Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Πάνος Ρήγας στη «Νέα Σελίδα»: Οι ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις είναι απαραίτητες

«Η ΝΔ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης υιοθέτησε μια ακραία ρητορική για το Προσφυγικό. Αποδεικνύεται άκρως ιδεοληπτική και αναποτελεσματική»


Υπέρ των ευρύτερων συναινέσεων, με γνώμονα, ωστόσο, «το εθνικό συμφέρον και όχι τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες», εμφανίζεται στη «Νέα Σελίδα» ο Πάνος Ρήγας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.
της Γεωργίας Σαδανά
gsadana@neaselida.news
Με νωπή τη θητεία του στο ΥΠΕΘΑ, ο ίδιος απαντά ότι η ΝΔ «αποδεικνύεται άκρως ιδεοληπτική και αναποτελεσματική» στη διαχείριση του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού, ενώ προτρέπει το κυβερνητικό επιτελείο «αντί να συνεχίζουν τη μικροπολιτική, ας κοιτάξουν να ασχοληθούν με την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, που αποτελεί και το μεγάλο εθνικό συμφέρον».

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών μετά το βέτο στην ενταξιακή πορεία της χώρας του. Εκ των υστέρων, θεωρείτε ότι θα έπρεπε να είχαν αναλυθεί διεξοδικότερα οι συσχετισμοί δυνάμεων στην ΕΕ;
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να απορρίψει την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας, αποτελεί ένα μήνυμα αδυναμίας και ήττας για την ΕΕ. Αντί να προχωρήσει στη διεύρυνση, που θα έφερνε και τη σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων, με αυτή τη φοβική απόφαση θέτει σε αμφισβήτηση την προοπτική σταθερότητας στο εσωτερικό της, την ώρα που τρίτες χώρες διαρκώς επιχειρούν την εμπλοκή τους στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο κ. Ζάεφ προσπαθεί, λοιπόν, να διαχειριστεί την πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας του, αφού μετά το τραγικό λάθος της ΕΕ οι βόρειοι γείτονές μας μπαίνουν σε κύκλο αποσταθεροποίησης και οδεύουν σε πρόωρες εκλογές. Είδαμε ότι λίγες μέρες αργότερα ο ίδιος ο κ. Ζάεφ ανασκεύασε τις δηλώσεις του και υποστήριξε ότι θα εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία.
Η κατάσταση αυτή επιβεβαιώνει τη μέγιστη απάτη της Νέας Δημοκρατίας. Ολοι αυτοί που συζητούσαν για τριπλή ονομασία, χωρίς erga omnes και είχαν φτάσει στο σημείο κυβερνήσεις τους να συζητούν το «Μακεδονία» σκέτο, δεν μπορούν τώρα να μας κουνούν το δάχτυλο. Τόσο καιρό μιλούσαν για «προδοτική» συμφωνία και τώρα λένε ότι θα την τιμήσουν και θα την τηρήσουν. Είναι οι ίδιοι που τρέμουν μην τυχόν και δεν εφαρμοστεί η συμφωνία και η γειτονική χώρα επιστρέψει στην προηγούμενη συνταγματική της ονομασία. Στο σκέτο «Μακεδονία» δηλαδή, που τόσες δεκαετίες οι ελληνικές κυβερνήσεις ανέχονταν με την αδράνειά τους. Αντί να συνεχίζουν τη μικροπολιτική, ας κοιτάξουν να ασχοληθούν με την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, που αποτελεί και το μεγάλο εθνικό συμφέρον, ζήτημα στο οποίο μέχρι στιγμής η κυβέρνηση παραμένει επικίνδυνα απούσα.
Πώς κρίνετε την έως τώρα αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος από την κυβέρνηση; Θεωρείτε ότι η διαχείρισή του προϋποθέτει ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις;
Η ΝΔ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης υιοθέτησε μια ακραία ρητορική για το Προσφυγικό. Αποδεικνύεται άκρως ιδεοληπτική και αναποτελεσματική. Διέλυσαν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ανέθεσαν το Προσφυγικό στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Καθυστέρησαν απαράδεκτα τη μεταφορά ευάλωτων ομάδων πληθυσμού από τα νησιά στην ενδοχώρα, αυστηροποιούν τους όρους για τις ευάλωτες ομάδες, χωρίς, μάλιστα, να λογίζονται πια σε αυτές άτομα με μετατραυματικό στρες. Γενικεύουν την κράτηση των αιτούντων άσυλο, με τα ΠΡΟΚΕΚΑ να βαφτίζονται «κλειστές δομές προσωρινής υποδοχής». Περιορίζουν την πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στην εργασία και τις δομές υγείας. Μετατρέπουν τους πρόσφυγες σε μετανάστες και το προσφυγικό ζήτημα από ευρωπαϊκό σε εθνικό ή, ακόμη χειρότερα, σε ελληνοτουρκικό.
Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει ξεκάθαρα από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου, κ. Πέτσα, που ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει το θάρρος ή τη βούληση να καταδικάσει, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει υιοθετήσει, δυστυχώς, μια επικίνδυνη λογική συμψηφισμού της προσφυγικής κρίσης με κρίσιμα θέματα των ελληνοτουρκικών. Οι ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις είναι προφανώς απαραίτητες, ωστόσο θα πρέπει να γίνονται με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και όχι τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τα ακροατήρια που ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να ικανοποιήσει.
Το Κίνημα Αλλαγής έχει ταχθεί υπέρ μιας υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας από την Κεντροαριστερά. Ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να έχει ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας;
Ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιτελεί τα καθήκοντά του σεβόμενος τον ρόλο του με ενωτική και όχι διχαστική παρουσία. Ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που έχει το πρόβλημα και τους πολλούς «μνηστήρες». Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τον κ. Παυλόπουλο, δείχνοντας πώς αντιλαμβάνεται τον ρόλο του Προέδρου. Ισχύουν επομένως όσα έχει πει ο Αλέξης Τσίπρας.
Εχοντας διατελέσει γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύετε ότι η διεύρυνσή του αποτελεί μονόδρομο; Κινδυνεύει η ιδεολογική του πυξίδα από τη «μόλυνση» της κοινωνικής αντιστοίχισης;
Η πλειονότητα του ενεργού πληθυσμού, που αποτελείται από τους μισθωτούς, τους ανθρώπους της επισφάλειας και των ανέργων, πρέπει να αποκτήσει παρουσία σε όλους τους τομείς παραγωγής και υπηρεσιών, στη συνδικαλιστική οργάνωση στις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα, καθώς και την εμπλοκή του στους θεσμούς του παραγωγικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μπορεί να εκφράσει πολιτικά αυτό τον κόσμο. Ανταποκρινόμενοι στις πραγματικές συνθήκες που διαμορφώνονται από την επίθεση της ΝΔ στον κόσμο της εργασίας και τη διεύρυνση των ανισοτήτων που συντελείται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, απευθύνουμε το κάλεσμα να πάρει ο κόσμος τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια του. Συνεπώς, κανένας κίνδυνος, αφού η ιδεολογική πυξίδα παραμένει σταθερή και θα αποτυπωθεί και στο πρόγραμμα.
Κορυφαία στελέχη του κόμματός σας έχουν επισημάνει την ανάγκη συζήτησης για τα αίτια της εκλογικής ήττας. Πιστεύετε ότι η συζήτηση αυτή θα επανεκκινήσει τον ΣΥΡΙΖΑ;
Η Αριστερά κυβέρνησε σε μια δύσκολη περίοδο και έκανε ένα πολύ σημαντικό έργο. Οι δήθεν άριστα προετοιμασμένοι είχαν οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία και τα μνημόνια. Στις συνθήκες που αναλάβαμε, το σύνολο των μελών του κόμματος σε όλη την Ελλάδα έδωσε και την ψυχή του σε αυτή την προσπάθεια. Το ανθρώπινο δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ και όσοι πορεύτηκαν μαζί μας αποδείχτηκε ότι ήμασταν καλύτερα προετοιμασμένοι από τους δήθεν άριστους, γιατί ποτέ δεν ξεχάσαμε ποιοι υπέφεραν από τις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Στις εκλογές σημαντικό ρόλο παίζει η οικονομία. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ηγεμονικό ρόλο σε αυτό τον τομέα, τον έχασε, όπως έχασε και τις εκλογές. Η συζήτηση πρέπει να γίνει για το πόσο μπορούσαν κάποια πράγματα να είχαν γίνει καλύτερα και ταχύτερα ή ενδεχομένως να είχαν αποφευχθεί επιλογές που δεν βελτίωσαν την καθημερινότητα του πολίτη.
Η αλλαγή ονόματος θα εξασφάλιζε μια νέα αφετηρία για τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής; Η ριζοσπαστική σας ταυτότητα μπορεί να απαντήσει στις προκλήσεις του 21ου αιώνα;
Η υπεράσπιση των κοινωνικών αναγκών και των δικαιωμάτων, η εμβάθυνση της δημοκρατίας, η μείωση των ανισοτήτων, η παραγωγική ανασυγκρότηση και η ανάπτυξη με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον αποτελούν στοιχεία ενός προγράμματος που απαντά στις προκλήσεις του σήμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όνομα με βαρύ αξιακό και ιστορικό φορτίο.