Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Παρεμβάσεις..Παπανάτσιου Κατερίνα Βουλευτών Μαγνησίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α., για μέτρα στήριξης και διευκόλυνσης επιχειρήσεων, επαγγελματικών κλάδων και ελαιοπαραγωγών που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού.


Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, οι Βουλευτές Μαγνησίας διαβιβάσαμε τις σχετικές επιστολές του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου & Νέας Ιωνίας, του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Νομού Μαγνησίας και του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Πτελεού Μαγνησίας.
Συγκεκριμένα:
➥ Καταθέσαμε στις 27.3.2020 Αναφορά προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων διαβιβάζοντας την Επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου & Νέας Ιωνίας ζητώντας την άμεση επίλυση ζητημάτων, όπως η διάκριση ένταξης των επιχειρήσεων στην επιχορήγηση των 800 ευρώ εξαιτίας ελλιπούς πρόβλεψης όλων των ΚΑΔ και διάκριση αυτών σε ΚΥΡΙΑ και ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑ δραστηριότητα και η παράβλεψη ένταξης φυσικών προσώπων που μετέχουν σε ΟΕ, ΕΕ, και ΕΠΕ.
Αναφέραμε παράλληλα παραδείγματα επιχειρήσεων, όπως τα ανθοπωλεία λιανικού εμπορίου, που δεν έχουν υπαχθεί στην επικαιροποιημένη λίστα του Υπουργείου και δεν μπορούν να κάνουν αίτηση για το βοήθημα των 800 ευρώ στην πλατφόρμα και ζήτησαν επίλυση των προβλημάτων και ένταξη όλων των επιχειρήσεων στα μέτρα στήριξης.

➥ Πραγματοποιήσαμε παρέμβαση ώστε να ενταχθεί ο κλάδος τον Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων στις επιχειρήσεις που πρέπει να προβούν σε αναστολή λειτουργίας και συνεπώς στις ευεργετικές διατάξεις της κυβέρνησης ενόψει κορωνοϊού.
Στην Αναφορά μας επισημάναμε στους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων ότι οι αυτοαπασχολούμενοι, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι Εργολήπτες Ηλεκτρολόγοι, έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα από την κρίση λόγω της πανδημίας με την αγορά εργασίας να έχει παγώσει, τις εποχικές επιχειρήσεις που επρόκειτο να ξεκινήσουν εργασίες να βρίσκονται σε παύση λειτουργίας και τους απλούς πολίτες να μην «ανοίγουν» τα σπίτια τους σε συνδυασμό με τη διακοπή λειτουργίας λιανικής πώλησης ηλεκτρολογικών υλικών. Οι Εργολήπτες Ηλεκτρολόγοι είναι αδύνατο να εργασθούν σε αυτές τις συνθήκες, ωστόσο ο κλάδος τους μέχρι σήμερα δεν έχει συμπεριληφθεί στη λίστα των ΚΑΔ με τις επιχειρήσεις που πλήττονται.
➥ Τη ανάγκη στήριξης των ελαιοπαραγωγών τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή λόγω της αδυναμίας διάθεσης των προϊόντων τους στους πελάτες λιανικής που διατηρούν επί σειρά ετών ή σε εμπόρους όπου διαθέτουν τα προϊόντα τους ανά την Ελλάδα, όπως το ελαιόλαδο και τις ελιές, τονίσαμε στην Αναφορά που καταθέσαμε στις 30.3.2020.
Διαβιβάζοντας την Επιστολή του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Πτελεού Μαγνησίας, αναφερθήκαμε μεταξύ άλλων στον περιορισμό των μετακινήσεων και το γενικότερο κλίμα φόβου στο επίπεδο της υγείας που έχουν αναστείλει τη διακίνηση των ελαιοκομικών προϊόντων επιδεινώνοντας την ήδη κακή κατάσταση των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών. Ζητήσαμε ως εκ τούτου τη θέσπιση μέτρων για τη διευκόλυνση στην αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων των Ελλήνων αγροτών, και κυρίως των ελαιοπαραγωγών, μεταθέτοντας κατά ένα τουλάχιστον εξάμηνο την καταβολή δόσεων των αγροτικών τους δανείων, ώστε αυτή να συμπέσει με την έναρξη της νέας παραγωγικής συγκομιδής και τη βελτίωση των γενικών συνθηκών από την πανδημία.