Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Υπέρ ενός Προοδευτικού Μετώπου Ανατροπής η Κατσέλη

Real Πολιτική
Υπέρ ενός Προοδευτικού Μετώπου Ανατροπής η Κατσέλη
30/11/2013 6:45:00 μμ










)

Για τη δημιουργία ενός μεγάλου προοδευτικού μετώπου ανατροπής, το οποίο θα αναλάβει την αναγέννηση της χώρας, έκανε λόγο η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στο 1ο Συνέδριο του κόμματος.

Η κυρία Κατσέλη άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, αναφέροντας ότι η ασκούμενη πολιτική αποδεικνύεται οικονομικά αναποτελεσματική, κοινωνικά ανάλγητη και εθνικά επικίνδυνη. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «το φάρμακο της μνημονιακής πολιτικής σκοτώνει» και «δεν υπάρχουν περιθώρια ολιγωρίας και αδράνειας».

Ειδικότερα, η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας επεσήμανε ότι «τα μεσαία εισοδήματα συρρικνώνονται. Χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν. Αυτές που αντέχουν ακόμα στραγγαλίζονται από την έλλειψη ρευστότητας και τη γραφειοκρατία. Η αγορά είναι νεκρή. Οι προοπτικές είναι ακόμη χειρότερες. Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται σήμερα στη χώρα από την κυβέρνηση όχι μόνο εξαθλιώνει χιλιάδες νοικοκυριά και οδηγεί νέους επιστήμονες στο εξωτερικό, γκρεμίζοντας τα όνειρα της νέας γενιάς, αλλά βυθίζει την οικονομία σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, αδυναμία εξυπηρέτησης οφειλών και διεύρυνση των δανειακών μας υποχρεώσεων. Ακυρώνει αντί να ενισχύσει οποιαδήποτε προοπτική, υπονομεύει την κυριαρχία της χώρας και υποθηκεύει την εθνική ανεξαρτησία».


«Να γίνει πράξη μια μεγάλη κοινωνική συμφωνία αξιών»Στη συνέχεια η Λούκα Κατσέλη κάλεσε τους συνέδρους ζητώντας τους «ν' αγωνισθούμε, με όρους πολιτικής και κομματικής αυτονομίας, για τη δημιουργία ενός μεγάλου προοδευτικού μετώπου ανατροπής, το οποίο θα αναλάβει την αναγέννηση της χώρας».

Όπως εξήγησε ο «πόλεμος» είναι πολιτικός και ιδεολογικός και χρειάζεται «να γίνει πράξη μια μεγάλη κοινωνική συμφωνία αξιών που θα κάνει ευδιάκριτες τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην ακολουθούμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική και στην προοδευτική - αριστερή πρόταση».

Επιπλέον, σημείωσε πως η πορεία δεν είναι εύκολη και θα απαιτήσει πολλή δουλειά, ρήξεις με αντιλήψεις και πρακτικές του χθες, αλλά θα είναι μια πορεία που θα κατοχυρώνει αντί να καταπατά βασικά κοινωνικά δικαιώματα, θα εξασφαλίζει ένα δίχτυ ασφάλειας και αξιοπρεπούς διαβίωσης και θα προασπίζει την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία.

Οι προτεραιότητες της Κοινωνικής Συμφωνίας

Εξάλλου, η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας επεσήμανε πως «στην κοινωνία υπάρχει ένα κλίμα προσδοκίας» σχετικά με μια άλλη πρόταση, έναν άλλο, εφικτό, δρόμο. Όπως εξήγησε «τον δρόμο αυτόν μπορούμε να τον ακολουθήσουμε μόνο με την ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης», σημειώνοντας ότι οι συμμαχίες απαιτούν μια ελάχιστη συμφωνία πολιτικής δράσης.

Σε ότι αφορά τις προτεραιότητες της Κοινωνικής Συμφωνίας, η κυρία Κατσέλη τις προσδιόρισε ως έξης:

1) Αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος και του κράτους. Η Κοινωνική Συμφωνία συντάσσεται με όσους αγωνίζονται για εμβάθυνση της Δημοκρατίας και τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ανατροπή της αποφασιστικής επιρροής ισχυρών οικονομικών συμφερόντων στα κέντρα λήψης των πολιτικών αποφάσεων, αύξηση, αντιστρόφως, της επιρροής του λαού, πόλεμο κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς στον δημόσιο βίο.

2) Εθνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης με δύο βασικές συνιστώσες: α) μείωση του συσωρευμένου χρέους με «εισαγωγή ρήτρας ανάπτυξης» και β) ανατροπή της πολιτικής της βίαιης λιτότητας, της ύφεσης και της αδιέξοδης και καταστροφικής εσωτερικής υποτίμησης.

3) Οικονομική και παραγωγική ανασύνταξη με νέες θέσεις εργασίας και κοινωνική δικαιοσύνη μέσα από τη διεύρυνση της εγχώριας παραγωγής, με σεβασμό στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, και την προώθηση του τεχνολογικού μετασχηματισμού (έρευνα, καινοτομία).

4) Διαμόρφωση και ανάπτυξη μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής διπλωματίας, ιδιαίτερα όσον αφορά την λεκάνη της Μεσογείου.

5) Το μέτωπο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η ΕΕ δεν μπορεί να προασπίζεται μόνο την απελευθέρωση των αγαθών ή την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και κεφαλαίου. Θα πρέπει να είναι δύναμη πολιτισμού, αξιών, ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, διαλλακτικότητας, δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ασφάλειας των λαών της.

Τι είπαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων 
Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, κατά το χαιρετισμό του στο συνέδριο της Κοινωνικής Συμφωνίας, ανέφερε ότι το κόμμα του εργάζεται συστηματικά για να διαμορφωθούν οι όροι, σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, για ευρύτατες συγκλίσεις, συμπορεύσεις και τη συγκρότηση μετώπων των αριστερών και σοσιαλιστικών δυνάμεων, μέχρι της εξωκοινοβουλευτικής και της παραδοσιακής Αριστεράς, με βασικό στόχο την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και το σχηματισμό μιας αριστερής κυβέρνησης με στόχο την κοινωνική σωτηρία.

Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, ο γραμματέας του κόμματος, Σπύρος Λυκούδης επεσήμανε πως το συνέδριο της Κοινωνικής Συμφωνίας μπορεί να διευρύνει τους προβληματισμούς και τις αναζητήσεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς, σημειώνοντας πως «χωρίς υπερβάσεις πολιτικές συναντήσεις δεν γίνονται». Εξάλλου, κάλεσε σε εγρήγορση για την προάσπιση της Δημοκρατίας, γιατί, όπως είπε ,«ζούμε δύσκολους καιρούς για τη Δημοκρατία».

Από πλευράς ΚΚΕ, το μέλος της Κ.Ε., Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, αφού σημείωσε πως το κόμμα της ανέδειξε το χαρακτήρα της κρίσης, ως κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, ευχήθηκε καλές εργασίες στο συνέδριο.

Χαιρετισμούς στο 1ο Συνέδριο της Κοινωνικής Συμφωνίας απεύθυναν, επίσης, εκπρόσωποι εκ μέρους των κυπριακών κομμάτων ΕΔΕΚ και ΑΚΕΛ.Σημειώνεται, ότι δεν είχαν λάβει πρόσκληση για το συνέδριο η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ