Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Χωρίς συντάξεις από το 2016!

Του Ανδρέα Πετρόπουλου


"Έναν χρόνο ζωής στα ασφαλιστικά ταμεία δίνει το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, ενώ ο υπουργός Εργασίας εξαγγέλλει νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό"

Πλήρη οικονομική κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, παρά τις χαμένες θυσίες των συνταξιούχων, που με τις διαδοχικές περικοπές στη μνημονιακή τριετία φθάνουν τα 4,2 δισ. ευρώ, διαπιστώνει το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, ενώ ο υπουργός Εργασίας εξαγγέλλει νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού. 
\
Σύμφωνα με το ΙΝΕ, το ασφαλιστικό έχει μόλις ένα ακόμα έτος διατήρησης ισορροπίας και από το 2016 αρχίζει η κατάρρευσή του, όπως τονίζεται στη μελέτη για τις "Επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού στο ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδος 2013-2050". Στην ίδια μελέτη αναφέρεται ότι την περίοδο 2013-2014 οι περικοπές κύριων, επικουρικών συντάξεων, εφάπαξ και κοινωνικών επιδομάτων αντιστοιχούν στο 43% του συνολικού ποσού δημοσιονομικής λιτότητας και φθάνουν τα 5,5 δισ. ευρώ σε σύνολο 11,6 δισ. ευρώ.

Το ΙΝΕ διαπιστώνει ότι περί τα 8,5 δισ. ευρώ χάνονται από την εισφοροδιαφυγή, την αδήλωτη εργασία καθώς και από τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ενώ στα 12 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι οφειλές του κράτους προς τα ταμεία. Ταυτόχρονα η θέση των ταμείων επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο λόγω της μείωσης της ενίσχυσης από 24,1% του ΑΕΠ το 2015 σε 17,4% του ΑΕΠ το 2060. Κατά το ίδιο διάστημα αναμένεται αύξηση του πληθυσμού που θα συνταξιοδοτηθεί κατά 70% λόγω του δημογραφικού.

Για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης απαιτούνται επιπλέον πόροι, ενώ μη συμβατικά μέτρα πολιτικής απαιτούνται και για τη μείωση της ανεργίας. Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΙΝΕ, καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββα Ρομπόλη, για να επιστρέψει η ανεργία στα επίπεδα του 2009, ακόμα και με το αισιόδοξο σενάριο για ρυθμούς ανάπτυξης 3,5%-4%, θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια. Αυτό έχει δραματικές συνέπειες στο ασφαλιστικό. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η αύξηση της ανεργίας και η μείωση των μισθών στερεί την κοινωνική ασφάλιση από πόρους της τάξης των 10,5 δισ. ευρώ.

Αλ. Μητρόπουλος: Κατάρρευση... 


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος παρεμβαίνοντας χθες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την εισφοροδιαφυγή, προειδοποίησε τον υπουργό Εργασίας ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν πλέον αποθεματικά και το σύστημα θα καταρρεύσει αν δεν υπάρξουν «ζεστές εισφορές».

«Θα αναγκαστείτε να κάνετε δραστικές περικοπές γιατί τα ταμεία δεν έχουν χρήματα για συντάξεις και αυτό δεν είναι λαϊκισμός» είπε χαρακτηριστικά. «Διαφωνώ κάθετα μαζί σας» απάντησε ο υπουργός διαβεβαιώνοντας ότι οι συντάξεις θα καταβληθούν κανονικά το 2014, όπως δόθηκαν και το 2012 και το 2013, όταν από κάποιες πλευρές ακουγόταν η ίδια ρητορεία. Όπως είπε ο Γ. Βρούτσης το 2013 η ετήσια δαπάνη για συντάξεις θα είναι 28,3 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι τα έσοδα του ΙΚΑ αυξήθηκαν και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, σημειώνοντας ότι η αύξηση για δεύτερο συνεχή μήνα συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια. Τα έσοδα από πρόστιμα αδήλωτης εργασίας από 15 Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου ήταν της τάξης των 5,9 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά το θέμα της εισφοροδιαφυγής ο Π. Νταής μέλος της διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου, προτείνει την "καθιέρωση δικλίδας ασφαλείας - ελέγχου που θα βασίζεται στους δηλωμένους εργαζόμενους κάθε εργοδότη στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, τέτοιας που να μην μπορεί να κατατεθεί ΑΠΔ που δεν περιέχει όλους του δηλωμένους στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ εργαζόμενους, ώστε να αποφευχθούν πρόστιμα που οφείλονται σε μη δήλωση εργαζόμενου στην ΑΠΔ εξαιτίας λάθους χωρίς πρόθεση".

Όπως τονίζει, πρέπει να επικρατήσει η λογική. Το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ διαθέτει όλες τις πληροφορίες και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελεγχθεί προληπτικά η ΑΠΔ με αυτόματο τρόπο, διασφαλίζοντας τα έσοδα σε πραγματικό χρόνο.
ΑΥΓΗ