Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Τσίπρας: «Προοδευτικό μέτωπο με κορμό την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους»

Στο φεστιβάλ του Articolo Uno, σχηματισμού που μετέχει στη νέα κυβέρνηση
«Ήρθε η στιγμή για ένα μεγάλο προοδευτικό μέτωπο με κορμό την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους», υπογράμμισε από τη Ρώμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβασή του σε συνεδρία με τίτλο: «Ένα Νέο Προοδευτικό Μέτωπο για την Ευρώπη», στο φεστιβάλ του Articolo Uno, σχηματισμού που μετέχει στη νέα κυβέρνηση.
 Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το μέτωπο αυτό είναι το μόνο που μπορεί να δώσει λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ακροδεξιάς, του Brexit, της λιτότητας, του προσφυγικού-μεταναστευτικού, της ειρήνης και της κλιματικής αλλαγής.
Σημείωσε δε πως «οι διεργασίες εδώ στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα θα έχουν κομβική σημασία», χαρακτηρίζοντας ως «μεγάλο βήμα» την απομάκρυνση του Σαλβίνι και την ήττα της Χρυσής Αυγής.
Το φεστιβάλ διεξάγεται σε μία θετική συγκυρία για τις προοδευτικές δυνάμεις της Ιταλίας, δεδομένου ότι από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας έχει αποχωρήσει η Λέγκα, του Σαλβίνι, και πλέον, στη νέα κυβέρνηση συμμετέχει το Δημοκρατικό Κόμμα και ο πολιτικός συνασπισμός Ελεύθεροι και Ίσοι (που απαρτίζεται από τους σχηματισμούς Articolo Uno και Sinistra Italiana).
Στις τετραήμερες εκδηλώσεις του φεστιβάλ αναμένεται να συμμετάσχουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της Ιταλίας.
Στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρώην πρωθυπουργό και νυν Ευρωπαίο Επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί κατά τη διήμερη επίσκεψη του στη Ρώμη, αναφέρεται ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτηση του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.
Συγκεκριμένα αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Συναντήθηκα με τον Πάολο Τζεντιλόνι, με τον οποίο είχα πολύ καλή συνεργασία όταν ήταν Πρωθυπουργός της Ιταλίας, οπότε και εμβαθύναμε τις ελληνοϊταλικές σχέσεις, πραγματοποιήσαμε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας, στην Κέρκυρα & μια σειρά Συνόδων των χωρών του νότου». Προσθέτει ότι είχαν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν «σε βάθος τις νέες προκλήσεις που αναλαμβάνει ως Επίτροπος Οικονομίας» και του εύχεται ολόψυχα καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.
Σε άλλη ανάρτηση του ο κ. Τσίπρας αναφέρεται στη συνάντηση που είχε και με τον νέο Υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας «και καλό φίλο της Ελλάδας Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι», που, όπως σημειώνει, «βοήθησε τα μέγιστα σε δύσκολες στιγμές από τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Αναφέρεται ακόμα στην «ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνάντηση» του στη Ρώμη με τον Πρόεδρο του ιταλικού κοινοβουλίου Ρομπέρτο Φίκο.