Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Κοινωνική Συμφωνία Συνέντευξη του Γιώργου Κασσάρα Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της «Κοινωνικής Συμφωνίας» στην εφημερίδα στη ΓΝΩΜΗ της Ρόδου και στη δημοσιογράφο Ρένα Βενιανάκη

Συνέντευξη του Γιώργου Κασσάρα Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της «Κοινωνικής Συμφωνίας» στην εφημερίδα στη ΓΝΩΜΗ της Ρόδου και στη δημοσιογράφο Ρένα Βενιανάκη
1. Θα ήθελα αρχικά την εκτίμηση σας για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα. πως την βλέπετε αλήθεια; Προς τα που μας πάνε;
Γιώργος Κασσάρας: Η πολιτική κατάσταση στη χώρα, μετά από 5 χρόνια εφαρμογής της ξενόφερτης μνημονιακής πολιτικής, είναι κατά τη γνώμη μου δραματική. Πραγματικά αρχικά ήλπιζα, όπως άλλωστε μας διαβεβαίωναν και οι πλέον αρμόδιοι εντός του κοινοβουλίου, ότι μετά από 2 άντε το πολύ 3 χρόνια η κατάσταση θα άρχιζε να βελτιώνεται. Δυστυχώς οι ελπίδες διαψεύστηκαν. Και αυτό γιατί η οικονομική κρίση έγινε πολιτική κρίση. Οι κυβερνώντες πολιτικοί αποποιήθηκαν παντελώς την ιδιότητά τους αυτή και έγιναν πιόνια των δανειστών και απλοί εκτελεστές των απαιτήσεων της τρόικας. Κατεδάφισαν με το αιτιολογικό των δήθεν μεταρρυθμίσεων ό,τι είχαμε δημιουργήσει ως χώρα, καταλύοντας θεσμούς και δικαιώματα, ευτελίζοντας την δημόσια και ιδιωτική περιουσία, διαλύοντας τον κοινωνικό ιστό και οδηγώντας μας 50 χρόνια πίσω. Και αυτό όπως φαίνεται δεν τελειώνει. Δυστυχώς, ούτε οι
«σωτήρες-δανειστές», ούτε οι υπάκουοι κυβερνήτες της χώρας, ενδιαφέρονται να βάλουν ένα φρένο, ενώ όλοι παραδέχονται ότι το πρόγραμμα είναι λάθος. Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει. Βουλιάζουμε σαν οικονομία, σαν κοινωνία, δεν υπάρχει πρόνοια, παιδεία, εργασία και ουδείς από αυτούς ενδιαφέρεται να σταματήσει αυτή την εξαθλίωση. Δεν έχουν έστω ένα στοιχειώδες σχέδιο. Πήγε π.χ. προχθές ο Υπουργός Οικονομικών στο Βερολίνο, για να συζητήσει τι θα γίνει μετά το μνημόνιο, με άδεια χέρια. Είχε κάποιο σχέδιο μαζί του; Έχουν εκπονήσει σαν κυβέρνηση ένα ελληνικό πρόγραμμα, μια πρόταση; Τίποτα. Πως θα βγούμε λοιπόν από τα μνημόνια; Καμιά ελπίδα δεν έχουμε με αυτούς που μας κυβερνούν, είτε γιατί δεν θέλουν είτε γιατί δεν μπορούν.
Η μόνη ελπίδα που διαφαίνεται είναι η προσπάθεια που γίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, να μπει ένα φρένο στην κατάπτωση και την καταστροφή της χώρας.
2. Συνεχίζετε όπως γνωρίζω να παραμένετε στην Κοινωνική Συμφωνία με την Λούκα Κατσέλη. Σε τι σημείο βρίσκεται αλήθεια αυτή η πολιτική κίνηση; Θα συνεργαστείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Γ.Κ.: Όντως είμαι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Κοινωνικής Συμφωνίας, μετά και την επανεκλογή μου σε αυτό, από το συνέδριο του κόμματός μας, στις 30 Νοεμβρίου του 2013. Εμείς, παρά την έντονη κινητικότητα που παρατηρείται στο πολιτικό σκηνικό, παραμένουμε σταθεροί στις απόψεις μας και προσπαθούμε, με τις μικρές μας δυνάμεις, να συμβάλουμε πρωτίστως στο διάλογο που γίνεται για την στρατηγική εξόδου της χώρας από την κρίση. Στα πλαίσια αυτά διοργανώνουμε και συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις, συνέδρια και φόρουμ με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες όμορες πολιτικές δυνάμεις και μαζικούς φορείς, καταθέτοντας τις θέσεις μας για την εξεύρεση λύσεων. Παράλληλα οργανώνουμε και εκδηλώσεις για την ανάλυση του νόμου Κατσέλη, του μόνου νόμου επί των ημερών των μνημονίων που λειτουργεί υπέρ του λαού και όχι των δανειστών. Δεν είμαστε το μεγάλο κόμμα για να κάνουμε "θόρυβο" αλλά σας λέω ότι, τηρουμένων των αναλογιών και δεδομένου ότι έχουμε μια υπερδραστήρια Πρόεδρο, την Λούκα Καστέλη, κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα από άλλα μεγαλύτερα κόμματα.
Όσον αφορά τη συνεργασία μας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστή η θέση της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ, από την ίδρυσή της, για τη στήριξη μιας κυβέρνησης με κύριο κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Προς την κατεύθυνση αυτή ήταν και η συμμετοχή στελεχών μας στα ψηφοδέλτιά του στις Ευρωεκλογές και στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης. Η θέση μας αυτή, για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει αλλάξει.
3. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου πως θα το χαρακτηρίζατε;
Γ.Κ.: Κατανοείτε ότι είναι πολύ δύσκολο να μιλάω για το ΠΑΣΟΚ που η σημερινή του εικόνα, σαν παρακολούθημα της δεξιάς, με πληγώνει βαθιά, αφού για μας δεν ήταν απλά ένα κόμμα, ήταν το σπίτι μας, ήταν η έννοια μας, ήταν η ζωή μας. Σήμερα δεν είναι ούτε καν η σκιά του. Νομίζω ότι όλοι όσοι αγωνιστήκαμε, τη μεγαλύτερη και την πιο ωραία περίοδο της ζωής μας, μέσα από τις τάξεις του κραταιού κινήματος, που στην κυριολεξία άλλαξε την Ελλάδα, σήμερα πονάμε. Γιατί αυτό δεν είναι καν ΠΑΣΟΚ. Είναι προφανές πια ότι, μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου, σιγά - σιγά μετεξελίχθηκε σε κάτι άλλο και αυτό το κατανοούν και όσοι απέμειναν, γι’ αυτό από ό,τι άκουσα θα του αλλάξουν και όνομα. Δεν θέλω να πω κάτι άλλο.
4. Θα πάμε σε πρόωρες εκλογές; Ποια είναι η εκτίμηση σας;
Γ.Κ.: Είναι πασιφανές ότι το «σύστημα» παλεύει με νύχια και δόντια να κρατηθεί στην εξουσία. Χρησιμοποιούν κάθε μέσο και κάθε τρόπο. Ζητούν τη βοήθεια και των προστατών τους. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουν. Το βλέπω πολύ δύσκολο. Είναι υπό προθεσμία και υπό ομηρία. Και παρατηρώ ότι στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να βλέπουν τον Αλέξη Τσίπρα ως εν δυνάμει συνομιλητή τους. Παλιότερα αν θυμάστε ούτε να το σκεφτούν δεν ήθελαν. Τώρα ανταλλάσσουν και επισκέψεις. Άρα πλέον κλονίζονται τα εξωτερικά ερείσματα της συγκυβέρνησης. Όλα αυτά τα σημάδια δείχνουν ότι το πιθανότερο είναι να μην αντέξουν και να πάμε σε εκλογές.
5. Παρακολουθείτε από κοντά τα της Δωδεκανήσου. Τα προβλήματα, όπως διαπιστώνουμε, αυξάνονται συνεχώς...Μήπως τελικά μας οδηγούν στην ...εκκένωση των μικρών νησιών;
Γ.Κ.: Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν δυνάμεις, στο εξωτερικό, που πολύ θα το ήθελαν. Στα ακατοίκητα νησιά εξάλλου αμφισβητείται και η υφαλοκρηπίδα. Είναι αλήθεια ότι, από τη στιγμή που καταργούν δημόσιες υπηρεσίες, υποβαθμίζουν τις δομές της υγείας, μειώνουν τα δρομολόγια των πλοίων, μηδενίζουν τις δημόσιες επενδύσεις, η ανεργία κορυφώνεται, οι νέοι μεταναστεύουν και τα μικρά νησιά οδηγούνται στο μαρασμό και την ερήμωση. Βλέπετε, από την εποχή της αποκέντρωσης, που ήταν κεντρική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και πολλές υπηρεσίες ήρθαν κοντά στον πολίτη και κτίστηκαν μεγάλα νοσοκομεία και κέντρα υγείας, περάσαμε για δήθεν οικονομία κλίμακος, στην εποχή της απόλυτης συγκέντρωσης. Καιρός να σταματήσουμε αυτήν την καταστροφική πολιτική για τα νησιά μας. Είναι στο χέρι μας και στην ψήφο μας.
6. Το όνομα σας "παίζει" για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ...Είναι σενάριο κοντά στην πραγματικότητα;
Γ.Κ.: Τη θέση της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ, για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, σας την ανέλυσα ήδη. Εναπόκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, τον Πρόεδρο και τα αρμόδια όργανά του, να αποφασίσουν αν θα ολοκληρωθεί και επισημοποιηθεί η προεκλογική μας συνεργασία. Είναι προφανές ότι σε αυτή την περίπτωση στελέχη μας, σε όλη τη χώρα, θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτιά του. Τότε και το σενάριο της δικής μου υποψηφιότητας θα είναι κοντά στην πραγματικότητα.
7. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επόμενη κυβέρνηση, τι λέτε, θα τα καταφέρει;
Γ.Κ.: Θεωρώ ότι σίγουρα θα τα πάει καλύτερα από τους συγκυβερνώντες. Τουλάχιστον έχει ένα σχέδιο. Ένα πρώτο δείγμα για τα άμεσα μέτρα ανακούφισης είδαμε από το πρόγραμμα που ανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Βεβαίως θέλει πολλή και οργανωμένη δουλειά, γιατί η κρίση έχει παγιωθεί στην Ευρώπη και η αντίδραση του παλιού, που φεύγει, είναι τεράστια. Ζούμε ημέρες γκεμπελικής προπαγάνδας άνευ προηγουμένου. Όμως οι λύσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ συζητούνται ήδη και στην Ευρώπη. Μπορεί η εκλογή του να βοηθήσει και τη Γερμανία και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους που και αυτοί πιέζονται. Τις τελευταίες ημέρες είδαμε τα μέτρα που συμπεριέλαβαν στους προϋπολογισμούς τους η Γαλλία και η Ιταλία. Ίσως μια άλλη Ελληνική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, τους βοηθήσει να σκεφτούν με άλλο τρόπο και να σταματήσουν επιτέλους τη θανατηφόρα λιτότητα για να βγούμε από την ύφεση και να διασφαλίσουμε την αξιοπρεπή διαβίωση του λαού μας.