Με κεντρικό σύνθημα "Να αποσυρθεί τώρα το πολυνομοσχέδιο - γονείς και εκπαιδευτικοί παλεύουμε μαζί για ενιαία δημόσια δωρεάν παιδεία", σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια από εκπαιδευτικούς και φοιτητές, που έχουν ως στόχο να βάλουν "φρένο" στο πολυνομοσχέδιο Κεραμέως και να δείξουν έμπρακτα ότι καταδικάζουν τις νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές διατάξεις του.
Η κινητοποίηση διοργανώθηκε από τις διδασκαλικές Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ και από φοιτητικούς συλλογους της Αθήνας.
Οι εκπαιδευτικοί διαμηνύουν οι δεν θα σταματήσουν τον αγώνα τους, μέχρι να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, το οποίο κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, αυτή τη βδομάδα θα συζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 10 Ιουνίου.
Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η τιμωρητική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που θα συνδεθεί με την επαγγελματική τους εξέλιξη.
Παράλληλα, επιστρέφει η Τράπεζα Θεμάτων. Σημειώνεται, ότι η Τράπεζα Θεμάτων είχε εφαρμοστεί το 2013-2014 και αύξησε κατακόρυφα τη σχολική αποτυχία - καθώς οι μετεξεταστέοι άγγιξαν το 40%, ενώ αύξησε την καταφυγή στην παραπαιδεία.
Ταυτόχρονα, με το νομοσχέδιο αυξάνονται οι εξετάσεις σε Γυμνάσιο και Λύκειο. Σε ότι αφορά το Γυμνάσιο, τα εξεταζόμενα μαθήματα θα ανέλθουν σε 7 από 4 που είναι σήμερα, ενώ θα γίνεται επανάληψη της χρονιάς αν ο μαθητής έχει κάτω από 10 σε περισσότερα από τέσσερα μαθήματα. Στη Β' Λυκείου τα εξεταζόμενα μαθήματα αυξάνονται σε 7 από 6 που είναι σήμερα και στη Γ' Λυκείου σε 5 από 4 που είναι σήμερα, ενώ αυξάνεται ο μέσος όρος προαγωγής/απόλυσης από 9,5 σε 10.
Επίσης, καταργείται η Κοινωνιολογία ως μάθημα πανελλαδικώς εξεταζόμενο και θα αντικατασταθεί από τα Λατινικά. Αυτό θα ισχύσει από τη χρονιά 2021-22, δηλαδή για όσους μαθητές μπουν τον Σεπτέμβριο 2020 στη Β' λυκείου.
Στις αλλαγές που έρχονται, συμπεριλαμβάνεται και το "κόντρα" μάθημα, το οποίο θα εξετάζεται ενδοσχολικά. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης θα εξετάζονται στα μαθηματικά και της θετικής στην ιστορία.
Επιπλέον, επανέρχεται το αναχρονιστικό μέτρο της διαγωγής στα απολυτήρια, το οποίο οδηγεί στο στιγματισμό των μαθητών για όλη τη ζωή τους.
Επιπλέον, επανέρχεται το αναχρονιστικό μέτρο της διαγωγής στα απολυτήρια, το οποίο οδηγεί στο στιγματισμό των μαθητών για όλη τη ζωή τους.
Σε ότι αφορά τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, μια διάταξη που είχε προκαλέσει αντιδράσεις, ο μέγιστος αριθμός νηπίων-προνηπίων και παιδιών δημοτικών, ορίζεται σε 25 ανά τμήμα από 22 που ήταν προηγουμένως, παρ' όλο που η Υπουργός είχε πει οτι θα πάρει πίσω την διάταξη.