Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

«Η αποφασιστικότητα και η πυγμή είναι αυτό που μπορεί να μας φέρει σε μια ειρηνική λύση»

Λάθη χρονικότητας και κινήσεων όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα απέδωσε στην κυβέρνηση ο Δημήτρης Βίτσας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πάντως διευκρίνισε ότι η κατάσταση πηγαίνει στο να γίνει επικίνδυνη και αυτό με καθαρή ευθύνη της Τουρκίας.

 efsyn.gr

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, που μίλησε στον Ραδιοφωνικό Σταθμό «Παραπολιτικά 90,1», η Τουρκία «ασκεί μια πολιτική αναθεωρητική σε σχέση με την Συνθήκη της Λωζάννης»,  αλλά και «επιθετική, με παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

 

Ο Δημήτρης Βίτσας πάντως τόνισε ότι το γεγονός ότι «υπάρχουν λάθη χρονικότητας αλλά και κινήσεων από τη μεριά της Ελληνικής Κυβέρνησης, δεν αναιρεί την επιθετικότητα και την αναθεωρητική στάση της Τουρκίας. Βάζοντας διάφορα χρονικά ζητήματα, δεν θα επιρρίψω όμως ευθύνες στην ελληνική πλευρά στο βαθμό που εμείς σαν Ελλάδα και το λέω καθαρά εμείς σαν Ελλάδα είμαστε μια χώρα η οποία αμυντικά υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αυτό πρέπει να το καταλάβουν και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι γιατί υπερασπιζόμαστε και τα ευρωπαϊκά κυριαρχικά δικαιώματα».

 

 

Επισήμανε ότι «η λύση είναι διάλογος αλλά πάνω σε υπαρκτά ζητήματα. Δηλαδή στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και εξ’αυτού στο ζήτημα της ΑΟΖ. Τίποτε άλλο. Δεν μπορώ να βρω διάλογο με την Τουρκία αν έχουν ή δεν έχουν τα κατοικημένα μας νησιά υφαλοκρηπίδα. Αυτά είναι κατά την γνώμη μου έξω από το Διεθνές Δίκαιο, έξω από το Δίκαιο της Θάλασσας».

 

Όπως είπε, «αυτά τα πράγματα δεν λύνονται ούτε με υπερβολικές μαγκιές και φιλοπόλεμες ιαχές από την μια μεριά, ούτε από την άλλη μεριά με μια πολιτική κατευνασμού η οποία αντικειμενικά τον επιτιθέμενο θα τον κάνει να θέλει όλο και περισσότερο. Επιλύονται με διάλογο αλλά με αποφασιστικότητα και με πυγμή».

 

Επισήμανε ότι «χρειάζεται προετοιμασία διαλόγου με καλή προαίρεση. Εκείνο σίγουρα που δεν τα επιλύει είναι η πίεση, όπως το να βγάζει η Τουρκία το Yavouz και το Oruc Reis, το να βγάζει Navtex εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το να λέει ότι ο 28ος παράλληλος είναι το τέλος και ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Αυτά δεν βοηθάνε».

 

Εκτός από το έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, το οποίο πραγματοποιείται αύριο Παρασκευή, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, είναι αναγκαίο και ένα συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

 

«Όπως αναγκαίες είναι και οι κυρώσεις και ιδιαίτερα οι οικονομικές απέναντι στην Τουρκία ώστε αυτή τη στιγμή να νιώσει στο πετσί του ο Ερντογάν τη δυσκολία και την παγίδα στην οποία ρίχνει την ίδια την Τουρκία», πρόσθεσε.