Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014

Εν μέσω θερινής ραστώνης το ξεπούλημα της ΔΕΗ


Όταν το περασμένο φθινόπωρο έγραφε τo Hot Doc πως η Νέα Δημοκρατία χρωστούσε μισό εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ από ανεξόφλητους λογαριασμούς και χαράτσια και το κυβερνών κόμμα αρνούταν να απαντήσει, αρκούμενο στο να διαψεύσει μια απολύτως αληθή είδηση, δια του γνωστού Γιώργου Μουρούτη μέσω facebook, ήταν ήδη εμφανείς οι προσπάθεις πλήρους απαξίωσης ενός ακόμη δημόσιου οργανισμού, προκειμένου μια μέρα να ξεπουληθεί.

Αυτή η μέρα λοιπόν ήρθε. 

Στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων δράσεων για την εκταμίευση των υποδόσεων του καλοκαιριού, ύψους 2 δισ. ευρω, που θα περάσουν στα θερινά τμήματα της Βουλής, ενώ μέσω ραστώνης και μουντιάλ, θα εισαχθεί για συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου το νομοσχέδιο «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας». Πρόκειται για τις ρυθμίσεις που προβλέπουν την δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» με τελικό σκοπό τι άλλο; Την αποκρατικοποίησή της.

Το νομοσχέδιο αυτό έχει κατατεθεί από το τέλος Μαρτίου στην Βουλή χωρίς ωστόσο να ξεκινήσει η επεξεργασία του και αυτό γιατί η κυβέρνηση δεν ήθελε να ταράξει το προεκλογικό κλίμα, δεδομένου ότι πολλοί δικοί της βουλευτές, όπως οι Μιχάλης Κασσής, Θάνος Μωραΐτης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Στάθης Κωνσταντινίδης και Μιχάλης Παπαδόπουλος αντιδρούν.

Η "μικρή" ΔΕΗ βάσει του νοσμοσχεδίου παίρνει: τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ΑΗΣ Αμύνταιο Ι & ΙΙ, ισχύος 600MW, τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύoς 330MW, την άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW, ενώ η ΔΕΗ διατηρεί δικαιώματα επί συγκεκριμένων λιγνιτικών παραχωρήσεων όπως είναι, το ορυχείο Αμυνταίου συμπεριλαμβανόμενου του ορυχείου Λακκιάς, το ορυχείο Κλειδιού, το ορυχείο Λόφων Μελίτης, τα ορυχεία Κομνηνών Ι & ΙΙ και το ορυχείου Βεύη.

koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου