Η αναμέτρηση για το χρίσμα των Δημοκρατικών θα είναι πράγματι όσο δραματική προμηνυόταν. Στην Αϊόβα Κλίντον και Σάντερς αναδείχθηκαν ισόπαλοι (49,8% – 49,6%) και έχουν και οι δυο λόγους να αισιοδοξούν – αλλά και να ανησυχούν. Ενώ τα μεγάλα ΜΜΕ (ABC, Fox, CNN, NYTimes, LATimes) δεν υιοθετούν την δήλωση νίκης της Κλίντον και μιλούν για ισοπαλία.
Ο σοσιαλιστής Μπέρνι Σάντερς πέτυχε το φαινομενικά ακατόρθωτο. Χωρίς τον επαγγελματικό μηχανισμό που χαρακτηρίζει την εκστρατεία της Κλίντον, κάλυψε μια διαφορά στις δημοσκοπήσεις που 6 μήνες πριν ξεπερνούσε τις 20 μονάδες. Ακόμη πιο σημαντικό για τη συνέχεια, απέδειξε ότι είναι εκλόγιμος σε παναμερικανικό επίπεδο, ότι το ακροατήριο του δεν περιορίζεται στους παραδοσιακούς προοδευτικούς Δημοκρατικούς της Ανατολικής Ακτής.
Η Κλίντον από την πλευρά της κατόρθωσε να αντέξει. Παρά τη δυναμική που είχε αναπτύξει η υποψηφιότητα Σάντερς τις τελευταίες δυο εβδομάδες στην Αϊόβα, η Χίλαρι Κλίντον φαίνεται μέχρι στιγμής ότι είναι τυπικά πρώτη στις προκριματικές εκλογές της Πολιτείας, έστω και με μια διαφορά 0,2%.
Οι αντιπρόσωποι της Αϊόβα για το Συνέδριο των Δημοκρατικών θα είναι απολύτως μοιρασμένοι. Η μάχη μεταφέρεται για το Νιου Χαμσάιρ, όπου ο Σάντερς αναμένεται να σαρώσει, αλλά στη συνέχεια για δυο Πολιτείες όπου μέχρι στιγμής προηγείται η Κλίντον.
Το μεγάλο πλεονέκτημα της Κλίντον είναι η επάρκεια οργάνωσης και υλικών πόρων. Την «Σούπερ Τρίτη» 1 Μαρτίου ψηφίζουν 10 Πολιτείες μαζί. Η εκστρατεία θα διεξαχθεί μέσα από εκατοντάδες τοπικά γραφεία, με κινητοποίηση δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών. Η Κλίντον έχει ήδη τις δομές αυτές έτοιμες. Ο Σάντερς, όπως έκανε στην Αϊόβα, τις φτιάχνει μέρα μέρα, στρατολογώντας εθελοντές.
Ο Σάντερς έχει βρει χρήματα, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ στη συγκέντρωση εισφορών από απλούς πολίτες. Έχει ήδη εισφορές από 3.250.000 πολίτες, τον Ιανουάριο μόνον συγκέντρωσε 20 εκατομμύρια από 750.000 πολίτες, με μέσο μέγεθος εισφοράς τα 27 δολάρια. Αλλά ακόμη και αυτά δεν αρκούν για την πρόκληση που έχει μπροστά του. Μόνος του ο Τζώρτζ Σόρος συνεισέφερε 6 εκατομμύρια στην εκστρατεία της Κλίντον.
Όχι, ο Σάντερς δεν είναι το φαβορί. Ούτε επιδιώκει να δώσει αυτή την εικόνα. Αντίθετα, στις ομιλίες του επενδύει στην γοητεία του αουτσάιντερ, με τη διπλή έννοια της λέξης. Του υποψήφιου έκπληξη και του υποψήφιου που είναι εκτός συστήματος. Στόχος του είναι να φτάσει Πολιτεία Πολιτεία μέχρι το Συνέδριο χωρίς να έχει ήδη χάσει. Το ένα πέμπτο περίπου του Συνεδρίου των Δημοκρατικών αποτελείται από αριστίνδην μέλη, αιρετά στελέχη από όλη τη χώρα. Εάν δυο υποψήφιοι φτάσουν περίπου ισοδύναμοι μέχρι εκεί, η επιλογή κρίνεται από αυτά τα στελέχη. Που μέχρι στιγμής υποστηρίζουν την Κλίντον, αλλά προτεραιότητα τους είναι η δυνατότητα νίκης του υποψήφιου που θα επιλεγεί. Αυτό βέβαια υπό κανονικές για το σύστημα συνθήκες….