Ομόθυμη στήριξη στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τους ΟΤΑ έδωσαν οι εκπρόσωποι φορέων που είχαν κληθεί σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή, αρμόδια για τη συζήτηση και επεξεργασία του.
Το γενικότερο κλίμα στήριξης των φορέων καταγράφηκε με εξαίρεση τα μέλη του Συλλόγου Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών, τα οποία παραπονέθηκαν ότι δεν έγιναν δεκτά τα αιτήματά τους να ενταχθούν και εκείνοι σε μία σειρά θετικών διατάξεων που προωθούνται για τους υπαλλήλους των δήμων.
Οι φορείς, οι οποίοι είχαν κληθεί, δήλωσαν ότι το νομοσχέδιο προωθεί λύσεις που ήταν αίτημά τους όλα τα προηγούμενα χρόνια και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους διότι απέδωσε η διαβούλευση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, την οποία και ευχαρίστησαν για την καλή προεργασία που έκανε.
Από τις τοποθετήσεις των φορέων, τις οποίες παρακολούθησε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης (σ.σ. είχε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών στην πρώτη φάση διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), κοινός τόπος αναδεικνύεται η εναγώνια προσμονή για τις επικείμενες αλλαγές στον Καλλικράτη, που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπορέσει να προχωρήσει αποτελεσματικά. Κοινή ήταν και η επισήμανση πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από μόνιμο προσωπικό, καθώς οι μειώσεις προσωπικού την έχουν πλήξει δραματικά τα τελευταία χρόνια και έχουν προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες.
Το κλίμα υποστήριξης των διατάξεων από τους φορείς δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Γι” αυτό και λίγα 24ωρα νωρίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση, κρίνοντας τις διατάξεις και διαβλέποντας την υποστηρικτική στάση των φορέων, είχε δηλώσει διά του γενικού εισηγητή της Μάκη Βορίδη ότι «η κυβέρνηση, μπροστά στην πολιτική της απελπισία, κλείνει το μάτι σε διάφορες ομάδες, χωρίς κανένα ορθολογικό κριτήριο, ικανοποιώντας απολύτως παράλογα αιτήματα».
Επιγραμματικά, τις διατάξεις στήριξαν η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων), ιδίως για τις ρυθμίσεις οφειλών προς τους δήμους, η ΕΔΕΥΑ (Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης) «διότι λύνονται προβλήματα ετών», η ΠΟΠ-ΟΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού-ΟΤΑ) διότι «ικανοποιούνται αιτήματα που είχαν οι εργαζόμενοι επί σειρά ετών και αίρονται αδικίες», η ΠΟΕ-ΕΔΕΥΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων της ΕΔΕΥΑ) διότι «το νομοσχέδιο συνιστά τη σημαντικότερη παρέμβαση τα τελευταία 35 χρόνια». Επίσης, η ΓΣΕΒΕΕ διότι «το νομοσχέδιο κατά το μέρος που αφορά τα μέλη της κινείται σε θετική κατεύθυνση και έχει λάβει υπόψη προτάσεις που έχουν γίνει από τη ΓΣΕΒΕΕ», η ΚΕΔΕ με τον Γ. Πατούλη να δηλώνει ότι «μολονότι δεν λύνονται τα βασικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης, υπάρχουν θετικές διατάξεις, κυρίως σε σημεία που αφορούν στο προσωπικό των ΟΤΑ».
Η ΠΟΑΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων) χαιρέτισε την επίλυση του θέματος των κρατήσεων για την ονομασία του δόκιμου αστυφύλακα σε αστυφύλακα και δόκιμου υπαξιωματικού σε αστυνόμου Β”. Η ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδος) αναγνώρισε ότι οι αλλαγές του νομοσχεδίου «θα ξεμπλέξουν προβλήματα που χρόνιζαν». Η Ένωση Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων εξέφρασε την ικανοποίησή της διότι ρυθμίζονται πολλά θέματα που τους απασχολούσαν ενώ την ικανοποίησή του εξέφρασε το Σωματείο Καθαριστριών των δημόσιων σχολείων της Αθήνας, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο θα καλύψει πολλές αδικίες που έχει υποστεί ο κλάδος επί σειρά δεκαετιών, αφού οι καθαρίστριες των σχολείων δεν έπαιρναν το ανθυγιεινό επίδομα, ούτε είχαν δικαίωμα σε μέσα ατομικής προστασίας, θέματα που λύνει το σχέδιο νόμου.
Θετικές χαρακτηρίζουν τις διατάξεις και οι μουσικοί των ΟΤΑ, το ίδιο και οι περιπτερούχοι.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ επισήμανε ότι αυτό το νομοσχέδιο, αν και δεν λύνει συνολικά τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης, που πηγάζουν κυρίως από τις πολιτικές των μνημονίων, επιλύει κάποια προβλήματα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γι” αυτό είναι σε θετική κατεύθυνση.