρα που ακούστηκαν από τον κ. Σταϊκούρα. Χρειάζεται ένα σχέδιο συνολικό  για την επόμενη ημέρα, όπου η επόμενη μέρα δεν είναι κάποια στιγμή στο μέλλον. Κι αν τώρα δεν πάρουμε μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την ύφεση, τα λουκέτα, την ανεργία, να στηρίξουμε τη ζήτηση τους μισθούς, θα ναι πολύ μεγαλύτερες οι ανάγκες που θα χρειαστούν για τον προϋπολογισμό,  για την δημόσια παρέμβαση στο επόμενο μέλλον.» 
Επιπλέον, χαρακτήρισε ατυχή και προσβλητική την αναφορά του Πρωθυπουργού στα «λεφτόδεντρα» ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη για οριζόντια μέτρα στήριξης ρευστότητας στην αγορά, καθώς «θα στηριχθούν με αυτόν τον τρόπο και οι επιχειρήσεις και η πραγματική οικονομία και επανεκκίνηση, ώστε να δημιουργηθεί η δυναμική όπου και τα έσοδα του κράτους θα εισπράττονται και η ύφεση θα αντιμετωπιστεί.»
Ακόμη, αναφορικά με το δάνειο χρόνου που δόθηκε στην Κυβέρνηση, η κ. Ξενογιαννακοπούλου συμπλήρωσε πως «τα 24 δις.  είναι ένα θεωρητικό νούμερο, μία εξαγγελία η οποία δεν είναι απτή, και δεν έχει ένα αποτέλεσμα και μία εξειδίκευση.», αλλά και πως «υπάρχει μια αδιαφάνεια ως προς την αξιοποίηση του «μαξιλαριού» που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.»
Σε ό,τι αφορά την στήριξη της Ευρώπης προς την Ελλάδα, η κ. Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε:  «Θα πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός, ο οποίος θα μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες κάποιου εργαλείου, στη λογική του ευρωομόλογου, της αμοιβαιοποίησης του χρέους δηλαδή στη λογική των χρηματοδοτήσεων κι όχι του δανεισμού με μακροπρόθεσμα και νέα προγράμματα μνημονιακά.»
Στη συνέχεια, ερωτώμενη για το σενάριο των πρόωρων εκλογών, δήλωσε πως «μπορεί να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές, λόγω των επιλογών της Κυβέρνησης.  Επειδή η ύφεση, τα κοινωνικά και τα οικονομικά προβλήματα που θα συσσωρεύονται, μπορεί να οδηγήσουν τελικά την ίδια την Κυβέρνηση να μην μπορεί να τα αντιμετωπίσει.»
Τέλος, αναφέρθηκε στην «ανάγκη ευρύτερων προοδευτικών συγκλύσεων» ειδικά κατά τη διάρκεια της κρίσης που βιώνουμε, καθώς αυτή η κρίση «προβάλλει ανάγκη ενός προοδευτικού εναλλακτικού σχεδίου ανασυγκρότησης οικονομικής και κοινωνικής για την επόμενη ημέρα».