Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

ΨΗΦΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ . Γράφει ο Γ. Ελαιοτριβάρης

Αυτές τις ώρες, πολύ λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες για μια εκλογική αναμέτρηση την οποία παρακολουθεί ολόκληρη η Ευρώπη, είναι η στιγμή που ο καθένας μας συλλογίζεται και αποφασίζει τι είναι σημαντικό και τι ασήμαντο, ποιο είναι το μεγάλο και ποιο είναι το μικρό.
Για τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών αυτής της χώρας, το σημαντικό και το μεγάλο στοίχημα αυτών των εκλογών είναι η ανατροπή της επικίνδυνης, αντιλαϊκής και ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.
Όπως πολύ εύστοχα είπε ο Αλέξης Τσίπρας την Πέμπτη το βράδυ στην Πλατεία Ομονοίας, η Ιστορία και οι περιστάσεις ανέθεσαν στον ΣΥΡΙΖΑ το ρόλο αυτό. Δεν ισχυρίστηκε δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας ότι μόνον χάρη στις προσπάθειες και στις απόψεις του κόμματος βρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στον προθάλαμο της εξουσίας. Σε μια εκδήλωση προσωπικής και κομματικής σεμνότητας, αναγνώρισε ότι τα σφάλματα των μέχρι σήμερα κομμάτων εξουσίας και η άρνηση τους να διαπραγματευτούν ουσιαστικά με την τρόικα, επιφορτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ με το καθήκον αυτό.
Όπως επίσης εύστοχα απάντησε σε ένα σύνθημα της νεολαίας του κόμματος για την «κυβέρνηση της αριστεράς» ότι θα είναι μια κυβέρνηση δημοκρατική και πατριωτική, ψηφισμένη από πολίτες κάθε κομματικής προέλευσης , που στρέφονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ, προς την Αριστερά, αυτή την κρίσιμη ώρα για την πατρίδα, όπως αντίστοιχα σε άλλες στιγμές στο παρελθόν.
Στην πορεία προς τις εκλογές, υπήρξαν και σφάλματα του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερα στο στάδιο της κατάρτισης των φηφοδελτίων, εκδηλώθηκαν και πάλι φοβικές συμπεριφορές που εμπόδισαν τη δυναμική διεύρυνση τους προς τον σοσιαλιστικό χώρο. Και αυτές οι συμπεριφορές φυσιολογικά προκαλούν κάποιες απογοητεύσεις.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει όμως αυτές οι ταλαντεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, η όποια απογοήτευση από αυτές ας μην συσκοτίσει το σημαντικό και το μεγάλο διακύβευμα των εκλογών, δηλαδή το σχηματισμό της προοδευτικής και αριστερής κυβέρνησης. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν ο πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ από το στόμα του Προέδρου του και υποψήφιου Πρωθυπουργού, είναι τόσο σαφής και ξεκάθαρος.


Ο ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή χρειάζεται και την τελευταία ψήφο, ιδιαίτερα από τον προοδευτικό, 
σοσιαλιστικό, δημοκρατικό χώρο. Γιατί πολιτικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλου του προοδευτικού κόσμου που χωρίς κομματική ένταξη συνεργάζεται και στηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνον η αυτοδυναμία.
Σε αντίθετη περίπτωση, με τη διασπορά των ψήφων των πολιτών που θέλουν την προοδευτική κυβέρνηση στα κόμματα που φιλοδοξούν να αναγκάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση συνεργασίας, θα δοθεί ο ρόλος του διαιτητή και του ρυθμιστή, σε πρόσωπα που μέχρι σήμερα έχουν φανεί απολύτως αναξιόπιστα στις υποχρεώσεις τους απέναντι στον προοδευτικό χώρο. Και θα μεταφερθούν έτσι οι δεσμεύσεις και οι παγιδεύσεις που ευθύνονται για την καταστροφή των τελευταίων ετών και στη νέα κυβέρνηση.
Ή, προκειμένου να μην βρεθεί η νέα κυβέρνηση δεμένη χειροπόδαρα από το ξεκίνημα της, προκειμένου να μπορέσει να γίνει μια αληθινή διαπραγμάτευση με τους ξένους δανειστές, θα χρειαστεί να μεσολαβήσουν νέες εκλογές, με αντικειμενικό κόστος για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Εξέλιξη που αποκλείουν τα διάφορα κέντρα του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου, αλλά που διαφαίνεται σαν πιθανότητα στον αποφασιστικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα τις τελευταίες ημέρες. 
Όταν ο Αλέξης Τσίπρας στην Ομόνοια δεσμεύεται ότι θα καταργήσει άμεσα τον ΕΝΦΙΑ και θα επαναφέρει την 13η σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους και το αφορολόγητο για τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, δεν πρόκειται να τα αναιρέσει για χάρη της στήριξης από ένα κόμμα του 3-4%. 
Η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μόνος παράγοντας σταθερότητας για τη χώρα σήμερα, για το σταμάτημα της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής και το ξεκίνημα της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης. Είναι ένα στοίχημα όχι του ΣΥΡΙΖΑ σαν στενός κομματικός μηχανισμός αλλά ολόκληρης της σοσιαλιστικής, προοδευτικής,
δημοκρατικής παράταξης. Είναι ένα στοίχημα όλων μας.

                                                                                                                                                                                              Γ. Ελαιοτριβάρης