Ιδιαίτερα έντονες είναι οι αντιδράσεις, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, απέναντι στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο τίθεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας επικρατεί αναβρασμός, με τη Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ να έχει προκηρύξει για σήμερα Τρίτη 24ωρη απεργία, με συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή στη 1 το μεσημέρι. Για την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου (Τετάρτη 10 Ιουνίου), οι εκπαιδευτικοί έχουν προγραμματίσει ξανά συλλαλητήριο και συναυλία έξω από τη Βουλή. Τις κινητοποιήσεις στηρίζει και η ΑΔΕΔΥ, έχοντας προκηρύξει στάση εργασίας ως τις 12 το μσημέρι την Τρίτη και καλώντας του εργαζομένους να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι απέναντι στο
νομοσχέδιο τάσσονται
σχεδόν όλοι οι φορείς της δημόσιας εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ), η πλειοψηφία
των ενώσεων που εκφράζουν το προσωπικό των πανεπιστημίων, όπως και η
εκπαιδευτική κοινότητα συνολικά. Στοιχείο που τεκμαίρεται από τις
κινητοποιήσεις που γίνονται εναντίον του νομοθετήματος αλλά και από τις
επίσημες θέσεις που έχουν καταγραφεί από δεκάδες φορείς. «Κοινός τόπος» η των
προαναφερομένων είναι η απουσία ουσιαστικού κοινοβουλευτικού διαλόγου.
Διαβάστε επίσης
- Σαρωτικό νομοσχέδιο Κεραμέως: Ριζικές αλλαγές στην Παιδεία εν μέσω κορονοϊού
- Το νομοσχέδιο Κεραμέως διώχνει παιδιά από το σχολείο
- H Κεραμέως «περνάει» όλες τις κόκκινες γραμμές
- Γονείς στο Tvxs.gr: «Όχι» σε «Big Brother» και στο πολυνομοσχέδιο Κεραμέως
- Το Big Brother στα σχολεία…
- Ναυάγησαν στο «Βig Brother» Κεραμέως και Πέτσας
- Νομοσχέδιο - κερκόπορτα υπονόμευσης του Άρθρου 16 για την Παιδεία
- Νηπιαγωγοί: Γιατί είναι λάθος η εισαγωγή των αγγλικών στα Νηπιαγωγεία
- «Λιγότερη δημοκρατία, περισσότερος ελιτισμός, αυταρχισμός και εμπορευματοποίηση» με το νομοσχέδιο Κεραμέως
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου εξέφρασαν τις εκτιμήσεις τους οι αρμόδιοι φορείς, μόνον δύο εκφράστηκαν θετικά για το νομοσχέδιο: Η ένωση των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων (ΣΙΣ) και η ένωση των ιδιοκτητών φροντιστηρίων (ΟΕΦΕ). Στον χορό των κινητοποιήσεων συμμετέχουν τόσο σύλλογοι γονέων όσο και μαθητές.
Στο επίκεντρο των αντιδράσεων βρίσκονται μια σειρά «αντιεκπαιδευτικών» -όπως χαρακτηρίζονται ευρέως- προβλέψεων του νομοσχεδίου Κεραμέως, με βασικότερα την επαναφορά της διαγωγής στα απολυτήρια αλλά και της Τράπεζας Θεμάτων, η υπέρμετρη αυστηροποίηση των εξεταστικών διαδικασιών και ιδίως των προαγωγικών εξετάσεων στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα, παραμένει στην προμετωπίδα το αίτημα για κατάργηση της τροπολογίας για τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος με κάμερες.
Αξίζει να σημειωθεί δε ότι το πολυνομοσχέδιο έχει συσπειρώσει εναντίον του την αντιπολίτευση, καθώς έστω και από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, κατά το νομοθετήματος τάσσονται ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το Μέρα 25. Στον αντίποδα η μόνη πολιτική δύναμη που πληροφορίες θέλουν πως προτίθεται να στηρίξει το νομοθέτημα – παρότι δεν έχει ακόμη τοποθετήθεί σαφώς - φαίνεται να είναι το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, η Ελληνική Λύση.
Πληροφορίες θέλουν το νομοθέτημα να βρίσκει αντίθετους η επιφυλακτικούς, ακόμη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ιδίως οι διατάξεις που αφορούν την εισαγωγή του μαθήματος της αγγλικής γλώσσας στα νηπιαγωγεία.
Τέλος, στις έντονες διαφωνίες που εκφράστηκαν από φορείς και κόμματα στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, προστέθηκαν και οι ενστάσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής στις διάταξεις που αφορούν την επαναφορά της διαγωγής αλλά και τα Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών.