Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

ΝΕΟ EUROGROUP ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΛίγο μετά τις 21.00 ολοκληρώθηκε η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία ξεκίνησε στις 20.00 ώρα Ελλάδος.

Νέο έκτακτο Eurogroup θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τέταρτη 1 Ιουλίου, στις 12:30, με κεντρικό θέμα συζήτησης το ελληνικό ζήτημα - Ντάισελμπλουμ: Ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα μπορεί να έχει σκληρότερα μέτρα - Φινλανδός ΥΠΟΙΚ: Το αίτημα παράτασης του ελληνικού προγράμματος και κουρέματος του χρέους απερρίφθη - Πηγές της ΕΕ: Η Ελλάδα κατέθεσε προτάσεις κοντά σε αυτές των θεσμών - Τέλος για το πρόγραμμα διάσωσης του ESM στη 01:00 τα ξημερώματα.
Λίγο μετά τις 21.00 ολοκληρώθηκε η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία ξεκίνησε στις 20.00 ώρα Ελλάδος.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, το Eurogroup ήταν τεχνικά αδύνατο να δώσει έστω ολιγοήμερη παράταση στο υφιστάμενο ελληνικό πρόγραμμα, βάσει του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τηλεδιάσκεψη θα συνεχιστεί αύριο, Τετάρτη (01/07) στις 12:30 το μεσημέρι, ώστε οι Υπουργοί Οικονομικών να εξετάσουν τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης - Την εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ωστόσο αποκάλυψε πως «η ελληνική κυβέρνηση θα αποστείλει νέες προτάσεις αύριο», αλλά και ότι «οι όροι ενός νέου προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα ενδεχομένως να είναι σκληρότεροι».
«Οι θεσμοί θα εξετάσουν το αίτημα για νέο πρόγραμμα, μόνο μετά το δημοψήφισμα», ξεκαθάρισε επίσης ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ.
Όπως πάντως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο ευρωπαϊκή πηγή, οι νέες προτάσεις που κατέθεσε η Ελλάδα στο Eurogroup, είναι πολύ πιο κοντά στα «θέλω» των Θεσμών, ενώ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων φέρεται να βρίσκεται και ένα τρίτο πρόγραμμα.
Από την πλευρά του, ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ ανέφερε ότι το Eurogroup κατέληξε σήμερα στο συμπέρασμα ότι το αίτημα του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, να παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα και να υπάρξει μια συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί.
Σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο Στουμπ ανέφερε επίσης ότι το τρίτο αίτημα, για τη χορήγηση πιστώσεων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, θα εξεταστεί χωριστά και όχι στο πλαίσιο των κατεπειγουσών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή.
«Το Eurogroup τελείωσε. Η επιστολή του Τσίπρα περιλαμβάνει τρία αιτήματα. Η παράταση του προγράμματος ή το κούρεμα δεν είναι δυνατό να γίνουν. Το αίτημα για ένα πρόγραμμα του ESM θα εξεταστεί μέσω των κανονικών διαδικασιών», τόνισε χαρακτηριστικά ο Στουμπ.
Σύμφωνα, δε, με τον Guardian, o Γιάνης Βαρουφάκης προσπάθησε, στο σημερινό Eurogroup, να «ανταλλάξει» το χρέος με το δημοψήφισμα.
Συγκεκριμένα, επιχείρησε να αποσπάσει τη συναίνεση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με αντάλλαγμα την ακύρωση του δημοψηφίσματος της Κυριακής, όπως έγραψε στο Twitter ο δημοσιογράφος Ian Traynor.


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/601943/ektakto-dimopsifisma-2015-plirofories-gia-ektakto-eurogroup-tin-tetarti#ixzz3eaHR84V2