Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Πρωτοβουλία της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣact4Greece ΠΟΥ στοχεύει στην προώθηση της κοινωνικής και αναπτυξιακής τραπεζικής.

Πρωτοβουλία της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣact4Greece ΠΟΥ στοχεύει στην προώθηση της κοινωνικής και αναπτυξιακής τραπεζικής.
Στο Μέγαρο Μελλά της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και μιλάει σε εκδήλωση της τράπεζας με θέμα το crowdfunding. Η εκδήλωση που εντάσσεται στην πρωτοβουλία της τράπεζας act4Greece στοχεύει στην προώθηση της κοινωνικής και αναπτυξιακής τραπεζικής.


Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργείται μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, που δίνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης πόρων από το «πλήθος», δηλαδή από κάθε ενδιαφερόμενο σε κάθε γωνιά του πλανήτη, πόροι που στη συνέχεια διοχετεύονται σε συγκεκριμένα έργα που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν φορείς υλοποίησης. Η μέθοδος αυτή συμμετοχικής χρηματοδότησης, γνωστή διεθνώς ως crowdfunding, έχει στο πυρήνα της φιλοσοφίας της την ευαισθητοποίηση και ενθάρρυνση των συμπολιτών μας, για να εισφέρουν ό,τι ο καθένας μπορεί, ώστε να υλοποιηθούν έργα που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και ο ελληνισμός.
Το πρόγραμμα καλύπτει έργα σε 7 άξονες:
1) πρόνοια, υγεία και αλληλεγγύη, 2) κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα, 3) πολιτισμός και πολιτιστική επιχειρηματικότητα, 4) νεανική και καινοτόμος επιχειρηματικότητα, 5) περιβάλλον και αειφορία, 6) έρευνα, εκπαίδευση και κατάρτιση και 7) αθλητικές δραστηριότητες.
Οι πολλαπλές δράσεις του act4Greece υλοποιούνται από φορείς με εμπειρία και αξιοπιστία στον τομέα τους και μέσω της ιστοσελίδας www.act4greece.grγίνεται αξιοποίηση του σύγχρονου εργαλείου συμμετοχικής χρηματοδότησης ( crowdfunding).
Οι χρηματικοί πόροι που συγκεντρώνονται μέσω του act4Greece είναι δωρεές, και στο μέλλον, αφού υπάρξει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, θα μπορούν να συγκεντρώνονται χρήματα και για δανεισμό (κυρίως μικροδάνεια), αλλά και για συμμετοχή στο ίδιο κεφάλαιο μιας εταιρείας, στηρίζοντας νεοφυείς καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Τι είναι το act4Greece
Το Πρόγραμμα act4Greece αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία για την προώθηση της κοινωνικής και αναπτυξιακής τραπεζικής.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργείται μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, που δίνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης πόρων από το «πλήθος», δηλαδή από κάθε ενδιαφερόμενο σε κάθε γωνιά του πλανήτη, πόροι που στη συνέχεια διοχετεύονται σε συγκεκριμένα έργα που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν φορείς υλοποίησης. Η μέθοδος αυτή συμμετοχικής χρηματοδότησης, γνωστή διεθνώς ως crowdfunding, έχει στο πυρήνα της φιλοσοφίας της την ευαισθητοποίηση και ενθάρρυνση των συμπολιτών μας, για να εισφέρουν ό,τι ο καθένας μπορεί, ώστε να υλοποιηθούν έργα που έχει ανάγκη η Ελληνική κοινωνία και ο Ελληνισμός.

Οι πολλαπλές δράσεις του act4Greece υλοποιούνται από φορείς με εμπειρία και αξιοπιστία στον τομέα τους και μέσω της  ιστοσελίδας www.act4greece.gr γίνεται αξιοποίηση του σύγχρονου εργαλείου συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding).
Οι χρηματικοί πόροι που συγκεντρώνονται μέσω του act4Greece είναι δωρεές, και στο μέλλον, αφού υπάρξει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, θα μπορούν να συγκεντρώνονται χρήματα και για δανεισμό (κυρίως μικροδάνεια), αλλά και για συμμετοχή στο ίδιο κεφάλαιο μιας εταιρείας, στηρίζοντας νεοφυείς καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.
–          Ποια η προστιθέμενη αξία του act4Greece
Το act4Greece δίνει μια διέξοδο, ώστε από την Ελλάδα της κρίσης να περάσουμε στην Ελλάδα της ελπίδας, της αλληλεγγύης και της προοπτικής.
Με την Ελληνική κοινωνία να βιώνει τα τελευταία χρόνια μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, με προβλήματα και ανάγκες πιεστικές και αυξημένες, είναι η στιγμή να αποδείξουμε ότι, αν όλοι συνεισφέρουμε από λίγο, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Με το πρόγραμμα act4Greece ανοίγεται ένα τεράστιο πεδίο υποδοχής πόρων, χρηματικών και μη, από το «πλήθος», τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό και τη διασπορά.
Πρωτίστως, όμως, το act4Greece, με το μοντέλο συμμετοχικής χρηματοδότησης που εισάγει, επιχειρεί να αλλάξει την κουλτούρα και τη νοοτροπία της κοινωνίας μας. Η συνεισφορά του κάθε πολίτη, όσο μικρή κι αν είναι, είναι πολύτιμη, όταν υπάρχει ένας συγκεκριμένος στόχος και έργο να υλοποιηθεί και κυρίως όταν υπάρχουν εχέγγυα διαφάνειας και λογοδοσίας.
–          Ποιοι συμμετέχουν στο act4Greece
Το Πρόγραμμα act4Greece πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας και τη στρατηγική συνεργασία με φορείς και ιδρύματα εγνωσμένου κύρους και προσφοράς, όπως το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.
Καθένας από αυτούς τους φορείς συνεισφέρει με την τεχνογνωσία του, αλλά μπορεί και να αξιοποιεί την πλατφόρμα, ως ένα σύγχρονο εργαλείο συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding) για να διευρύνει και να πολλαπλασιάσει πόρους για έργα ή δράσεις που ούτως ή άλλως υποστηρίζει.
Τι είναι το crowdfunding
Η συμμετοχική χρηματοδότηση, δηλαδή το crowdfunding, είναι μια απλή, διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική χρηματοδότησης, όπου κάθε πολίτης, εταιρεία, φορέας και γενικά οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ανάλογα με τις δυνατότητές του, μπορεί να συνεισφέρει, με χρήματα ή σε είδος, στη στήριξη ποικίλων πρωτοβουλιών, στους τομείς της  κοινωνικής πρόνοιας, της αλληλεγγύης και της επιχειρηματικότητας, με έμφαση στον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Τα τελευταία χρόνια, τo crowdfunding έχει μετατραπεί σε ένα πολύτιμο εργαλείο στήριξης Φορέων, ΜΚΟ και εταιρειών, ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη οικονομική βοήθεια για την επίτευξη στόχων, όπως είναι η πραγματοποίηση δράσεων πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, η υλοποίηση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών ή η κάλυψη λειτουργικών αναγκών. Η πρακτική της χρηματοδότησης έργων από ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων, από το πλήθος όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, αναδύθηκε στο περιθώριο του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος και μπορεί να επιτευχθεί στις μέρες μας πιο αποτελεσματικά μέσω του διαδικτύου. Εκτός από την ταχύτητα και την αμεσότητα που παρουσιάζει η πρακτική αυτή για την παρουσίαση μιας ιδέας και τη δικτύωση του φορέα υλοποίησής της, διαθέτει τα πλεονεκτήματα του χαμηλού λειτουργικού κόστους και της ευρείας κάλυψης και προβολής των προς χρηματοδότηση έργων.
Το crowdfunding ενεργοποιεί τη θέληση του κοινού να συμβάλει στην επιτυχία στόχων, παρακινώντας το να γίνει κομμάτι οποιουδήποτε τύπου κοινωνικής ή επιχειρηματικής πρωτοβουλίας επιθυμεί να στηρίξει, ενθαρρύνοντας τη συλλογική συμμετοχή και ικανοποιώντας την επιθυμία του να συνεισφέρει ενεργά στην πράξη.
Οι στρατηγικοί εταίροι του Προγράμματος
Στο Πρόγραμμα act4Greece συμμετέχουν, ως στρατηγικοί εταίροι, φορείς και ιδρύματα εγνωσμένου κύρους και προσφοράς, με πολυετή εμπειρία και αναγνωρισμένη συμβολή σε θέματα κοινωνικού, οικονομικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος:
Οι στρατηγικοί εταίροι στηρίζουν το act4Greece, συνεισφέροντας σε τεχνογνωσία και υποδομές, οι οποίες είναι πολύτιμες για την υλοποίηση των στόχων του πολυσυμμετοχικού αυτού εγχειρήματος.
Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Τράπεζα, με την πρωτοβουλία της οποίας υλοποιείται το Πρόγραμμα, έχει την ευθύνη της λειτουργίας και της διαχείρισης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, παρακολουθεί το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των δράσεων, συντονίζει τις ενέργειες μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, σχεδιάζει και υλοποιεί την προβολή του Προγράμματος στο κοινό. Η Εθνική Τράπεζα, μέσω αυτού του πολυσυμμετοχικού εργαλείου χρηματοδότησης σκοπεύει, πέρα από τη χρηματοδότηση μέσω δωρεών (donation model), να καλύψει σταδιακά όλα τα είδη συμμετοχικής χρηματοδότησης, όπως είναι δυνατότητες δανειοδότησης (lending model) και συμμετοχής στο ίδιο κεφάλαιο (equity model).
Ακολουθώντας την εντολή του Αριστοτέλη Ωνάση όπως αυτή καταγράφηκε στη διαθήκη του, το Ίδρυμα Ωνάση συστάθηκε το 1975 για να συνδράμει την πολιτεία σε καίριους τομείς: στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη. Πάγια συνισταμένη των προσπαθειών και των δράσεων του Ιδρύματος ήταν – και παραμένει – η διασφάλιση της πρόσβασης όσο το δυνατόν περισσότερων συνάνθρωπων μας στα κρίσιμα, για την κοινωνική ευημερία και συνοχή, αυτά αγαθά. Απώτερος στόχος, η απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας μας, για να διασφαλιστεί ένα καλύτερο παρόν και ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. Με ορόσημα την κατασκευή και δωρεά του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου το 1993, τη δημιουργία της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών το 2010 αλλά και πλήθος άλλων δράσεων, όπως η παροχή 6.500 υποτροφιών, το Ίδρυμα Ωνάση αποδεδειγμένα κατέχει ηγετική θέση στο χώρο της κοινωφέλειας. Με τη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα act4Greece, το Ίδρυμα Ωνάση αναλαμβάνει, πέρα από την ουσιαστική στήριξή του στο Θέατρο Τέχνης, να καταθέσει την 40χρονη εμπειρία του και τεχνογνωσία του, συμβάλλοντας έτσι στη μεγαλύτερη ευστοχία κι αποτελεσματικότητα του έργου του act4Greece. Ως στρατηγικός εταίρος, με συναίσθηση αυτής της ευθύνης και πιστεύοντας βαθιά στη δύναμη των συμπράξεων, ιδίως στις σημερινές συνθήκες, το Ίδρυμα Ωνάση προσβλέπει μέσω αυτής της συνεργασίας σε μια νέα εποχή για την κοινωφέλεια στην Ελλάδα.  Η συνδυασμένη προσπάθεια και η συσσωρευμένη γνώση οργανισμών που γνωρίζουν τόσο τις ανάγκες της κοινωνίας όσο και τους μηχανισμούς για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών αυτών, μαζί με την καίρια συμβολή των πολιτών μπορεί να δώσει μια νέα ελπιδοφόρα πνοή στην ανάπτυξη του τόπου και στην απελευθέρωση δυνάμεων.
Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων όπως η εκπαίδευση, η επιστήμη, η υγεία, η κοινωνική πρόνοια, ο πολιτισμός και το περιβάλλον. Το Ίδρυμα στοχεύει στη δημιουργία κοινωνικών συμπράξεων για την επίτευξη των σκοπών του και, ιδιαιτέρως, για την ενδυνάμωση της ακαδημαϊκής και ερευνητικής παραγωγής, την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της χώρας, τη βελτίωση βασικών υποδομών, αλλά και την ανακούφιση κοινωνικά ευπαθών ομάδων κάθε μορφής.
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς κοινωφελείς οργανισμούς στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1973 από τον Πρόδρομο Μποδοσάκη – Αθανασιάδη, ο οποίος αποφάσισε να διαθέσει την περιουσία του για την ενίσχυση και προώθηση της εκπαίδευσης, της υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Επιπλέον, το Ίδρυμα υποστηρίζει ΜΚΟ που εργάζονται με κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Το Ίδρυμα Μποδοσάκη έχει βαθιά γνώση του κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού τομέα στην Ελλάδα και από τη στιγμή της ίδρυσής του μέχρι σήμερα έχει διαχειριστεί περισσότερα από €400 εκατ., που έχουν δαπανηθεί δίνοντας έμφαση στη μείωση της ανισότητας των ευκαιριών, στην εκπαίδευση των νέων, στη βελτίωση ιατρικών και ερευνητικών υποδομών και στην προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος. Πρόσφατα, δημιουργήθηκε μια νέα δομή εντός του Ιδρύματος, το Giving Centre, το ιδανικό σημείο συνάντησης για ανθρώπους, εταιρείες και οργανισμούς που επιθυμούν να προσφέρουν για την Ελλάδα.
Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO αποτελεί τον εθνικό φορέα που έχει συσταθεί με σκοπό τη διάχυση των προγραμμάτων και προτεραιοτήτων του Οργανισμού, καθώς και τη διασύνδεση των κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανισμών με το έργο του. Βασικές προτεραιότητές της είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων με όλους τους μετόχους σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, η προώθηση της δικτύωσης, η συνεργασία με κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς, καθώς και με την κοινωνία των πολιτών. Πιο συγκεκριμένα, διοργανώνει διεθνή συνέδρια και ημερίδες, χορηγεί την αιγίδα της σε εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και επιστημονικές δράσεις, συμμετέχει και εκπροσωπείται σε μεγάλα διεθνή συνέδρια και fora, αναπτύσσει νέες συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, χορηγεί βραβεία, ιδρύει Πανεπιστημιακές Έδρες UNESCO σε όλη την Ελλάδα, προωθεί το θεσμό των Συνεργαζόμενων Σχολείων (ASPnet), διοργανώνει εκθέσεις και δημιουργεί Δίκτυα Πόλεων. Ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες ανάγκες με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η χώρα μας, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO επιδιώκει, αφενός, με την παγκόσμια δικτύωση που διαθέτει, να διεθνοποιήσει κρίσιμα θέματα –όπως είναι το προσφυγικό, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η φτώχεια– και, αφετέρου, να ενεργοποιήσει την ελληνική κοινωνία με στόχο την αύξηση της ευαισθητοποίησης τόσο των Ελλήνων πολιτών όσο και της διεθνούς κοινότητας.
Το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (CSR Hellas), που εκπροσωπεί ως εθνικός εταίρος το CSR Europe, τον ηγετικό Ευρωπαϊκό επιχειρηματικό φορέα για την ΕΚΕ, συμμετέχει στο Πρόγραμμα Act4Greece, θέλοντας να στηρίξει μια καινοτόμα πρωτοβουλία που βασίζεται στη συλλογική δράση και τη συνένωση δυνάμεων για κοινωνικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς. Ο ρόλος του Ελληνικού Δικτύου ΕΚΕ στο Πρόγραμμα act4Greece συνίσταται στη διαμόρφωση των κριτηρίων αξιολόγησης προτάσεων για νέες δράσεις, διαθέτοντας την κατάλληλη τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει μέσα από τη συμβολή του στην ανάπτυξη σχετικών συστημάτων ποιοτικής αξιολόγησης προγραμμάτων και δράσεων Κοινωνικής Υπευθυνότητας (σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις επιταγές της πολιτικής της ΕΕ για την ΕΚΕ).
Λόγω του κομβικού τους ρόλου, οι στρατηγικοί εταίροι συμμετέχουν σε θεσμικά όργανα του Προγράμματος, όπως είναι η Συνέλευση Υποστηρικτών και η Επιτροπή Στρατηγικής.
Οι φορείς υλοποίησης των δράσεων του Προγράμματος
Η υλοποίηση κάθε δράσης πραγματοποιείται από συγκεκριμένο φορέα, κρατικό ή ιδιωτικό (ΜΚΟ, ίδρυμα, εταιρεία, κ.λπ.). Οι φορείς υλοποίησης υποβάλλουν τις αρχικές τους προτάσεις για συμμετοχική χρηματοδότηση (crowdfunding), συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές όλες τις απαραίτητες, βασικές παραμέτρους, όπως είναι το κόστος, οι ωφελούμενοι από τη δράση, ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης, κ.λ.π.
Η συμβολή των φορέων υλοποίησης στο Πρόγραμμα είναι καθοριστική, καθώς η γνώση, η εμπειρία και η επιστημονική τους κατάρτιση αποτελούν εχέγγυα για την επιτυχή ολοκλήρωση του σκοπού της κάθε δράσης και την αποτελεσματική κατανομή και διαχείριση των πόρων που συγκεντρώνονται. Οι φορείς υλοποίησης συμμετέχουν στη Συνέλευση Υποστηρικτών, στοχεύοντας στην ανταλλαγή απόψεων και ιδεών με εκπροσώπους των στρατηγικών εταίρων και γενικά όσων συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.
Τα θεσμικά όργανα του Προγράμματος
Για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό και τη διαχείριση των δράσεων που εντάσσονται στο Πρόγραμμα act4Greece, έχουν οριστεί τα εξής όργανα:
  • Επιτροπή Στρατηγικής: Αποτελείται τουλάχιστον από επτά (7) μέλη, φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία εισφέρουν ή/και στηρίζουν οικονομικά στο act4Greece. Συνέρχεται τουλάχιστον δύο (2) φορές το χρόνο, με στόχο την παρακολούθηση της εξέλιξης του προγράμματος, την έγκριση των φορέων υλοποίησης ανά τομέα δράσης και την έγκριση των εκάστοτε προτεινόμενων έργων, την εκπόνηση κατευθυντήριων γραμμών προς την Επιτροπή Διαχείρισης, καθώς και την πρόταση νέων πεδίων δράσεων και νέων ενεργειών.
  • Επιτροπή Διαχείρισης: Ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας και ασκεί το συντονισμό, τη λειτουργία και τη διαχείριση του προγράμματος. Βασικές αρμοδιότητές της αποτελούν η προεπιλογή των φορέων υλοποίησης ανά τομέα δράσης, ο συντονισμός των ενεργειών μεταξύ φορέων υλοποίησης και δωρητών, η έγκριση, η διαχείριση και ο έλεγχος των επιμέρους φάσεων κάθε δράσης, η προβολή του προγράμματος, η επιλογή ανεξάρτητου ορκωτού ελεγκτή, ο ορισμός των κατευθυντήριων οδηγιών για τη διαχείριση του εράνου, για τις ειδικές αρμοδιότητες τυχόν υποεπιτροπών, όπως επίσης και για τη διαχείριση τυχόν υπολειπόμενου ποσού, μετά τη λήξη του σκοπού του εκάστοτε εράνου.
  • Συνέλευση Υποστηρικτών: Αποτελείται τόσο από εκπροσώπους των συμμετεχόντων στο Πρόγραμμα (π.χ. φορείς υλοποίησης των έργων), όσο και ευρύτερα από υποστηρικτές της πρωτοβουλίας αυτής. Συνέρχεται τουλάχιστον μία (1) φορά το χρόνο, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών αναφορικά με την πορεία του Προγράμματος και τον απολογισμό του έργου του.
Οι άξονες του Προγράμματος act4Greece
Το Πρόγραμμα act4Greece αποτελείται από 7 άξονες:
Η επιλογή των συγκεκριμένων αξόνων, με βάση τις τρέχουσες συνθήκες στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει και να ενεργοποιήσει τους πολίτες, ώστε να διευρυνθεί η συμμετοχή της κοινωνίας στην υποστήριξη συλλογικών κοινωνικών και αναπτυξιακών δράσεων και να αναδείξει την αξία της προσφοράς και της αλληλεγγύης στην αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων.
Οι ενεργές δράσεις του Προγράμματος
Στην παρούσα φάση, το Πρόγραμμα act4Greece έχει τρία ενεργά έργα, τα οποία εντάσσονται σε δύο άξονες. Συγκεκριμένα:
Τα συγκεκριμένα έργα, με τα οποία ξεκινά το Πρόγραμμα act4Greece, καλύπτουν βασικές ανάγκες συνανθρώπων μας στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και της υγείας. Ταυτόχρονα, ανοίγουν νέους δρόμους στην έρευνα και την εκπαίδευση με την αξιοποίηση ενός αρχείου που αφορά μια κορυφαία για τον Ελληνισμό περίοδο, ενώ έρχονται να στηρίξουν τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.
Στο μέλλον, τα έργα θα πολλαπλασιαστούν και θα διευρυνθούν σε όλο το φάσμα των δράσεων του Προγράμματος act4Greece.