Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο του 2ου «EUMedSummit»

Σύνοδος της Λισαβόνας: Καθαρή στήριξη στις ελληνικές θέσεις (liveblog)

Brexit, ανάπτυξη και προσφυγικό τα κεντρικά θέματα της νέας συνόδου κορυφής των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου στη Λισαβόνα όπου οι ηγέτες των επτά χωρών, μεταξύ των οποίων ο Αλέξης Τσίπρας, συντόνισαν τις κινήσεις τους πριν από τις επόμενες συνόδους κορυφής της ΕΕ - Συναντήσεις Τσίπρα με Αναστασιάδη και Ραχόι - Αλ. Τσίπρας: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη τον Ευρωπαϊκό Νότο - Ευχαριστώ τη Σύνοδο για τη στήριξη στις ελληνικές θέσεις»
                                               Με σαφήνεια διατυπώθηκε η καθαρή στήριξη της Συνόδου της Λισαβόνας στις ελληνικές θέσεις, όπως προέκυψε από τις εργασίες και την κοινή διακήρυξη της διάσκεψης των 7 χωρών (Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα)
Η ελληνική πλευρά εκφράζει την ικανοποίηση της για τα αποτελέσματα, για μια σειρά από λόγους:
- Ο σημαντικότερος εξ΄αυτών, διότι στη Διακήρυξη της Λισαβόνας διατυπώνεται με σαφήνεια η
στήριξη των επτά χωρών στην Ελλάδα στην «έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών και θεσμικών αξιών, προς όφελος του συνόλου της Ευρώπης». Πηγές της κυβέρνησης επισήμαιναν επ' αυτού το γεγονός ότι για πρώτη φορά οικονομικό πρόγραμμα κράτους-μέλους συνδέεται με την έννοια της δημοκρατίας και των συνταγματικών αξιών.
- Ομοίως, για πρώτη φορά εισάγεται η αναφορά στη βούληση των χωρών για «ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ως θεμελιώδους στοιχείου στη διατήρηση και την περαιτέρω ανάπτυξη του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και κράτους πρόνοιας».
- Επιπλέον, οι ίδιες πηγές δηλώνουν ικανοποίηση για το γεγονός ότι στη Διακήρυξη περιλαμβάνεται όλη η ελληνική ατζέντα στο ζήτημα του ασύλου, με την αποστολή στελεχών frontex και EASO, εντατικοποίηση της μετεγκατάστασης, αναθεώρηση του Δουβλίνου με διαμοιρασμό των βαρών μεταξύ όλων των κρατών-μελών και ενίσχυση των διαδικασιών επιστροφών μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους - διαβάστε αναλυτικά όσα αναφέρει η σχετική Διακήρυξη

Αλ. Τσίπρας: «Ο Ευρωπαϊκός Νότος δεν είναι ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης» 

«Ο Ευρωπαϊκός Νότος δεν είναι ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έκαναν οι επτά πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών που συμμετείχαν στη 2η Ευρωμεσογειακή Σύνοδο στη Λισαβόνα. «Η ΕΕ έχει ανάγκη το νότο προκριμένου να ενισχυσει τη συνοχή της και να βρει το κοινωνικό της πρόσωπο» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, που δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της συνάντησης, η οποία απέδειξε όπως είπε, ότι ο ευρωπαϊκός νότος έχει μέλλον και προοπτική.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμα στον περιφερειακό ρόλο που έχουν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου για την ειρήνη και την ασφάλεια, ενώ στάθηκε και στις συζητήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Διατυπώθηκε με σαφήνει η καθαρή στήριξη της Συνόδου στις ελληνικές θέσεις

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στη διακήρυξη της Λισαβόνας, οι χώρες που συμμετείχαν ζητούν έγκαιρο κλείσιμο της 2η αξιολόγησης στη βάση του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου, με σεβασμό στις συνταγματικές και δημοκρατικές αξίες.
Ο Αλ. Τσίπρας είχε στο περιθώριο της Συνόδου συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ, κατά την οποία ο γάλλος πρόεδρος επανέλαβε σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα, την πάγια θέση της Γαλλίας ότι δεν μπορεί να γίνει προληπτική νομοθέτηση μέτρων από την Ελλάδα.
Στη σύνοδο μετέχουν ως οικοδεσπότης ο πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, Αντόνιο Κόστα, ο οποίος υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, τον πρωθυπουργό της Ιταλικής Δημοκρατίας, Πάολο Τζεντιλόνι, τον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ.
left.gr