Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Τραγικό: Έβαλαν διοικητή νοσοκομείου στο «ΠΑΓΝΗ» υπόδικο για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο!

Ως γνωστόν, πλέον, με απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, επελέγησαν και ανακοινώθηκαν επίσημα οι νέοι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των σχετικών αιτήσεων, από την αρμόδια επιτροπή, όμως,
κάνοντας εκτενές ρεπορτάζ διαπιστώνει κανείς… τέρατα και σημεία!
Εκτός από τις αμέτρητες περιπτώσεις εξόφθαλμων κομματικών επιλογών, αλλά και τις περίεργες έξι επιλογές απόστρατων, καθώς και μίας νηπιαγωγού που είναι σύζυγος περιβόητου μεγαλο-δημοσιογράφου των ΜΜΕ του υπόδικου εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να τοποθετήσει διοικητή στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης γιατρό που έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο!
Μάλιστα, ο εν λόγω ήταν χειρουργός στο ίδιο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα η κυβερνητική απόφαση που υπέγραψε και ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, να έχει ήδη προκαλέσει ακόμη και ακραίες -λεκτικά- εκδηλώσεις αγανάκτησης συγγενών θυμάτων!
Στην Κρήτη, λοιπόν, που είναι ο τόπος καταγωγής του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τοποθετήθηκε διοικητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου ο Γιώργος Χαλκιαδάκης (με αναπληρωτή τον Στέλιο Κτενιαδάκη).

Η πολύμηνη ποινή φυλάκισης, που έχει επιβάλει πρωτόδικα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου αφορά στον νέο διοικητή και πρώην διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, ο οποίος κάθισε στο εδώλιο ως κατηγορούμενος για έκθεση σε κίνδυνο ασθενών, των οποίων τα χειρουργεία αναβλήθηκαν αναίτια.
Ειδικότερα, το δικαστήριο έχει καταδικάσει τον Γιώργο Χαλκιαδάκη με ποινή φυλάκισης 16 μηνών κατά συγχώνευση, χωρίς κανένα ελαφρυντικό! Η ποινή αυτή αφορά στην κατηγορία της έκθεσης σε κίνδυνο τριών ασθενών.
Εν τούτοις, ο καταδικασθείς διά του συνηγόρου του έχει ασκήσει έφεση σ’ αυτή την πρωτόδικη απόφαση του 2013 και η υπόθεση εκκρεμεί ακόμη…
Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε το αυτονόητο, αλλά και το επιβεβλημένο από την τρόικα Δημοσιοϋπαλληλικό Πειθαρχικό Κώδικα, ο οποίος έχει γίνει αυστηρότερος στο πλαίσιο του μέτρου απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, με πρώτους τους επίορκους και καταδικασθέντες: Μπορεί ασφαλώς να διατηρεί ακόμη το τεκμήριο της αθωότητας, όμως, έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση θα έπρεπε να ήταν σε διαθεσιμότητα ακόμη και όσον αφορά στα πιο απλά ιατρικά καθήκοντα του.
Αντιθέτως, η κυβέρνηση αυτή, των άριστων και της κανονικότητας, όπως τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος καυχιούνται ότι είναι, τον «ξεπλένει» και τον επιλέγει να αναλάβει διοικητής στο ίδιο κιόλας νοσοκομείο (ΠΑΓΝΗ) που φέρεται να έχει διαπράξει σοβαρότατες αξιόποινες πράξεις, προκαλώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα! 
Βαρύ ιστορικό…
Ο νεαρός αστυνομικός, Λευτέρης Πετρίδης, αλλά και δύο ακόμη γυναίκες, με νεοπλάσματα στους πνεύμονες, έφτασαν στο κατώφλι του χειρουργείου για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της νόσου. Έχοντας υποβληθεί ακόμη και σε προνάρκωση, περίμεναν μάταια να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, καθώς ο υπόδικος γιατρός δεν ήθελε να υπογράψει το πρόγραμμα των χειρουργείων, αρνούμενος να παραχωρήσει χειρουργικό τραπέζι στους εξειδικευμένους θωρακοχειρουργούς του νοσοκομείου.
Σημειώνεται όμως ότι τα περιστατικά αυτά αποτέλεσαν απλώς τη θρυαλλίδα για να ξεκινήσει η δημοσιογραφική έρευνα που επί τρία χρόνια με κομμένη την ανάσα παρακολουθούσαν και διάβαζαν οι πολίτες, οδήγησε σε πλήθος αποκαλύψεων για κυκλώματα, άβατα και μετατροπή σε ιδιωτικά τσιφλίκια επί των ημερών του εν λόγω διοικητή και τότε διευθυντή, κυρίως από κάποιους πανεπιστημιακούς γιατρούς τμημάτων και κλινικών του ΠΑΓΝΗ.
Εξελίξεις που οδήγησαν σε βροχή ΕΔΕ, σωρείας μηνυτήριων αναφορών και αυτεπάγγελτων εισαγγελικών ερευνών. Σημειώνεται ότι η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου ήταν η τέταρτη ουσιαστικά καταδίκη πανεπιστημιακού γιατρού, διευρύνοντας τον κύκλο όσων γιατρών τα ονόματά τους είχαν εμπλακεί σε τέτοιες υποθέσεις και οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Η ακροαματική διαδικασία
Όπως εξήγησαν οι μάρτυρες, είχε ενοχληθεί από τις υπομνήσεις τους ότι εξακολουθούσε να ασκεί δυο ειδικότητες, ως γενικός χειρουργός και ως θωρακοχειρουργός, παρά τη ρητή απαγόρευση που υπάρχει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ζωή και η εξέλιξη της υγείας των ασθενών να τεθούν σε άμεσο κίνδυνο.
Για το δεύτερο σκέλος της υπόθεσης, αυτό της άσκησης της διπλής ειδικότητας, ο Γ. Χαλκιαδάκης τυπικά αθωώθηκε, καθώς το δικαστήριο δεν κατάφερε να σχηματίσει ξεκάθαρη εικόνα για το βαθμό ευθύνης του ίδιου του κατηγορούμενου ως προς την ανάληψη αυτών των καθηκόντων.
Ωστόσο, νωρίτερα ο εισαγγελέας της έδρας σε μία αγόρευση-καταπέλτη είχε ζητήσει να κριθεί ένοχος για όλες τις κατηγορίες με τις οποίες ο κατηγορούμενος γιατρός οδηγήθηκε αρχικά στο εδώλιο.
Μάλιστα, ο εισαγγελέας τόνισε ότι, ναι μεν το θέμα της διπλής ειδικότητας έχει αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις μεταξύ υπουργείου Υγείας και υπουργείου Παιδείας, είναι όμως προφανές από το νόμο ότι ο κάθε γιατρός μπορεί να ασκεί μία και μόνο ειδικότητα.
Η δίκη εξελίχθηκε απουσία πολιτικής αγωγής, όταν ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου κατέθεσε ένσταση προς το Δικαστήριο, ζητώντας να μην υπάρχει δικηγόρος από πλευράς πολιτικής αγωγής.
Η έδρα τότε, αφού διέκοψε και συνεδρίασε, αποφάσισε την αποβολή της δικηγόρου από το ρόλο της πολιτικής αγωγής, με αποτέλεσμα ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου να έχει τον αποκλειστικό ρόλο των ερωτήσεων προς τους μάρτυρες, πέραν του δικαστηρίου, και ο πρώην διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ σε ρόλο δικηγόρου να εξετάζει επίσης τους μάρτυρες.
Με άλλα λόγια, το δικαστήριο ικανοποίησε το αίτημα της υπεράσπισης Χαλκιαδάκη να μην επιτραπεί στους θιγόμενους χειρουργούς να παρασταθούν ως πολική αγωγή, με το αιτιολογικό ότι δεν έχει αποδειχτεί ότι υπέστησαν βλάβη από τους χειρισμούς του κατηγορουμένου.
Ο κατηγορούμενος στην ωριαία και πλέον απολογία του αρνήθηκε ότι ευθύνεται για την αναβολή των συγκεκριμένων χειρουργείων, επικαλούμενος ελλιπή ενημέρωση από τους θεράποντες γιατρούς, μιλώντας για ιδιότυπο αντάρτικο σε βάρος του, που του αμφισβητούσε το διευθυντικό δικαίωμα, που ήταν αποκλειστική ευθύνη ενός πανεπιστημιακού γιατρού πρώτης βαθμίδας.
Νωρίτερα, καταπέλτης ήταν οι καταθέσεις των χειρουργών Ανδρέα Μονιάκη και Γιάννη Δροσίτη που παρακολουθούσαν τους ασθενείς, οι οποίοι έμειναν εκτός χειρουργείων. Και οι δύο επισήμαναν πως ο κατηγορούμενος γιατρός, αφενός επέμενε να κάνει επεμβάσεις γενικής χειρουργικής όσο και θώρακος, κατά παράβαση της ρητής πρόνοιας του νόμου. Αφετέρου πως ματαίωνε τα χειρουργεία των ασθενών τους, με στόχο να τους εκθέσει, επειδή είχαν επισημάνει τον παράνομο χαρακτήρα των χειρισμών του, αδιαφορώντας για τη ζωή και την υγεία των ασθενών που ταλαιπωρήθηκαν από τις επιπτώσεις της διαμάχης.
Συγκλονιστική και η κατάθεση του πατέρα του αστυνομικού Λευτέρη Πετρίδη, που έμεινε να ψυχορραγεί 6 ημέρες στο κατώφλι του χειρουργείου μέχρι ο κατηγορούμενος γιατρός να βάλει την υπογραφή του στο πρόγραμμα των επεμβάσεων.
Δύο ακόμη γυναίκες που βρέθηκαν στο στάδιο της προνάρκωσης πλήρωσαν το τίμημα της άρνησης του Γιώργου Χαλκιαδάκη να υπογράψει το πρόγραμμα των χειρουργείων, με συνέπεια η μια ασθενής να υποστεί εγκεφαλικό, το οποίο, όπως δήλωσαν αρκετοί από τους γιατρούς που βρέθηκαν στο βήμα του μάρτυρα, δεν αποκλείεται να οφείλεται στη ματαίωση των χειρουργικών επεμβάσεων.
Κατηγορηματικός ως προς τον παράνομο χαρακτήρα της ταυτόχρονης άσκησης δυο ειδικοτήτων στάθηκε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, επισημαίνοντας πως οι παρενέργειες που προκαλεί η διαιώνιση της εικόνας που επικρατεί μέχρι σήμερα στο χώρο των πανεπιστημιακών κλινικών θέτει σε κίνδυνο τους ασθενείς.
Αντίθετα, ο πανεπιστημιακός γιατρός Ιωάννης Μελισσάς υποστήριξε ότι όλα οφείλονταν στην απροθυμία συνεννόησης των δύο χειρουργών του ΕΣΥ, με τον καθ’ ύλη αρμόδιο, όπως είχε οριστεί από την Ιατρική Σχολή, διευθυντή τους κ. Χαλκιαδάκη, σημειώνοντας ότι για την ακαδημαϊκή κοινότητα δεν υπάρχει θέμα με τις δύο ειδικότητες.
Διαμετρικά αντίθετη ήταν η κατάθεση του επίσης πανεπιστημιακού γιατρού Οδυσσέα Ζώρα, ο οποίος στάθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στον κίνδυνο που διέτρεξαν οι τρεις ασθενείς, μετά την απόφαση του κ. Χαλκιαδάκη να αναβάλει τα χειρουργεία τους και μάλιστα ενώ βρίσκονταν σε διαδικασία προνάρκωσης.
Άγνωστες στο ευρύ κοινό οι εξελίξεις σε ΠΑΓΝΗ και Ιατρική Σχολή
Κι ενώ η απόφαση αυτή της καταδίκης του πανεπιστημιακού γιατρού, και μάλιστα πρώτης βαθμίδας, Γιώργου Χαλκιαδάκη, συνιστούσε βαρύτατη και δυσμενή εξέλιξη για τον ίδιο, αφού στο χώρο των γιατρών θεωρείται εξόχως «ταπεινωτικό» να καταδικάζεσαι, ιδίως δε με ποινή φυλάκισης 16 μήνες, για την κατηγορία της έκθεσης σε κίνδυνο και μάλιστα τριών ασθενών, ο εν λόγω κύριος σήμερα γίνεται διοικητής του επίμαχου νοσοκομείου στην Κρήτη.
Όμως, η καταδικαστική αυτή εξέλιξη, αφού αφενός έφερε προ των ευθυνών της την Ιατρική Σχολή, η οποία είχε κληθεί να πράξει τα δέοντα, μετά την ποινική του καταδίκη, κι αφετέρου την ίδια την τότε διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, η οποία με τέτοια ποινή φυλάκισης των 16 μηνών και χωρίς κανένα ελαφρυντικό ήταν υποχρεωμένη να έχει κινήσει τις διαδικασίες που θα έθεταν σε αργία τον εν λόγω γιατρό, δεν γνωρίζουμε τι τελικώς συνέβει. Για αυτό και το ρεπορτάζ από τα Piperata.gr θα συνεχιστεί και θα επανέλθουμε…
Στο μεταξύ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, ο τότε διοικητής του νοσοκομείου, Νίκος Κοκκίνης, όταν ξέσπασε η υπόθεση, φτάνοντας μέχρι και το Πειθαρχικό του Ιατρικού Συλλόγου, είχε δηλώσει δημοσίως ότι ήταν αυτονόητο για τη διοίκηση του νοσοκομείου πως τυχόν ποινική του καταδίκη, έστω και για μία μέρα, θα ενεργοποιούσε και άλλες εξελίξεις…
Επιπροσθέτως, δεν έχουμε ακόμη κατορθώσει να πληροφορηθούμε επαρκώς για το τι έχει συμβεί ακριβώς και στην περίπτωση ενός φερόμενου θύματος που η θεία του έκανε και τη σχετική παραπάνω ανάρτηση (βλ. φωτο-post Facebook, περί χειρουργικής επέμβασης καρδιάς και κομμένης αρτηρίας), μόλις πληροφορήθηκε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τοποθέτησε τον υπόδικο στη θέση του διοικητή του νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ.
ΥΓ.: Θα επανέλθουμε με ρεπορτάζ και για αυτή την περίπτωση, αφού διαπιστώσουμε αν και τι ακριβώς έχει συμβεί, καθώς και ότι η εν λόγω κατηγορία ευσταθεί σε βάρος του…
ΥΓ.(2): Καλούνται οι κ. Κικίλιας και Χαλκιαδάκης, αλλά και οι πρώην διοικητές του ΠΑΓΝΗ, ακόμη και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς και ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, όπως και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, να δώσουν επαρκείς διευκρινήσεις, σχετικά με το τι έχει γίνει μετά την πρωτόδικη απόφαση, συμβάλλοντας όπως οφείλουν στο ρεπορτάζ και δη στην ενημέρωση των πολιτών της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας.
piperata.gr/