«Αυτό δεν είναι σχέδιο νόμου. Αυτό είναι 'Ωραίο μου πλυντήριο'. Σε κάθε άρθρο και μια εξυπηρέτηση. Σε κάθε σελίδα και μια φωτογραφία φίλων σας επιχειρηματιών, εκδοτών, δημάρχων και πολιτευτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας στην τοποθέτησή του επί του «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής
Με επίθεση στην κυβέρνηση για εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, ξεκίνησε την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
«Αυτό δεν είναι σχέδιο νόμου. Αυτό είναι 'Ωραίο μου πλυντήριο'. Σε κάθε άρθρο και μια εξυπηρέτηση. Σε κάθε σελίδα και μια φωτογραφία φίλων σας επιχειρηματιών, εκδοτών, δημάρχων και πολιτευτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Πρώτα βλέπετε ποιους φίλους και ποια συμφέροντα πρέπει να ικανοποιήσουμε. Αφού τα μαζέψετε τα ρουσφέτια, μετά βγάζετε τις φωτογραφίες και τις μετατρέπετε σε άρθρα και τροπολογίες». Ακολούθως. κατηγόρησε την κυβέρνηση για «νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα, με τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα που σας υπαγορεύει ο ΣΕΒ».
Κρίνοντας τη διαδικασία της κατάθεσης του νομοσχεδίου ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: "Λυπάμαι πάρα πολύ αλλά είναι τόσο ακραίο αυτό που επιχειρείτε σήμερα, σε ένα νομοσχέδιο που ξεκίνησε με 85 άρθρα, κατατέθηκε με 213 και μέσα σε λίγες ώρες έφτασε με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, φωτογραφικές οι περισσότερες τα 234 άρθρα. Που δε ξέρει κανείς από που να αρχίσει και που να τελειώσει. Σήμερα πρέπει να έχετε σπάσει κάθε ρεκόρ ευτελισμού της νομοθετικής διαδικασίας στο ελληνικό κοινοβούλιο".
Κάνετε ντελίβερι στο μεγάλο αφεντικό
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε μία σειρά "εξυπηρετήσεις" που κάνει η κυβέρνηση σε φίλους της μέσω του αναπτυξιακού νομοσχεδίου έναντι ανταλλαγμάτων: "Έρχεστε και θεωρείτε ότι οι ταχυδρομικές υπηρεσίες και η κατ' οίκον παράδοση τροφίμων (delivery), είναι τόσο βασικές για την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας ώστε να συμπεριληφθούν σε έναν αναπτυξιακό νόμο. Και ψάχνει κανείς να βρει το γιατί. Μέχρι που συνειδητοποιεί ότι το πρακτορείο διανομής 'Αργος (που ποιος το έχει; μαντέψτε!) έχει ενταχθεί στη λίστα της ΕΕΤΤ για την ανάπτυξη ταχυδρομικών υπηρεσιών. Μα εσείς εδώ δεν νομοθετείτε για το ντελίβερι. Εσείς κάνετε οι ίδιοι ντελίβερι, στο μεγάλο αφεντικό ! Εντάσσετε στους προς επιδότηση κλάδους τις ραδιοτηλεοπτικές παραγωγές - και για τη συνδρομητική τηλεόραση. Και πότε έγινε αυτή η προσθήκη; Όταν φάνηκε ότι «κλείνει» η συμφωνία τραπεζών - AlterEgo για την εξαγορά της Forthnet/Nova από τον όμιλο Μαρινάκη. Δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο…".
Ως δεύτερο παράδειγμα εξυπηρέτησης συμφερόντων ανέφερε: "Βάζετε τις εξορύξεις στον αναπτυξιακό νόμο...Γιατί το κράτος να επιδοτεί τις εξορύξεις; Προφανώς για να ευνοήσετε την επέκταση της εταιρείας που δραστηριοποιείται στο Χρυσό στη Χαλκιδική, να πάει και στη Θράκη παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας".
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις εξυπηρετήσεις "στους φίλους σας στα ΜΜΕ" και εξήγησε: "Καταργείτε την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών των ιδιοκτητών ΜΜΕ. Να μη ξέρουμε ποιος είναι ποιος. Και ποιος βάζει λεφτά και που τα βρίσκει. Και ήρθατε έμαθα σήμερα από την εφημερίδα Καθημερινή, να τροποποιήσατε υπουργική απόφαση για την κρατική ενίσχυση των έντυπων ΜΜΕ, που προέβλεπε ότι οι δικαιούχοι θα έπρεπε να μην έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Και αυτή τη λογική προϋπόθεση την καταργείτε".
Αναφέρθηκε στο "σκάνδαλο με τα Κινέζικα POS για την απόδοση χρυσής Visa, που προκάλεσε τη παρέμβαση εισαγγελέα για πιθανό ξέπλυμα χρήματος, με τι αντίτιμο το διευθετείτε σήμερα ; Νομοθετώντας με αναδρομική ισχύ δύο χρόνων, ακριβώς για να το περιλαμβάνει; Δε ντρέπεστε λίγο να φέρνετε τέτοια διάταξη στη Βουλή;
Αντεργατικό νομοσχέδιο μέσα στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο
Ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι μέσα στο νομοσχέδιο υπάρχει κρυμένο ένα άλλο νομοσχέδιο "σκληρό, αντεργατικό, ταξικό και κυνικό θα έλεγα νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Ένα νομοσχέδιο - νοσταλγός του ΔΝΤ....Εδώ έχουμε την πλήρη άλωση των εργασιακών δικαιωμάτων για τα οποία αγωνίστηκε -σε δύσκολες συνθήκες- και νομοθέτησε με σθένος η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό το νομοσχέδιο, στέλνετε και τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη στον… εργασιακό παράδεισο του δεύτερου Μνημονίου. Και να λεγε κανείς ότι όλα αυτά γίνονται στο όνομα της ανάπτυξης…Ανοησίες. Όμως η διαστροφή ότι μπορείτε, μειώνοντας τους μισθούς, να φέρετε ανάπτυξη, είναι βαθιά ριζωμένη μέσα σας.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για τρία αρνητικά ρεκόρ: ρεκόρ απολύσεων τον Ιούλιο, Ρεκόρ μερικής απασχόλησης τον Αύγουστο, ρεκόρ μείωσης νέων θέσεων εργασίας τον Σεπτέμβριο. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οικειοποιείται επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και οι συντάξεις χηρείας. Επικαλέστηκε την Τράπεζα της Ελλάδας για τις μειώσεις μισθών που φέρνει το νομοσχέδιο: «'Αμεση επίδραση του νομοσχεδίου είναι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και η μείωση της κάλυψης των εργαζομένων από τις συλλογικές συμβάσεις". Δικός σας φίλος δεν είναι κύριοι της ΝΔ ο κ. Στουρνάρας; Αυτός τα λέει στην έκθεσή του. Να τον χαίρεστε".
Έκλεισε την ομιλία του με προειδοποίηση για την αντιπολιτευτική του τακτική: "Οι 100 μέρες τελείωσαν. Η περίοδος χάριτος τελείωσε. Από εμάς τελείωσαν και οι ευγένειες και οι καθωσπρεπισμοί. Από τους πολίτες τελείωσε και η ασυλία. Και δεσμεύομαι : Απέναντι στη νέα εργασιακή λαίλαπα, απέναντι στο νέο αστυνομικό κράτος, κανένας πολίτης δεν θα είναι μόνος".
Μετά από 4,5 χρόνια αγώνα για να ξεφύγουμε από το παρασιτικό μοντέλο των κουμπάρων και των ημετέρων, μετά από 4,5 χρόνια αγώνα για να ξεφύγουμε από την κρίση και από τις αιτίες που μας οδήγησαν εκεί, ξαναγυρίζουμε στον γνώριμο τρόπο διακυβέρνησης που μας οδήγησε στη χρεοκοπία.
135 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Η Ελλάδα, με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κατέγραψε 10 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης.
Με το ΑΕΠ του 2018 να αυξάνεται κατά 2%.
Με ρυθμισμένο το δημόσιο χρέος.
Με ρεκόρ 12ετίας στις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις.
Με ρεκόρ 20ετίας στις εξαγωγές.
Με την ανεργία να μειώνεται 10%.#Βουλη
89 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Αλέξης Τσίπρας σε Άδ. Γεωργιάδη: Είστε ο Τζόκερ της πολιτικής ζωής
Επίθεση στον Άδωνι Γεωργιάδη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια, σχετικά τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύεων για το σκάνδαλο Novartis.
Απευθυνόμενος προς τον Άδωνι Γεωργιάδη είπε: «Δεν ντρέπεστε να γίνεστε εδώ και χρόνια ο Τζόκερ της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Δεν ντραπήκατε να πείτε σε ελβετικό τηλεοπτικό σταθμό ότι η εταιρεία δωροδοκούσε πολιτικούς αλλά έσωζε και ζωές; Δεν ντραπήκατε να βγείτε μετά και να πείτε ότι τελικά εμένα εννοούσατε και τον Πολάκη; Και μετά σε λιγότερο από μία ώρα τα μαζέψατε άρον- άρον... Δεν ντραπήκατε να κάνετε όλα αυτά θα ντραπείτε τώρα να κάνετε εξυπηρετήσεις συμφερόντων;».
Επίθεση Τσίπρα σε Στουρνάρα για απειλές στον Μανιαδάκη
Επίθεση στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας για την υπόθεση του προστατευόμενου μάρτυρα της Novartis ενώ απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση είπε για την σύσταση της Προανακριτικής: "Πήγατε για μαλλί και θα βγείτε κουρεμένοι και αντί στο τέλος να αποδειχθεί η σκευωρία θα αποδειχθεί η συνωμοσία σας για να κουκουλώσετε το σκάνδαλο". Για τον κ. Στουρνάρα είπε: "σήμερα μαθαίνουμε ότι οι Εισαγγελείς Διαφθοράς που διερευνούν το σκάνδαλο της Novartis, αποκαλύπτουν σε αναφορά τους ότι ο κ. Μανιαδάκης, τότε προστατευόμενος μάρτυρας που εσείς λοιδορούσατε και μετέπειτα κατηγορούμενος που τώρα τον αγκαλιάσατε, απειλήθηκε από τον κ. Στουρνάρα. Σας το διαβάζω επί λέξει: «όταν αλλάξει η κυβέρνηση ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας από κοινού με άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα είχαν αποφασίσει να τσακίσουν τους εισαγγελείς και τους μάρτυρες».
Μένοντας στην υπόθεση της Novartis είπε: "Αποκαλύπτουν και άλλα οι εισαγγελείς: Ότι ο κ. Μανιαδάκης δεχόταν απειλητικά μηνύματα στο τηλέφωνό του. Και σας ρωτώ κύριοι της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ που έχετε το θράσος και συνεχίζετε να μιλάτε για σκευωρία. Τρία απλά ερωτήματα: Πρώτον, είναι αλήθεια ότι εκβίαζαν και απειλούσαν τον τότε προστατευόμενο μάρτυρα για να αλλάξει την κατάθεσή του; Διότι όπως είδαμε, τελικά την κατάθεσή του την άλλαξε ως δήθεν πιεζόμενος από τους εισαγγελείς. Ποιος τελικά πίεσε τον κ. Μανιαδάκη; Δεύτερον, αντιλαμβάνεστε ότι με τον τρόπο αυτό ασκείται βία και απειλές στους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίζονται το σκάνδαλο Novartis; Για πόσο ακόμα θα ανέχεστε τέτοιες μαφιόζικες μεθόδους κατά εισαγγελικών λειτουργών; Και τρίτο και σημαντικότερο ερώτημα: Ποιοι είναι οι άλλοι δύο πολιτικοί που μαζί με τον κ. Στουρνάρα σχεδίαζαν να «τσακίσουν μάρτυρες και εισαγγελείς διαφθοράς» που ερευνούν τη Novartis; Και αυτή η υπόθεση διερευνάται ήδη από τη Δικαιοσύνη.
Ακολούθως προειδοποίησε: "Μη τολμήσετε να εξουδετερώσετε την προανακριτική. Θα το πιείτε το ποτήρι μέχρι τέλους. Λαγός τη φτέρη έσειε κακό της κεφαλής του".
Το νομοσχέδιο της ΝΔ είναι η θεσμοποίηση μίας απορρύθμισης των εργασιακών δικαιωμάτων, η οποία ξεκίνησε από την 8η Ιουλίου. Σε τρεις μήνες η κυβέρνηση έχει καταγράψει ρεκόρ: Απολύσεων τον Ιούλιο, μερικής απασχόλησης τον Αύγουστο, μείωσης νέων θέσεων εργασίας τον Σεπτέμβριο.
54 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Αναλυτικά η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, στην Ολομέλεια της Βουλής:
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, με το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση, με το δήθεν αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, θυμηθήκαμε ξανά -είχαμε ξεχάσει, γιατί είχε περάσει πάρα πολύς καιρός-, πώς ξέρει να νομοθετεί η Νέα Δημοκρατία, ποια είναι η τεχνοτροπία νομοθέτησης του παλαιού πολιτικού συστήματος.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αυτό δεν είναι σχέδιο νόμου. Αυτό είναι, για να θυμηθώ έναν ωραίο τίτλο μιας ταινίας, «το ωραίο μου πλυντήριο». Σε κάθε άρθρο και μια εξυπηρέτηση, σε κάθε σελίδα και μια φωτογραφία φίλων, επιχειρηματιών, εκδοτών, δημάρχων, πολιτευτών, σε κάθε άρθρο, σε κάθε σελίδα. Όχι ότι δεν μας είχατε δώσει δείγματα γραφής από την πρώτη μέρα για το πώς θα πορευτείτε. Αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πανόραμα της νομοθετικής σας τεχνοτροπίας.
Ποια είναι αυτή η τεχνοτροπία; Επιτρέψτε μου δύο λεπτά, γιατί είναι πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η τεχνοτροπία. Πρώτα, βλέπετε ποιους φίλους και ποια συμφέροντα πρέπει να ικανοποιήσετε. Εκεί βεβαίως, έχετε κι ένα θεματάκι, γιατί είναι τόσα πολλά τα ρουσφέτια που έχουν συσσωρευτεί τεσσεράμισι χρόνια τώρα, που δεν ξέρετε ποιον να ικανοποιήσετε πρώτα. Αφού μαζέψετε όλα τα ρουσφέτια και τις εξυπηρετήσεις, μετά βγάζετε τις φωτογραφίες και τις μετατρέπετε σε άρθρα και τροπολογίες. Σε αυτό, δεν λέω, είστε καλλιτέχνες, δεν σας πιάνει κανείς. Αφού περάσετε τις φωτογραφίες στο Νομοθετικό Σώμα, μετά κοιτάτε τι θα κάνετε και με τον πυρήνα της πολιτικής σας, που είναι η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα, τα αντιλαϊκά, τα αντεργατικά μέτρα που σας πιέζει και σας υπαγορεύει ο ΣΕΒ.
Πράγματι εδώ δεν χρειάζεται να κάνετε φωτογραφίες και μετά τροπολογίες. Ο ΣΕΒ έχει την ευγενική καλοσύνη να σας τα δίνει έτοιμα και τα άρθρα και τις αιτιολογικές εκθέσεις. Εδώ δεν κουράζεστε πολύ. Copy-paste κάνετε. Εκεί που βάζετε λίγο κόπο είναι στο πώς θα τα πλασάρετε αυτά επικοινωνιακά, πώς θα τα καμουφλάρετε ώστε να περάσουν όσο γίνεται πιο απαρατήρητα.
Εδώ βεβαίως υπάρχει και η συνηγορία των μέσων ενημέρωσης. Και στο τέλος ρίχνετε μία τελευταία ματιά μήπως και ξεχάσατε κανένα δικό σας παιδί παραπονούμενο. Και πράγματι, αν λάβουμε υπ’ όψιν το γεγονός ότι από τη στιγμή που κατατέθηκε το νομοσχέδιο μέχρι σήμερα έχουν προστεθεί είκοσι επιπλέον άρθρα, όλο και κάποιους ξεχνάτε την τελευταία στιγμή.
Και με αυτόν τον τρόπο η ανάπτυξη, από κορμός του νομοθετήματος, μετατρέπεται σε ένα περιτύλιγμα δώρων, σε μία συρραφή χαριστικών ρυθμίσεων που κάνετε σε πελάτες σας και σε χορηγούς σας, χωρίς κεντρικό αναπτυξιακό αφήγημα, χωρίς άποψη για το παραγωγικό μοντέλο που θα μπορούσε να αναδείξει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας, χωρίς καμία αναφορά σε κλάδους υψηλής εξωστρέφειας μεγάλης προστιθέμενης αξίας, πραγματικών δυνατοτήτων ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, μόνο σπατάλη, ασυδοσία, αδιαφάνεια.
Και θα ήθελα να αναρωτηθούμε μήπως μας θυμίζει κάτι αυτό; Μήπως μας θυμίζει, σε όλους μας, τις αιτίες που μας οδήγησαν τελικά στην κρίση και στη χρεοκοπία; Μήπως μας θυμίζει κάτι; Τον τρόπο με τον οποίον κυβερνούσατε για πολλά χρόνια και τη μεγάλη ευθύνη που είχατε και για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό, αλλά και για τη μη αξιοποίηση των πολύ σημαντικών δυνατοτήτων και των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης εκείνη την περίοδο, ρυθμών ανάπτυξης που ήρθαν και έφυγαν, χωρίς να αφήσουν τίποτα ως βάση, για να μπορέσει να στηριχθεί και η κοινωνία αλλά και η οικονομία;
Ύστερα από τεσσεράμισι χρόνια που κάναμε αμάν για να ξεφύγουμε από αυτό το παρασιτικό μοντέλο των «κουμπάρων» και των ημετέρων, ύστερα από τεσσεράμισι χρόνια αγώνα για να ξεφύγουμε από την κρίση, τη χρεοκοπία, αλλά και από τις αιτίες που μας οδήγησαν εκεί -γιατί θέλω να το επαναλάβω πολλές φορές, μπορεί από την κρίση να βγήκαμε, μπορεί από τη χρεοκοπία να φύγαμε, αλλά αν δεν βγούμε συνολικά, αν δεν ξεφύγουμε από τη νοοτροπία και από τις αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτήν, τότε δεν θα προχωρήσουμε μπροστά- μετά, λοιπόν, από τεσσεράμισι χρόνια φοβάμαι ότι ξαναγυρίζουμε στον παλιό γνώριμο τρόπο διακυβέρνησης που γνωρίζει πολύ καλά το ίδιο πολιτικό προσωπικό που είχε θέσεις υπουργικές την περίοδο της κρίσης, την περίοδο που οδηγηθήκαμε στη χρεοκοπία.
Διότι εμείς δεν είναι ότι βγάλαμε απλά τη χώρα από τα μνημόνια, επιχειρήσαμε κιόλας να συγκροτήσουμε για πρώτη φορά μία εναλλακτική και ταυτόχρονα ολιστική εθνική αναπτυξιακή στρατηγική, με ισόρροπη ανάπτυξη ανά τις περιφέρειες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν, μέσα από διαδικασίες συλλογικής διαβούλευσης σε δεκατρείς περιφέρειες, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της κάθε περιφέρειας, τις δυνατότητες που έχει κάθε περιφέρεια, αλλά και με καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως η Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά και με την πλήρη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που είχαμε, που έχει η χώρα στη διάθεσή της, ευρωπαϊκά προγράμματα, απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Αρχίσαμε να μετατρέπουμε μία ρημαγμένη οικονομία και μία χρεοκοπημένη χώρα που μας παραδώσατε τότε σε ενεργειακό hub, σε hubεμπορικό, κέντρο logistics και τηλεπικοινωνιών και νέων τεχνολογιών και καινοτομίας, όσο αυτό βεβαίως ήταν δυνατόν και όσο είναι δυνατόν μέσα στα στενά δημοσιονομικά περιθώρια και πλαίσια που ακόμα βρίσκεται η χώρα.
Ολοκληρώσαμε, μέσα σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, τους μεγάλους, μπλοκαρισμένους, σταματημένους από την κρίση και τους εργολάβους, οδικούς άξονες. Η Ελλάδα κατέγραψε δέκα συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, με το ΑΕΠ το 2018 να αυξάνεται κατά 2%, με ρυθμισμένο το δημόσιο χρέος, που εσείς για μια πενταετία στην κρίση λέγατε στον ελληνικό λαό ότι είναι βιώσιμο, το μεγαλύτερο ψέμα που έχει ειπωθεί ποτέ, για να φτάσουμε μετά στο PSI που κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία, με το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, με ρεκόρ δωδεκαετίας στις ξένες άμεσες επενδύσεις, με ρεκόρ εικοσαετίας στις εξαγωγές, με την ανεργία να μειώνεται κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, με τετρακόσιες πενήντα νέες θέσεις εργασίας.
Αυτή ήταν η καταστροφική τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ. Κι εσείς τι έρχεστε να αντιπαραβάλλετε σε αυτόν τον σχεδιασμό, εκτός από τα ρουσφέτια; Τις ιδεολογικές σας εμμονές στα εργασιακά, που μας ξαναγυρίζουν στους μνημονιακούς νόμους, χωρίς βεβαίως την παρουσία των μνημονίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Τώρα σε ό,τι αφορά τις χαριστικές ρυθμίσεις σε φίλους και ημετέρους που βγάζουν μάτι τι να πρωτοσχολιάσει κανείς; Πραγματικά δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω και πού να σταματήσω. Έρχεστε και θεωρείτε ότι οι ταχυδρομικές υπηρεσίες και η κατ’ οίκον παράδοση τροφίμων, delivery, είναι τόσο βασικές για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, ώστε να συμπεριληφθούν σε έναν αναπτυξιακό νόμο και να επιδοτούνται. Και ψάχνει κανείς το γιατί, μέχρι που συνειδητοποιεί ότι σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και το Πρακτορείο Διανομής του Τύπου, το ΆΡΓΟΣ, το μονοπώλιο, που μαντέψτε ποιος το έχει. Και έχει ενταχθεί στη λίστα της ΕΕΤΤ για την ανάπτυξη ταχυδρομικών υπηρεσιών. Μα, εσείς εδώ δεν νομοθετείτε για το delivery, εσείς κάνετε delivery στο μεγάλο αφεντικό.
Δείτε εδώ άλλη φωτογραφία. Εντάσσετε στους προς επιδότηση κλάδους τις ραδιοτηλεοπτικές παραγωγές και για τη συνδρομητική τηλεόραση. Και πότε έγινε αυτή η προσθήκη; Όταν φάνηκε ότι κλείνει η συμφωνία τραπεζών-AlterEgo για την εξαγορά της Forthnet από τον όμιλο του κ. Μαρινάκη.
Δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο. Βάζετε τις εξορύξεις στον αναπτυξιακό νόμο. Ο Πρωθυπουργός, όμως, από το Βήμα της Ειδικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το κλίμα, είπε ότι θα τελειώνουμε ως το 2028 με τον λιγνίτη. Στο εσωτερικό, όμως, λίγες μέρες μετά, δεν τελειώνετε, αρχίζετε με το λιγνίτη και επιδοτείτε τις εξορύξεις. Γιατί το κράτος να επιδοτεί τις εξορύξεις; Η εξόρυξη μεταλλευμάτων δεν έχει σημαντική επίδραση στην εγχώρια παραγωγή. Γιατί, λοιπόν; Προφανώς για να ευνοήσετε την επέκταση της εταιρείας που δραστηριοποιείται στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στη Χαλκιδική, να πάει και προς τη Θράκη, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και δικών σας στελεχών.
Εκεί, πέραν των αντιδράσεων για το περιβάλλον θα πω εγώ, η εταιρεία κάνει εξόρυξη, βγάζει το μετάλλευμα και όπως το βγάζει από τη γη, το πηγαίνει στο εξωτερικό. Η μεταποίηση δεν γίνεται εδώ. Καμία υπεραξία στην ελληνική οικονομία. Δεν φτάνει που βγάζει έξω τον ορυκτό μας πλούτο χωρίς να αφήνει καμία υπεραξία, δεν φτάνει που χρησιμοποιεί αμφισβητούμενες, με βάση την επιστημονική κοινότητα, μεθόδους σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, θα την επιδοτήσουμε και από πάνω;
Αυτά, όμως, δεν έχουν καμία σημασία για σας, αρκεί που εξυπηρετούνται φίλοι και συμφέροντα. Τώρα για τους φίλους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης εντάξει δεν ξαφνιαζόμαστε για αυτό. Καταργείτε την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών των ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης. Να το πω με δύο λόγια για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό, να μην ξέρει κανείς ποιος είναι ποιος, ποιος κρύβεται πίσω από τη χρηματοδότηση μέσων και να μην ξέρει ποιος βάζει τα λεφτά και πού τα βρίσκει τα λεφτά.
Και έμαθα σήμερα το πρωί διαβάζοντας όχι μία εφημερίδα που υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» -και μας ενημέρωσε και εμάς, γιατί και εμείς καμία φορά ενημερωνόμαστε από τον Τύπο, τι να κάνουμε- ότι ήρθατε να τροποποιήσετε υπουργική απόφαση δική μας εις ότι αφορά την αναγκαία ενίσχυση του έντυπου Τύπου, των εντύπων ΜΜΕ. Η δική μας, όμως, υπουργική απόφαση έβαζε μία προϋπόθεση ότι οι εταιρείες αυτές θα έπρεπε να μην έχουν απλήρωτους εργαζόμενους και να μην έχουν απλήρωτα τα ασφαλιστικά ταμεία. Και έρχεστε εσείς και αυτήν την προϋπόθεση την καταργείτε. Δηλαδή, με δύο λόγια λέτε στα μέσα ενημέρωσης στη χώρα μας: Δεν θέλουμε συνεπείς επιχειρηματίες. Θέλουμε μπαταχτσήδες. Δεν θέλουμε γενικά επιχειρηματίες. Θέλουμε μόνο διαπλοκή. Θέλουμε μόνο αυτούς που θα συναλλάσσονται με την πολιτική εξουσία. Τους κάνατε δώρα, σας κάνουν αντίδωρα ή και το ανάποδο σας κάνουν δώρα, τους κάνετε αντίδωρα τώρα μετά τις εκλογές.
Ήμασταν η μόνη κυβέρνηση που επιχείρησε να βάλει -και έβαλε- ένα πλαίσιο νομιμότητας στα μέσα ενημέρωσης. Βλέπω και τον κ. Ρουσόπουλο στα έδρανα και άλλοι το επιχείρησαν πράγματι, αλλά μόνο εμείς το φτάσαμε μέχρι τέλους, το κάναμε νόμο του κράτους και αψηφήσαμε στο τέλος το πολιτικό κόστος. Το πληρώσαμε αυτό ακριβά και το πληρώνουμε. Το πληρώσαμε με πολιτικές πληγές μέσα από μια διαρκή και επιμονή τότε αντικυβερνητική προπαγάνδα που συνεχίζεται και τώρα που είμαστε στην Αντιπολίτευση. Αυτές, όμως, οι πληγές στο πολιτικό μας σώμα είναι τα δικά μας παράσημα, είναι τα παράσημα της εντιμότητας, της ακεραιότητας, της πολιτικής αξιοπρέπειας την οποία εσείς δεν έχετε. Διότι έρχεστε και πριν καν προλάβετε να κάτσετε στις καρέκλες τις κυβερνητικές αμέσως να ξεπληρώσετε τα γραμμάτια. Ανοίγετε ξανά την κάνουλα του μαύρου χρήματος και φυσικά των ευνοϊκών ρυθμίσεων και επαναφέρετε την ασυδοσία.
Εντάξει, όμως, το είπα και στην αρχή δεν ξαφνιαστήκαμε με αυτό. Και στο κάτω-κάτω να το πω κι αλλιώς εδώ είναι φως φανάρι το τι γίνεται. Αυτοί οι οποίοι σας κάνουν δώρα σε είδος προβάλλοντας ή αποκρύπτοντας ειδήσεις το καταλαβαίνω ότι τώρα εσείς τους κάνετε αντίδωρα. Εντάξει με αυτό, αλλά οι άλλες φωτογραφικές τροπολογίες σε τι είδους δώρα αποτελούν αντίδωρα; Για πείτε μου αλήθεια το σκάνδαλο με τα κινεζικά POS για την απόδοση χρυσής βίζας που προκάλεσε την παρέμβαση εισαγγελέα για πιθανό ξέπλυμα χρήματος με τι αντίτιμο άραγε το διευθετείτε σήμερα, νομοθετώντας και μάλιστα με αναδρομική ισχύ δύο ετών ακριβώς για να το περιλαμβάνει; Ειλικρινά δεν ντρέπεστε που φέρνετε μία τέτοια διάταξη στην ελληνική Βουλή τόσο κραυγαλέα φωτογραφική που παρεμβαίνει και σε μία υπόθεση την οποία εξετάζει η δικαιοσύνη;
Θα μου πείτε, όμως, εδώ ο Υπουργός που έχει τη βασική ευθύνη δεν είναι ο κ. Χατζηδάκης που κάθεται πρώτος, είναι ο κ. Γεωργιάδης που έχει τη βασική ευθύνη… Και κ. Γεωργιάδη, μην χάσετε να απαντήστε. Κάθε φορά που απαντάτε βάζετε αυτογκόλ στην Κυβέρνησή σας. Είσαστε η ντροπή της παράταξής σας και του πολιτικού συστήματος. Απαντήστε όσο θέλετε. Παριστάνετε εδώ και χρόνια, μιας και είναι το θέμα των ημερών, τον Τζόκερ της ελληνικής πολιτικής ζωής και του Κοινοβουλίου και τώρα της παράταξής σας και της Κυβέρνησής σας.
Διότι δεν ντραπήκατε, νομίζοντας ότι η ελβετική τηλεόραση στα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι σαν τα ελληνικά που έρχονται στο σπίτι σας και κάνει η κάμερα focus στην υγρασία για να αποδείξετε πόσο φτωχός είστε και πόσο φτωχικά ζείτε, να βγείτε σε ένα τηλεοπτικό σταθμό που έκανε ντοκιμαντέρ για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, την ελληνική του πτυχή -μιάμιση ώρα έδωσε η ελβετική τηλεόραση για το σκάνδαλο Novartis την ελληνική του πτυχή που λέτε ότι δεν υπάρχει, αλλά θεωρία- και να πείτε ότι μπορεί η εταιρεία να δωροδοκούσε πολιτικούς, αλλά έσωζε ζωές.
Και όταν σας ζητήσαμε να μας πείτε, εσείς που λέτε ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο, ποιους πολιτικούς δωροδοκούσε, βγήκατε μετά από τρεις-τέσσερις μέρες να πείτε ότι δωροδοκούσε τον Τσίπρα και τον Πολάκη και δεν ντραπήκατε να το πείτε αυτό. Και μόλις πέρασε μία ώρα τα μαζέψατε άρον-άρον σε άλλον τηλεοπτικό σταθμό αυτοπαραδεχόμενος και αυτογελοιοποιούμενος ότι εξαπολύετε κατηγορίες, συκοφαντίες δίχως να έχετε κανένα στοιχείο. Δεν ντρέπεστε, λοιπόν, για αυτά που κάνετε τόσα χρόνια, θα ντραπείτε τώρα να φέρετε αυτές τις κραυγαλέες φωτογραφικές διατάξεις που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα; Όχι, εσείς δεν ντρέπεστε.
Φοβάμαι, όμως, ότι ντρέπεται ο Πρωθυπουργός για πάρτη σας και για αυτό δεν βρίσκεται σήμερα στη Βουλή σε ένα τόσο κορυφαίο νομοσχέδιο αποφεύγει θα έρθει, όχι να ακούσει τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά να πάρει τον λόγο και να το υπερασπιστεί. Εδώ, λοιπόν, όλα τα σφάζετε και όλα τα μαχαιρώνετε. Τίποτα δεν σας ξεφεύγει διατάξεις. Μέχρι και διατάξεις για τα κολέγια έχετε συμπεριλάβει. Και εδώ δικοί σας άνθρωποι, δικά σας συμφέροντα. Ολίγη απ’ όλα και για τα πάντα. Και να μην ξεχάσω και κάποια τροπολογία που ευνοεί κάποιον δικό σας δήμαρχο και άλλη μία που επηρεάζει τις επικείμενες εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο που έχουμε σε μία εβδομάδα, ακόμη και για τα οδοιπορικά του κ. Πατούλη. Όλα τα συμπεριλάβατε μέσα χωρίς ντροπή από τα πιο μεγάλα έως τα πιο ευτελή.
Φυσικά να μην ξεχάσω και τη μεγάλη θεσμική τομή για να πάρουν και μια αυξησούλα βρε αδελφέ τα δικά σας τα παιδιά. Τι, με τα ίδια θα αμείβονται οι γαλάζιοι μετακλητοί, με αυτά που αμείβονταν οι μετακλητοί που ήταν Μαδουραίοι και είχανε μακριά μαλλιά και ταγάρια; Δεν γίνεται. Πώς θα το κάνουμε τώρα; Θα πάρουν μία αυξησούλα, αλίμονο. Γιατί να μην αυξήσουμε τις αποδοχές των Διευθυντών Γραφείων Γενικών Γραμματέων και τις αμοιβές των Διοικητών και Υποδιοικητών και των Γενικών Επιθεωρητών και γενικώς όλων όσους έχουν διοριστεί από τις 8 Ιουλίου μέχρι σήμερα;
Και είχατε όμως επί τέσσερα χρόνια το θράσος να μιλάτε εσείς για το κράτος που διόγκωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, για τους μετακλητούς του ΣΥΡΙΖΑ, εσείς που εδώ και τέσσερις μήνες έχετε εκατοντάδες ανθρώπους να στριμώχνονται στις πόρτες των κυβερνητικών γραφείων για να χωρέσουν στο επιτελικό σας κράτος, που ο Θεός να το κάνει επιτελικό. Αν εμείς τολμούσαμε να φέρουμε τέτοιου είδους τροπολογίες, όχι δεκάδες όπως φέρατε εσείς, έστω μία στη Βουλή ή να φέρουμε τροπολογία για αυξήσεις μετακλητών θα σηκώνατε μέχρι και τις πέτρες.
Εμείς όμως αντί να σπαταλάμε, αντί να ακολουθούμε την τακτική που εσείς ακολουθούσατε για χρόνια και οδηγήσατε τη χώρα στη χρεοκοπία μαζεύαμε σαν το μυρμήγκι ευρώ το ευρώ με την καθημερινή αγωνία τότε γιατί μας είχατε αφήσει άδεια τα δημόσια ταμεία και δεν είχαμε να πληρώσουμε τις συντάξεις, με την καθημερινή αγωνία να σωθεί η ελληνική οικονομία, να ορθοποδήσει η Ελλάδα, να ανακτήσει την εθνική της ανεξαρτησία, την εθνική της κυριαρχία. Και εσείς έρχεστε εδώ τα βρίσκετε όλα στρωμένα, γι’ αυτό είπα προχθές ότι είστε η κυβέρνηση τζόκερ όχι μόνο για αυτές τις ανοησίες που κάνετε του νεοσυντηρητισμού στους κινηματογράφους, αλλά γιατί σας έπεσε και το τζόκερ. Αφήσατε μία χώρα διαλυμένη, χρεοκοπημένη και την παραλαμβάνετε στρωμένη με 37 δισεκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία, μία οικονομία η οποία πηγαίνει μπροστά, μιλάγατε για τέταρτο μνημόνιο. Κι ενώ εμείς συμμαζέψαμε τα δικά σας σπασμένα, έρχεστε και ξαναρχίζετε το πάρτι εις υγείαν των κορόιδων.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, λυπάμαι πάρα πολύ που έχω αναλώσει είκοσι λεπτά για να μιλήσω για αυτά, αλλά είναι τόσο ακραίο αυτό που επιχειρείται σήμερα σε ένα νομοσχέδιο που –επαναλαμβάνω- ξεκίνησε με ογδόντα πέντε άρθρα, κατατέθηκε τελικά με διακόσια δεκατρία άρθρα και μέσα σε λίγες ώρες, από τότε που κατατέθηκε, έφτασαν στα διακόσια τριάντα τέσσερα τα άρθρα. Είναι τόσο ακραίο που δεν ξέρει κανείς από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει. Πρέπει να έχετε σπάσει σήμερα, λοιπόν, κάθε ρεκόρ ευτελισμού της νομοθετικής διαδικασίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το βασικό πρόβλημα του νομοσχεδίου είναι εξόφθαλμα ρουσφέτια που επιχειρείτε σε συμφέροντα, μεγάλα ή μικρότερα. Υπάρχει και μια φιλοσοφία με την οποία είμαστε κάθετα απέναντι και είναι και η βασική ιδεολογική και πολιτική διαφορά που έχουμε. Η βασική ιδεολογική, πολιτική διαφορά της Δεξιάς με την Αριστερά, πόσω, δε, μάλλον, μιας νεοφιλελεύθερης και ακραίας νεοσυντηριτικής Δεξιάς με όλες –εγώ θα έλεγα- τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Διότι θέλω να επισημάνω ότι στα εργασιακά θέματα υπάρχει η απομόνωσή σας. Όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις από το Κέντρο και προς τα Αριστερά, έχουμε μία άποψη που κατατέθηκε τις μέρες αυτές που συζητάμε, απόλυτης αντίθεσης με όλα όσα επιχειρείτε για να επαναφέρετε τις μνημονιακές νομοθετικές προβλέψεις του εργασιακού μεσαίωνα.
Και θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε αυτές τις προβλέψεις, διότι εδώ έχουμε ένα ολόκληρο νομοσχέδιο κρυμμένο μέσα στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο που είναι νοσταλγός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αφού δεν μπορείτε να έχετε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη χώρα από τότε που βγήκαμε από τα μνημόνια, φέρνετε το άρωμα του και τις πρακτικές του, τις φαεινές του ιδέες, τις ιδεοληψίες του και νομοθετείτε ξανά τις επιταγές του.
Και θα το πω ακριβώς, όπως είναι: Εδώ, έχουμε την πλήρη άλωση των εργασιακών δικαιωμάτων για τα οποία αγωνίστηκε σε δύσκολες συνθήκες και νομοθέτησε με απέναντί τους δανειστές -δεν ήταν όπως είναι τώρα τα πράγματα- η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και στέλνετε-για να παραφράσω ένα ωραίο που έγινε και ταινία κινηματογραφική, «Η εργατική τάξη πάει στον Παράδεισο»- και την εργατική, αλλά και τη μεσαία τάξη στον παράδεισο του δεύτερου μνημονίου.
Και να έλεγε κανείς ότι όλα αυτά γίνονται στο όνομα της ανάπτυξης, θα μπορούσε να κάτσει να συζητήσει. Είναι, όμως, ανοησίες αυτά. Δεν υπάρχει καμία προοπτική ανάπτυξης μέσα από τη συρρίκνωση των εργασιακών σχέσεων. Τα δοκιμάσαμε αυτά και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Και διεθνώς έχουν δοκιμαστεί. Και από τις πολιτικές της Θάτσερ έχουν δοκιμαστεί. Και από τον πυρήνα των μνημονιακών πολιτικών έχουν δοκιμαστεί. Δοκιμάστηκαν στη χώρα μας και απέτυχαν παταγωδώς αυτές οι αντιλήψεις. Η διαρκής διαστροφή, όμως, που έχετε ότι μειώνοντας τους μισθούς θα έρθει η ανάπτυξη είναι και αυτή μία -αν θέλετε- ιδεολογική εμμονή και ο πυρήνας της ιδεολογίας σας.
Να θυμίσω, κυρίες και κύριοι βουλευτές, ότι με απόφαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Συλλογική Σύμβαση των Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία -εκεί όπου υπάρχουν συνθήκες εργασίας που πολύ καλά γνωρίζουμε ότι πολλές φορές δεν τηρείται η κείμενη νομοθεσία και υπάρχουν και συνθήκες εκβιασμού απέναντι στους εργαζόμενους-έχει επεκταθεί και καλύπτει πλέον εκατόν δέκα χιλιάδες εργαζόμενους και προβλέπει μισθούς κατ’ ελάχιστο 800 ευρώ.
Την επόμενη μέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου σας, οι εργαζόμενοι αυτοί θα δουν τους μισθούς τους να πέφτουν στα 650 ευρώ. Είναι εκατόν δέκα χιλιάδες εργαζόμενοι. Καταργείτε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που επαναφέραμε μετά τα μνημόνια. Καταργείτε την αρχή ευνοϊκότερης ρύθμισης για τον εργαζόμενο. Καταργείτε την επεκτασιμότητα. Οδηγείτε σε έναν ασφυκτικό περιορισμό το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία. Και όσον αφορά τις κλαδικές συμβάσεις, οι επιχειρήσεις θα μπορούν πλέον να μην τις εφαρμόζουν και να μειώνουν μισθούς, επικαλούμενοι τις οικονομικές δυσλειτουργίες. Θα μπορούν ακόμα και να μην υπογράφουν κλαδική συλλογική σύμβαση, όταν οι ανταγωνιστές τους πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους με χαμηλότερους μισθούς. Και δεν σας φτάνει, βέβαια, αυτό, αλλά δίνετε λευκή επιταγή στον εκάστοτε Υπουργό Εργασίας να αποφασίζει αυτός ποιες επιχειρήσεις θα εφαρμόζουν κλαδικές συμβάσεις και ποιες όχι.
Και όλα αυτά, πιστεύουμε εμείς ότι δεν γίνονται καθόλου τυχαία. Και βεβαίως, δεν ξεκινούν τώρα. Το νομοσχέδιο αυτό είναι η θεσμοποίηση ενός σχεδίου απορρύθμισης των εργασιακών δικαιωμάτων που υπήρχε από πριν τις εκλογές, είναι κατά επιταγήν του ΣΕΒ και των μεγάλων εργοδοτών στη χώρα και ξεκίνησε από την επομένη κιόλας μέρα των εκλογών.
Για αυτό, μέσα σε ένα μόλις τρίμηνο έχετε να «καυχιέστε» για τρία ρεκόρ. Να τα πω, διότι δεν τα γνωρίζουν πολλοί: Ρεκόρ απολύσεων τον Ιούλιο με το που βγήκατε. Ρεκόρ μερικής απασχόλησης τον Αύγουστο με το που βγήκατε. Ρεκόρ μείωσης νέων θέσεων εργασίας τον Σεπτέμβριο. Και όλα αυτά –ξέρετε- είναι δικά σας ρεκόρ. Έχετε την ιδιοκτησία απολύτως. Δεν είναι σαν τα άλλα που λέτε ότι είναι δικά σας, όπως η νομοθετημένη από τον ΣΥΡΙΖΑ μείωση του ΕΝΦΙΑ που βγαίνετε και λέτε ότι είναι δική σας, επειδή ο κόσμος πήγε να πληρώσει τον Σεπτέμβρη ή οι συντάξεις χηρείας που εμείς νομοθετήσαμε με νόμο τον Μάιο και αποδόθηκαν τον Αύγουστο. Και αυτό λέτε ότι είναι δικό σας. Τα άλλα είναι απολύτως δικά σας. Είναι τα αποτελέσματα μιας μεγάλης προσδοκίας των εργοδοτών, οι οποίοι άκουσαν τον κ. Μητσοτάκη να μιλάει για οδοστρωτήρα και είπαν: Βγήκε, τώρα, η Νέα Δημοκρατία. Δεν θα έχουμε κανέναν έλεγχο. Πάμε να αγοράσουμε όσο πιο φθηνά γίνεται την εργασία και να τους τα δώσουμε και έτοιμα, αν είναι δυνατόν, να τα ψηφίσουν.
Και θέλω να επιμείνω σε αυτό, κύριε Χατζηδάκη, για εσάς που ενδεχομένως να προσπαθήσετε να ασκήσετε μία σοβαρή κριτική. Διότι από ό,τι καταλαβαίνω, δεν θα έχουμε την ίδια τύχη από τον Υπουργό που κάθεται δίπλα σας. Μην ισχυριστείτε ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν μειώνει τους μισθούς. Μην το ισχυριστείτε. Αυτό δεν το λέμε εμείς. Το λέει η Τράπεζα της Ελλάδος. Σας διαβάζω τι λέει η Τράπεζα της Ελλάδας: «Άμεση επίδραση του νομοσχεδίου, η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και η μείωση της κάλυψης των εργαζομένων από τις συλλογικές συμβάσεις». Και ποιος τα λέει αυτά; Τα λέει ο φίλος σας, ο κ. Στουρνάρας, ο Διοικητής. Δεν τα λέω εγώ. Δεν τα λέει η «ΑΥΓΗ», την οποία δεν εκτιμάτε και πολύ, απ’ ό,τι κατάλαβα από τις χθεσινές συζητήσεις. Ο κ. Στουρνάρας τα λέει αυτά. Να τον χαίρεστε, λοιπόν.
Σήμερα, όμως, να τον χαίρεστε διπλά τον κ. Στουρνάρα, κύριοι της Κυβέρνησης. Διότι, σήμερα, μαθαίνουμε εμβρόντητοι ότι οι Εισαγγελείς Διαφθοράς που διερευνούν το σκάνδαλο της Novartis,σε αναφορά τους προς τους Εισαγγελείς που ανέλαβαν τη διερεύνηση -και η αναφορά τους αυτή έχει έρθει στην Προανακριτική Επιτροπή και είδε το φως της δημοσιότητας- αποκαλύπτουν ότι ο τότε προστατευόμενος μάρτυρας, που εσείς τότε λοιδορούσατε, και μετέπειτα κατηγορούμενος, που τώρα τον αγκαλιάζετε και τον επευφημείτε, απειλήθηκε -λένε οι τρεις Εισαγγελείς- από τον κ. Στουρνάρα. Τον κάλεσε στο γραφείο του στην Τράπεζα της Ελλάδας για να του κάνει το γεύμα και τον απείλησε. Αυτό λένε οι τρεις Εισαγγελείς.
Γιατί δεν τον κατηγόρησαν; Συγγνώμη, αλλά δεν ξέρω αν γνωρίζετε ότι η έρευνα για τον κ. Στουρνάρα αφορούσε –και αφορά και αυτό μπήκε στο αρχείο- το να διερευνηθούν αν υπάρχουν ενδείξεις σοβαρές για να ασκηθεί ποινική δίωξη, σε σχέση με τον χρηματισμό του, δηλαδή, αν βρέθηκαν λογαριασμοί, αν βρέθηκαν τα χρήματα. Δεν αφορούσε το αν εκβίαζε ή δεν εκβίαζε τους προστατευόμενους μάρτυρες. Αυτή είναι μία πολύ σημαντική υπόθεση. Γιατί είναι μία πολύ σημαντική υπόθεση; Διότι αλλάζει άρδην όλη αυτή την προσπάθεια που κάνατε, και πριν τις εκλογές και μετά τις εκλογές, να πείσετε τον ελληνικό λαό ότι ένα από τα σημαντικότερα σκάνδαλα που έχει δει η χώρα, το σκάνδαλο της Novartis, με την υπερτιμολόγηση των φαρμάκων της Novartis τη στιγμή που εσείς κόβατε μισθούς και συντάξεις και έπεφτε η φαρμακευτική δαπάνη, δεν ήταν σκάνδαλο, αλλά σκευωρία.
Και τώρα αποδεικνύεται ότι η μόνη σκευωρία ήταν η προσπάθεια -δική σας απ’ ό,τι φαίνεται, ο κ. Στουρνάρας πρέπει να δώσει τις απαντήσεις του- να συνωμοτήσετε και να εκβιάσετε δικαστές, εισαγγελικούς λειτουργούς, προκειμένου να κουκουλώσουν αυτό το τεράστιο σκάνδαλο.
Έχουμε να θέσουμε τρία πολύ απλά και σοβαρά ερωτήματα: Είναι αλήθεια ότι ο κ. Στουρνάρας κάλεσε τον προστατευόμενο, τότε, Μανιαδάκη προκειμένου να τον εκφοβίσει; Διαβάζω τι λένε οι Εισαγγελείς στην αναφορά που έκαναν. Λένε οι Εισαγγελείς ότι τους μετέφερε ο κ. Μανιαδάκης ότι ο κ. Στουρνάρας του είπε επί λέξει: «Όταν αλλάξει η κυβέρνηση, ο ίδιος, από κοινού με άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα, έχουμε αποφασίσει να τσακίσουμε τους Εισαγγελείς και τους μάρτυρες». Αν αυτό εδώ ευσταθεί, αν αυτό εδώ είναι αληθές, τότε φοβάμαι ότι πήγατε με την Προανακριτική για μαλλί, αλλά θα βγείτε κουρεμένοι και στο τέλος, αντί να εξεταστεί η σκευωρία, θα εξεταστεί η συνωμοσία σας για να κουκουλώσετε αυτό το σκάνδαλο.
Ρωτάμε, λοιπόν, πρώτον αν είναι αλήθεια όλα αυτά. Διότι, όπως είδαμε τελικά την κατάθεσή του την άλλαξε ο τότε προστατευόμενος και τώρα κατηγορούμενος. Την άλλαξε λέγοντας ότι ήταν δήθεν πιεζόμενος από τους Εισαγγελείς. Ποιος τελικά πίεσε τον κ. Μανιαδάκη;
Δεύτερον. Αντιλαμβάνεστε ότι αν όλα αυτά είναι αληθή, τα οποία καταγγέλλουν τρεις, όχι μία Εισαγγελέας, με αυτό τον τρόπο ασκήθηκε βία και απειλές στους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίστηκαν το σκάνδαλο;
Τρίτο ερώτημα και σημαντικότερο. Ποιοι είναι άλλοι δύο; Ποια είναι τα άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα που μαζί με τον κ. Στουρνάρα σχεδίαζαν να τσακίσουν τους μάρτυρες και τους Εισαγγελείς της Διαφθοράς που ερευνούν το σκάνδαλο της Novartis;
Εγώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα πω πολλά γι’ αυτό το θέμα. Δεν θα πω παραπάνω, διότι ερευνά η δικαιοσύνη. Είμαι βέβαιος ότι οι απαντήσεις που θα πάρουμε και σήμερα θα είναι είτε η μπάλα στην εξέδρα είτε γκεμπελίστικου χαρακτήρα ύβρεις και συκοφαντίες, χυδαίοι χαρακτηρισμοί και αθλιότητες αντιπερισπασμού, που θα αφορούν εμάς. Ο ελληνικός λαός, όμως, καταλαβαίνει. Εγώ απαντήσεις ζητώ από την ελληνική Δικαιοσύνη. Διότι στο στόχαστρο αυτής της υπόθεσης τελικά είναι η ίδια η ελληνική Δικαιοσύνη. Η συνωμοσία που εξυφάνθηκε ήταν για την ίδια την ελληνική Δικαιοσύνη.
Το μόνο που θα πω απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα -που κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου ήταν άδεια, σήμερα ευτυχώς είναι γεμάτα- είναι: Μην τολμήσετε να επιμείνετε σε αυτή την αθλιότητα, να θέλετε να εξαιρέσετε από μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής βασικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ήδη έχουν συμμετάσχει σε συνεδριάσεις της Επιτροπής! Μην τολμήσετε να εξουδετερώσετε την Προανακριτική! Δεν θα σας βγει!
Το ποτήρι, είτε το θέλετε είτε όχι, θα το πιείτε μέχρι τέλους. Θα το πιείτε το ποτήρι, διότι όπως λέει και η παροιμία «λαγός τη φτέρη έσειε, κακό του κεφαλιού του». Κακό του κεφαλιού σας που ανοίξατε ξανά αυτή την υπόθεση που ο ελληνικός λαός γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι είναι σκανδαλώδης. Το νομοσχέδιο που έχουμε στα χέρια μας, το είπα και εισαγωγικά το λέω και κλείνοντας, είναι ένα νομοθέτημα το οποίο αποτυπώνει παραστατικά το ζοφερό τοπίο της νέας πραγματικότητας που φαίνεται στον τόπο.
Εμείς, από την πλευρά μας, έχουμε στόχο να αναδείξουμε την αλήθεια κι έχουμε στόχο να κινητοποιήσουμε την ελληνική κοινωνία απέναντι στον πυρήνα της πολιτικής σας που είναι αντιλαϊκή. Έχουμε στόχο να κρατήσουμε ενιαίο τον κοινωνικό ιστό της χώρας από την επίθεση που δέχεται σε δικαιώματα και σε κατακτήσεις. Κι έχουμε στόχο την επόμενη μέρα, γιατί κοιτάμε μπροστά, να συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, ώστε μία πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση να έχει τη δυνατότητα της μετάβασης σε ένα δίκαιο, βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς εξαρτήσεις από συμφέροντα.
Η υλοποίηση ενός πλέγματος μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του αληθινού αναπτυξιακού δυναμικού της χώρας είναι το δικό μας όραμα και ο δικός μας στόχος. Είναι η τόνωση των επενδύσεων, η υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, η δημιουργία νέων καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας, η ενσωμάτωση της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής διάστασης σε ένα ολιστικό σχέδιο για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Είναι η αναβάθμιση του κράτους πρόνοιας, γιατί αυτός είναι, εν τέλει, ο πιο σημαντικός δείκτης ανάπτυξης ενός λαού.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πιστεύω ότι το νομοσχέδιο αυτό θα μείνει στην ιστορία και για την μεγάλη στροφή που επιχειρεί προς τα πίσω, αλλά κυρίως για τις χαριστικές τροπολογίες που εμπεριέχει. Είναι μια συρραφή χαριστικών τροπολογιών. Το νομοσχέδιο αυτό, όμως, θα μείνει στη μνήμη μας και για έναν ακόμα λόγο. Διότι είναι το σημείο τομής, το σημείο που κλείνει ο κύκλος της περιόδου χάριτος για την Κυβέρνησή σας. Οι «εκατό μέρες» τελείωσαν, τελειώνει και η περίοδος χάριτος, τόσο από τον ελληνικό λαό όσο, όμως, πιστεύω και από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Από εμάς, τουλάχιστον, πιστεύω να το καταλάβατε, τελείωσαν οι ευγένειες, τελείωσαν οι καθωσπρεπισμοί, τελείωσαν όλα αυτά. Εμείς θα είμαστε εδώ να καταγγέλλουμε την πολιτική σας, να καταγγέλλουμε τις αθλιότητές σας και θα είμαστε εδώ παρόντες και μέσα και έξω από τη Βουλή.
Δεσμεύομαι, απέναντι στη νέα εργασιακή λιτότητα, απέναντι στο νέο αστυνομικό κράτος, απέναντι σε αυτή την προσπάθεια εξαθλίωσης και του θεσμικού πλαισίου, απέναντι σε αυτές τις αυθαιρεσίες, κανένας Έλληνας πολίτης εργαζόμενος, άνεργος, νέος, αγρότης, δεν θα είναι μόνος. Θα είμαστε μαζί για να στηρίξουμε την προσπάθεια, ώστε σύντομα ο τόπος να βγει από αυτόν τον εφιάλτη.