Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Α. Τσίπρας: Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με άνοιγμα των οργανώσεων στην κοινωνία

Απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος με ανάλυση της ψήφου, αλλαγές στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τις κατευθυντήριες γραμμές του προγράμματός συμφωνίας ακούσαμε από τον Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που είναι η πρώτη, μετά την εκλογική νίκη της 20ης Σεπτέμβρη και την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τη Βουλή.
Σε ότι αφορά τα εκλογικά αποτελέσματα ο Α. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά.
«Η εκλογική αυτή μάχη είχε, όμως, και μια επιπλέον ιδιαιτερότητα.
Ήταν η πρώτη φορά στο τόπο που έγιναν εκλογές όχι πριν αλλά μετά μια δύσκολη συμφωνία.
Ήταν η πρώτη φορά που ο λαός μας κλήθηκε να επιλέξει όχι με κρυφά χαρτιά, αλλά γνωρίζοντας τα πάντα.
Ο λαός μας γνώριζε τις δυσκολίες της συμφωνίας.
Γνώριζε όμως ταυτόχρονα και ποιος μπορεί να κερδίσει ότι καλύτερο, με αυτά τα δεδομένα, στις ανοιχτές μάχες που έχουμε ακόμα μπροστά μας».
Ανάλυση της ψήφου
«Είχαμε και την απόλυτη επιβεβαίωση ενός νέου διαχωρισμού του εκλογικού σώματος. Επιβεβαιώθηκε η ταξική ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ.
Τα λαϊκά στρώματα, με την ανοιχτόκαρδη εμπιστοσύνη που μας περιέβαλαν και τα πλειοψηφικά ποσοστά στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας, του Πειραιά και όλης της Ελλάδας, αποτελούν για μας ταυτόχρονα δέσμευση αλλά και πυξίδα για τις πολιτικές μας προτεραιότητες».
Οι προτεινόμενες αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ
«Για να πετύχει το κόμμα μας τους πολιτικούς του στόχους, στη νέα περίοδο, πρέπει και αυτό να αλλάξει.
Να ξεπεράσει τις παθογένειες του παρελθόντος.
Να λειτουργεί ως πραγματικό κύτταρο της κοινωνίας» και ο Α. Τσίπρας συνεχίζει.
«Η αντιστοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογική και κοινωνική του βάση είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της ελληνικής κοινωνίας.
Χρειαζόμαστε ένα κόμμα ανοιχτό στο περιβάλλον του και τα κοινωνικά κινήματα γύρω του. Ένα κόμμα ανοιχτό στις νέες και τους νέους. Όχι ένα κόμμα, κλειστό γραφειοκρατικό οργανισμό αναπαραγωγής των στελεχών του».
Ανοίγουν οι οργανώσεις με νέα μέλη
«Αυτό σημαίνει ν” ανοίξουν, οι οργανώσεις μελών σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν στο εγχείρημά μας και συμφωνούν προγραμματικά και πολιτικά με τις θέσεις μας.
Η πολιτική της καχυποψίας και των κλειστών θυρών, είτε για να διατηρηθούν με τεχνητό τρόπο κάποιοι εσωκομματικοί συσχετισμοί, ξεριζώνοντας το κόμμα από την κοινωνία, είτε, ενδεχομένως, με το σκεπτικό του «λίγοι και καλοί», έληξε οριστικά στις 20 Σεπτέμβρη» ειπώθηκε από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, για να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του στη νέα εποχή που ξεκίνησε στις 20 Σεπτέμβρη, θα πρέπει να είναι «κόμμα εκτός κράτους», για να θυμηθούμε έναν όρο του Γκράμσι.
Δηλαδή, ένα κόμμα που δεν απορροφάται από το κράτος, δεν κρατικοποιείται με τη μαζική μεταπήδηση των στελεχών του στον κρατικό μηχανισμό, δεν αποκόπτεται από τις κοινωνικές τάξεις που εκπροσωπεί και δεν εκφυλίζεται σε κρατικό όργανο.
Αντίθετα, θα λειτουργεί ως συλλογικός διανοούμενος, που, σε αντιστοίχιση με τις κοινωνικές διεργασίες και μετατοπίσεις που συντελούνται, επανακαθορίζει την πολιτική στρατηγική του για τη διεύθυνση της κοινωνίας».
Οι Οργανωτικές αλλαγές και το Συνέδριο
Σε ότι αφορά στηδουλειά και την εκλογή των οργάνων, καθώς και τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε.
«Στο πλαίσιο αξιών, αρχών και στόχων συμπληρώνουμε την Πολιτική Γραμματεία και εκλέγουμε το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, τα όργανα δηλαδή που θα οδηγήσουν το κόμμα μας προς το 2ο Συνέδριό του, το Φλεβάρη του 2016.
Αλλά και τα όργανα που αναλαμβάνουν από αύριο τη δύσκολη προσπάθεια.
Γιατί από αύριο κιόλας:
  • Ανασυγκροτούμε τις οργανώσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Ανοίγουμε τις οργανώσεις.
  • Ξεκινάμε καμπάνια εγγραφής νέων μελών και πορευόμαστε προς ένα Συνέδριο ανοιχτό στην κοινωνία.
Τα περί Συνεδρίου
«Προχωράμε σε ένα Συνέδριο που θα αντανακλά την πραγματικότητα που όλοι μας βιώσαμε στην προεκλογική περίοδο.
Που θα αντανακλά, δηλαδή, την κοινωνική δυναμική που έχει αναπτυχθεί στους μαζικούς χώρους και τις λαϊκές γειτονιές.
Σε ένα Συνέδριο στρατηγικού προσανατολισμού στις νέες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.
Με προσυνεδριακές διαδικασίες ανοιχτές στους πολίτες που πιστεύουν σ” εμάς και θέλουν να συμμετάσχουν, ανεξάρτητα αν για δεκαετίες ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ ή ακόμα και Νέα Δημοκρατία.
Να μην ξεχνάμε ποτέ, ότι αν αυτοί οι άνθρωποι δεν άλλαζαν την ψήφο τους, αν δεν έρχονταν σε μας, εμείς σήμερα δεν θα βρισκόμασταν στην κυβέρνηση.
Έχουμε χρέος να κάνουμε τη σχέση μας μαζί τους οργανική –  να μην τους αποτρέπουμε, να μην τους απομακρύνουμε».
http://reformer.gr/?p=2468