Επιμέλεια : Χρήστος Φραντζανάς
Ο Αλέξης Τσίπρας (γεν. Αθήνα, 28 Ιουλίου 1974) είναι Έλληνας πολιτικός, πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και πρωθυπουργός της Ελλάδας μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 ως τις 27 Αυγούστου 2015 και ξανά από τις 21 Σεπτεμβρίου 2015, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Είναι ένας από τους αντιπροέδρους του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Ανέπτυξε πολιτική δράση από τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια, συμμετέχοντας σε αριστερές οργανώσεις. Το 2006 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, με τη στήριξη του Συνασπισμού (ΣΥΝ). Στο 5ο Συνέδριο του ΣΥΝ, το Φεβρουάριο του 2008, εξελέγη πρόεδρος του κόμματος με ποσοστό 70%. Στις εκλογές του 2009 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), συμμαχικό σχήμα στο οποίο συμμετείχε ο ΣΥΝ, στην Α΄ Αθήνας. Ακολούθως, ανέλαβε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Στις εκλογές του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε σε δεύτερο κόμμα και ο ίδιος κατέλαβε τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τον Ιούλιο του 2013, μετά τη διάλυση του ΣΥΝ και τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, ανέλαβε πρόεδρος του κόμματος. Στις Ευρωεκλογές του 2014, παράλληλα με την εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα, υπήρξε υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με 36,34% και 149 έδρες.[4] Ο Τσίπρας συμφώνησε να συνεργαστεί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της δημοκρατίας. Ορκίστηκε πρωθυπουργός στις 26 Ιανουαρίου και η κυβέρνησή του την επομένη[6]. Παραιτήθηκε στις 20 Αυγούστου και ορκίστηκε εκ νέου, μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, στις 21 Σεπτεμβρίου. Είναι ο δεύτερος νεότερος πρωθυπουργός της χώρας και ο πρώτος στην ιστορία της Ελλάδας που ορκίστηκε με πολιτικό όρκο.
Το 2015 συμπεριλήφθηκε σε ετήσιο κατάλογο του περιοδικού Time με τις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς.
Ποιος να περίμενε ότι ο καταληψίας, ροκ μηχανόβιος και επαναστάτης νεαρός Αλέξης Τσίπρας θα κατέληγε να γίνει ο νεώτερος Πρωθυπουργός της Ελλάδας;
Ο μαθητής Αλέξης είχε ξεχωρίσει στους σχολικούς κύκλους για τις αριστερές του ιδέες και τις ηγετικές του τάσεις που εύκολα τον οδήγησαν στο προεδρείο του 15μελούς και τις μαθητικές κινητοποιήσεις του 1990 και του 1991. Πώς ήταν όμως ο Αλέξης παιδί;;;
Οι φωτογραφίες του από τα σχολικά του χρόνια προδίδουν ένα άτακτο παιδί γεμάτο ιδέες και φιλοδοξίες.Στο λύκειο πρωτοστάτησε στις καταλήψεις διεκδικώντας τα δικαιώματα των μαθητών έχοντας πάντα στο πλευρό του τη μελλοντική μητέρα των παιδιών του, Περιστέρα Μπαζιάνα.
Από τα 15 του χρόνια αφήνει μακριά μαλλιά λόγω… της μόδας της εποχής, ξεκινά να ασχολείται με τα προβλήματα του σχολείου και οργανώνει την 5ήμερη εκπομπή των συμμαθητών του.
Εντάσσεται στην ΚΝΕ, όμως σύντομα αποχωρεί: «Έφυγα στη Γ’ Λυκείου. Είχα λόγους να φύγω πολύ νωρίτερα. Έβλεπα έναν συντηρητικό τρόπο σκέψης και μια «καθοδήγηση» που δεν ήταν κοντά στην ιδιοσυγκρασία μου. Επειδή, όμως, είμαι γενικά ανεκτικός και υπομονετικός, έφυγα το 1991, όταν διασπάστηκε ο σημερινός Συνασπισμός από το ΚΚΕ», έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Στα 18 του χρόνια περνάει στο Πολυτεχνείο, στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και παρά τη συνδικαλιστική του δράση καταφέρνει να μη μείνει πίσω στις σπουδές του.
Ο ίδιος όμως, δε διστάζει να παραδεχθεί πως είναι πολύ κατά του συγκεκριμένου θεσμού και πως χρησιμοποίησε «πασοκικό» βύσμα για να γλιτώσει τη θητεία: «Είχα βρει έναν νόμο που είχε βγάλει τότε ο Τσοχατζόπουλος, ο οποίος έλεγε ότι αν είσαι στον στρατό και κατεβείς υποψήφιος βουλευτής, παίρνεις προσωρινή απόλυση.
Κατέβηκα, λοιπόν, στις εκλογές. Ήμουν ο πρώτος οπλίτης στην ιστορία του ελληνικού στρατού που είχε γίνει υποψήφιος βουλευτής. Όταν επανήλθα στον στρατό είχε μειωθεί η θητεία από 15μηνο σε 12μηνο».
Η πορεία του από εκεί και πέρα μοιάζει προδιαγεγραμμένη. Σε πολύ νεαρή ηλικία καταφέρνει να ανέβει στην κομματική ιεραρχία του Συνασπισμού και το 1999 αναλαμβάνει γραμματέας της Νεολαίας του κόμματος, πολλαπλασιάζοντας τα μέλη της σε χρόνο-ρεκόρ.
Μέσα σε εννέα μόλις χρόνια πολιτικής δράσης, ο Αλέξης Τσίπρας φτάνει στο Μέγαρο Μαξίμου, με σημαντικότερους σταθμούς στην πορεία του το 2006, όταν εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα, το 2008, που ηγήθηκε του ΣΥΝ, το 2009 που βγήκε για πρώτη φορά βουλευτής και την 25η Ιανουαρίου 2015, όταν έγινε ο πρώτος ηγέτης στην ιστορία της Ελλάδας που έφερε Αριστερό κόμμα στην εξουσία.
Η άνοδος του Αλέξη, που εγκατέλειψε πολύ νωρίς οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα για την πολιτική, δεν εμπόδισε τη σχέση του με την Μπέττυ Μπαζιάνα. Χωρίς να παντρευτούν -και οι δυο βαθιά άθεοι- προτίμησαν τον νόμο του 2009 και το σύμφωνο συμβίωσης. Αυτοί η ελεύθερη ένωση, σύμφωνα με τους συγγενείς τους είναι στέρεη και μπορεί να αντέξει τις αναταράξεις.
Οι δυο γιοι τους, ο Παύλος και ο Ορφέας – Ερνέστο (από το είδωλο του Αλέξη Τσε Γκεβάρα, το πορτρέτο του οποίου βρίσκεται στο γραφείο του), 5 και 3 ετών, δεν έχουν βαπτιστεί. Μετά την υποψηφιότητα του Αλέξη στις δημοτικές εκλογές του 2006, από την οποία έγινε γνωστός, την εκλογή του στη Βουλή το 2009, εκείνος και η Μπέττυ δεν άλλαξαν τις συνήθειές τους.
Τα διεθνή media έκαναν ροκ σταρ της πολιτικής τον Τσίπρα
Ο όρος «σέξι» δεν είναι ένας επιθετικός προσδιορισμός που θα περιέγραφε τους περισσότερους Έλληνες πολιτικούς. Όταν ο Αλέξης Τσίπρας αναδείχτηκε σε θριαμβευτή των εκλογών, όμως, τα πράγματα άλλαξαν. Ο πρόλογος του Reuters στο εκτενές αφιέρωμα για τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απλώς η αρχή μιας παγκόσμιας εμμονής για το νέο καυτό πρόσωπο της διεθνούς πολιτικής σκηνής.
«Ένας μηχανόβιος πρώην κομμουνιστής με θεληματικό πηγούνι, πυκνά μαύρα μαλλιά, πυρακτωμένο βλέμμα και ελκυστική σύντροφο, ο Αλέξης Τσίπρας αποπλάνησε τον ελληνικό λαό με την υπόσχεση που τους έδωσε ότι θα κάνει αυτό που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν απίθανο: θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ σκίζοντας το σχέδιο διάσωσης που ξορκίζει την πτώχευση». Με αυτές τις τέσσερις γραμμές το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters προλόγισε το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα που θα εξίταρε τα παγκόσμια media και θα τα έσπρωχνε να τον αναγάγουν στο νέο αγαπημένο τους σταρ της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής.
Ο συνδυασμός του ατίθασου νέου πολιτικού που δεν φοράει γραβάτα με τον δυναμικό εκφραστή μιας ισχυρής πλειοψηφίας που χτυπά το χέρι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους ισχυρούς της «δύσης» (σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία η ελληνική πολιτική έμοιαζε εντελώς παραδομένη στο τραστ Μέρκελ – Σαρκοζί) έχει δώσει στον Αλέξη Τσίπρα το εκτόπισμα ενός ροκ σταρ των κοινοβουλίων.
Η φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα να κάθεται χαλαρός πάνω στο παλιομοδίτικο ξύλινο γραφείο, χωρίς γραβάτα, με το πρώτο κουμπί του πουκαμίσου του ανοιχτό και το χαμόγελό του πλατύ, ήταν ίσως η καλύτερη εικόνα που θα μπορούσε να συνοδεύσει το άρθρο του απεσταλμένου της Paris Match στην Αθήνα, ενός δημοσιογράφου ο οποίος έβλεπε τα πάντα μαύρα γύρω του στην ελληνική πρωτεύουσα αλλά λάτρεψε τον Αλέξη…
«Αλέξης Τσίπρας, ο άνθρωπος που φοβάται η Ευρώπη», είναι ο τίτλος του γαλλικού περιοδικού για το οποίο ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφεται ως ο άνθρωπος-κλειδί της ελληνικής πολιτικής, ο οποίος δεν θα στηρίξει καμία κυβέρνηση που απειλεί να συνεχίσει τις μειώσεις εισοδημάτων και είναι εκείνος που κάνει τη διαφορά σε ένα «μαύρο» κείμενο όπου εκτιμάται ότι «Στα πόδια της Ακρόπολης η Αθήνα λυώνει στη μιζέρια».
Από τον πιο ανάλαφρο τίτλο του Reuters «Ο αριστερός ηγέτης της Ελλάδας είναι κάτι παραπάνω από σέξι Αλέξης» φτάσαμε στο ηχηρό πρωτοσέλιδο τίτλο της Guardian: «Αλέξης Τσίπρας: Ο άνθρωπος που κρατά την τύχη του ευρώ στα χέρια του» το οποίο συνοδεύεται από την φωτογραφία του Ελληνα πολιτικού σε… παλιά φοιτητική εκδρομή!
Από το σύνθημα «Εμπρός Αλέξη για μια Ελλάδα σέξι» (καθώς το Reuters εκτιμά ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλη απήχηση στο γυναικείο εκλογικό σώμα) μέχρι το Αλέξης Τσίπρας: «Αυτός είναι πόλεμος μεταξύ ανθρώπων και καπιταλισμού» του δεύτερου δημοσιεύματος του Guardian και το άρθρο των New York Times, «Ο ανερχόμενος Έλληνας πολιτικός σταρ, εχθρός της λιτότητας, ωθεί την Ευρώπη στα άκρα», το κενό είναι μεγάλο αλλά το σημείο αναφοράς το ίδιο.
ΒΙΝΤΕΟ