Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ «Ο Σαμαράς λέει ψέματα, όμως ο λαός πλέον το γνωρίζει»

«Βαρόνο Μινχάουζεν» χαρακτηρίζει τον κ. Σαμαρά το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, ενώ εκτιμά ως λογικό και αναμενόμενο να στέλνουν μήνυμα οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Παππάς, υποψήφιος στη Β' Αθήνας, δηλώνει ότι η διαπραγμάτευση με την επόμενη κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει, ενώ χαρακτηρίζει ως αναφαίρετο δικαίωμα μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση να αποφασίζει για το καλό των πολιτών και της εθνικής οικονομίας.
Ο κ. Σαμαράς ισχυρίζεται ότι εάν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάψει να υπάρχει αγρότης, θα επικρατήσει «τραπεζικός πανικός» και θα φύγουμε από το κοινό νόμισμα. Τι απαντάτε;
Ο κ. Σαμαράς συναγωνίζεται τον βαρόνο Μινχάουζεν στα ψέματα. Ο λαός όμως πλέον το γνωρίζει. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν προσαρμοστεί στην ιδέα ότι θα συζητήσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα emails του προς την τρόικα έχουν αποκαλυφθεί, τα προαπαιτούμενα είναι το δηλωμένο προεκλογικό του πρόγραμμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Σαμαρά. Ωστόσο, τα μηνύματα από την Ευρώπη μιλούν για τήρηση του προγράμματος.
Οι Ευρωπαίοι που έχουν θεσμικό ρόλο τηρούν μια σαφή στάση ουδετερότητας και αναμονής για την Ελλάδα. Από τα μέσα Δεκέμβρη μέχρι σήμερα έχουμε καταγράψει 35 δηλώσεις κορυφαίων πολιτικών παραγόντων, που εμφανίζονται σαφώς πιο πρόθυμοι να συνομιλήσουν με τον Αλέξη Τσίπρα και είναι σαφώς πιο ψύχραιμοι απ' ό,τι το 2012. Ακόμη και ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι κάθε άλλο παρά συγγενείς ή όμοροι ιδεολογικά και πολιτικά είναι προς τη δική μας πολιτική παράταξη, όπως ο Γιούνκερ, ο Μοσκοβισί, ο Ρεν, ο Κατάινεν, o Μακρόν, λένε ευθαρσώς ότι θα καθίσουν να συζητήσουν με την επόμενη κυβέρνηση. Οι αγορές είναι σαφώς πιο ήρεμες απ' ό,τι στο παρελθόν. Η ίδια η Ανγκελα Μέρκελ από το Λονδίνο προχθές ακύρωσε το σενάριο του Grexit, που με τόσο χοντροκομμένο τρόπο συντηρούν οι φιλικά προσκείμενοι κύκλοι του Μαξίμου.
Υπάρχουν όμως μηνύματα και προς τον ΣΥΡΙΖΑ;
Είναι λογικό και αναμενόμενο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να στέλνουν το μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Η διαπραγμάτευση με την επόμενη κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Ελλάδα στις 26 Ιανουαρίου θα έχει φωνή. Γνωρίζουν ότι θα έχουν αύριο έναν συνομιλητή με διαπραγματευτική ατζέντα και προγραμματικό υπόβαθρο ανατροπής, με τον οποίον οφείλουν να διαπραγματευτούν και για λόγους πολιτικής και οικονομικής ανάγκης, αλλά και για λόγους θεσμικής υποχρέωσης. Μετά από πέντε χρόνια πλήρους ταύτισης της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα θα γίνουν πραγματικές και σκληρές διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, πώς σχολιάζετε τη θέση της ΕΚΤ ότι θα διασφαλίσει τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε πρόγραμμα;
Η ΕΚΤ είναι ο θεματοφύλακας της σταθερότητας του ευρώ, της διάσωσης των τραπεζών και των πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής και λιτότητας στην προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Από την άλλη πλευρά, μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση έχει το αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα να αποφασίζει για το καλό της εθνικής οικονομίας και των πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπόσχεται τίποτα περισσότερο από τα αυτονόητα. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και η επικαιροποίησή του είναι απολύτως κοστολογημένα και δεν οδηγούν σε ελλείμματα. Οι δεσμεύσεις που απορρέουν από το πρόγραμμά μας είναι απαράβατες και θα έχουν πολλαπλασιαστικές και άμεσες επιδράσεις στην κατεύθυνση τόνωσης της οικονομίας και αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας που βρίσκονται σε έξαρση. Είναι ντροπή αυτά να τα αποκαλούν «παροχές». Ο ίδιος ο ΟΟΣΑ στην τελευταία του έκθεση έβαλε τα πράγματα στη θέση τους μιλώντας για κυκλική ανεργία, κρίση υποκατανάλωσης και μείωση των μισθών στην Ελλάδα σε απαγορευτικά επίπεδα. Ο κ. Ντράγκι, που θα βγάλει το μπαζούκας της έκδοσης του 1 τρισ. στις 22 Ιανουαρίου, γνωρίζει ότι ο δημοσιονομικός κορσές που επέβαλε η κ. Μέρκελ οδηγεί ολόκληρη την Ευρωζώνη σε ύφεση ιαπωνικού τύπου και μακράς διάρκειας. Να είστε σίγουρος ότι μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα επιφέρει αντιδράσεις τύπου ντόμινο στους πολιτικούς συσχετισμούς δύναμης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η επόμενη κυβέρνηση θα ζητήσει νέο δανεισμό; Και αν όχι, πώς θα διασφαλιστεί η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας;
Δεν υπάρχει χώρα που δεν έχει κάποιο χρέος. Το θέμα είναι το χρέος να μην πνίγει την οικονομία και να μη χρησιμοποιείται ως μοχλός για την επιβολή απάνθρωπων πολιτικών. Εμείς αντί να βαφτίζουμε το ψάρι σε κρέας ή να βομβαρδίζουμε τους πολίτες με σενάρια τρόμου, όπως η κυβέρνηση, έχουμε σχέδιο για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στον χώρο της δημόσιας διοίκησης, την αύξηση των κρατικών εσόδων και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Στο πλαίσιο αυτό θα εφαρμόσουμε πολιτικές πάταξης της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, που διασφαλίζουν τις συνταγματικές αρχές όσον αφορά στη φορολόγηση των πολιτών. Επιπλέον, μια θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης για την επίλυση του χρέους θα ξεκλειδώσει την ελληνική οικονομία από την παρούσα κρίση αποεπένδυσης και τον φαύλο κύκλο του υπέρογκου χρέους και της υψηλής φτώχειας. Η ελληνική οικονομία έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης αν απαλλαγεί από δυσβάστακτα τοκοχρεολύσια, πολιτικές καθίζησης της ζήτησης και εφαρμοστικούς νόμους που ευνοούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Από τη Σεισάχθεια που θα εφαρμόσουμε προσδοκούμε την απορρόφηση περίπου 20 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να αναθερμάνουν την οικονομία. Στο πρόγραμμά μας επίσης προβλέπονται αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, όπως το Ταμείο Κρατικής Περιουσίας, η Δημόσια Αναπτυξιακή Τράπεζα, οι αναπτυξιακές συνεργασίες με τρίτες χώρες που θα απελευθερώσουν πόρους για την ενίσχυση της απασχόλησης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ
ptsoutsias@pegasus.grhttp://www.ethnos.gr/